11. února 2012 • 17:16

Štěpánek s Berdychem smetli Italy a zajistili postup do čtvrtfinále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté si po roční odmlce znovu zahrají čtvrtfinále Davisova poháru. Rozhodující třetí bod v utkání prvního kola Světové skupiny proti Itálii dnes v Ostravě získali Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, kteří ve čtyřhře porazili pár Daniele Bracciali, Potito Starace hladce 6:3, 6:4 a 6:2. Závěrečné nedělní dvouhry už nemohou na postupu českého týmu nic změnit.



"Pomohlo nám, že jsme dobře začali. Kontrolovali jsme zápas od začátku do konce a nedali jsme Italům vůbec čuchnout," řekl v České televizi Štěpánek.

Ve čtvrtfinále narazí svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila na lepší tým z dvojice Srbsko - Švédsko. Mnohem blíž k postupu má balkánský celek, který vede 2:0. Pokud Srbové zvítězí, dojde na reprízu předloňského semifinále, v němž Češi prohráli 2:3.

Tentokrát by měl Navrátilův tým na začátku dubna výhodu domácího prostředí. "Určitě máme Srbům co vracet. Hlavně doufám, že budeme oba s Tomášem zdraví," dodal Štěpánek.

Navrátil dnes podle očekávání nasadil osvědčenou dvojici Berdych, Štěpánek a Češi od začátku diktovali tempo. Dobře se doplňovali, dařilo se jim na síti a také brzy odhalili, že Italové mají slabinu ve Staracem. Ten kvůli nachlazení vynechal páteční dvouhru a dnes od úvodních míčů tápal.

Češi mu sebrali hned premiérové podání a to jim nakonec stačilo k zisku první sady. Jediný krizový moment zažil domácí pár za stavu 3:1, Štěpánek ale po dvou dvojchybách zabojoval, otočil nepříznivé skóre 0:40 a svůj servis udržel.

Jinak starší z české dvojice tradičně kraloval u sítě a nebylo na něm nijak patrné, že páteční dvouhru dohrával kvůli zánětu v krku se sebezapřením.

Ani v druhé sadě nečekali Berdych se Štěpánkem na brejk dlouho a tentokrát se jim podařilo vzít podání Braccialimu. Berdych zatlačil Italy nečekaným křížným úderem, po němž druhý z domácího páru využil brejkbol vítězným volejem. Češi pak i druhý set s přehledem dotáhli do úspěšného konce.

Berdych vzápětí exceloval na returnu a frustrovaní Italové do třetice ztratili v úvodu sady servis. Poslední naděje jim zhasla ve čtvrtém gamu třetího setu, kdy při Štěpánkově podání neproměnili čtvrtý brejkbol v utkání. Češi si závěr před šesti tisícovkami diváků vychutnali a proměnili hned úvodní mečbol.
pha nkr

Ostrava: ČR - Itálie 3:0 po čtyřhře


Berdych, Štěpánek - Bracciali, Starace 6:3, 6:4, 6:2.
Esa: 8:3. Dvojchyby: 2:1. Vítězné míče: 47:26. Využité brejkboly: 4/9 - 0/4. Nevynucené chyby: 19:16. Celkem získané míče: 100:70. Čas: 1:58 hod.

Přítelkyně Ester a parťák Radek Štěpánek se radují po vítězství Tomáše Berdycha nad Italem Bolellim
Přítelkyně Ester a parťák Radek Štěpánek se radují po vítězství Tomáše Berdycha nad Italem Bolellim

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud