Jonáš Bartoš
10. dubna 2012 • 12:30

Kukal: V prostředníčku měl křeče, do Bělehradu ať Štěpánek nejezdí

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA | Zasloužený postup přes Srbsko do semifinále, zároveň obrovská šance dojít ještě dál. Klidně až k celkovému triumfu a zopakovat rok 1980, kdy čeští tenisté vyhráli Davis Cup naposledy. A aféra Štěpánka s nepodáním ruky a urážkami k Tipsarevičovi? „Lepší, než kdyby nepodal ruku vůbec,“ myslí si tenisový expert Jan Kukal, někdejší kapitán českého daviscupového týmu o víkendové napínavé řeži v O2 aréně.



Berdych se Štěpánkem předvedli o víkendu proti Srbsku parádní výkony, Češi zvítězili celkově 4:1 a zaslouženě postupují do semifinále Davis Cupu.  

„Šlo o nesmírně zajímavé zápasy. Zdramatizovalo se to tím, že Štěpánek neproměnil jeden ze tří mečbolů v sobotu proti Tipsarevičovi. Náš debl je velice silný, na ten Srbové vůbec neměli. Ani Troicki na antuce nemohl ohrozit žádného z našich hráčů. On je typ méně talentovaného hráče, trošku těžkopádný. Povrch tým vybral skvěle, ani Tipsarevič antuku nemiluje, na tvrdém povrchu je mnohem silnější,“ hodnotí počínání českých tenistů Kukal.

Srbům v Praze citelně chyběla světová jednička Novak Djokovič, který kvůli náročnému programu Davis Cup letos vynechal.

„Srbové bez Djokoviče nemají tolik sebevědomí a drzosti, jako když je s nimi v týmu. On by jim pomohl, i kdyby přijel a nehrál. Nechápu, že do Čech nedorazil,“ kroutí hlavou Kukal.

Lehké křeče v prostředníčku

Nejvíc vzruchu vyvolal závěr páteční dvouhry mezi Štěpánkem a Tipsarevičem. Český tenista odcházel po pětisetové řeži z kurtu poražený a hodně zklamaný. Srbský hráč poté Štěpánka obvinil, že mu místo podání ruky ukázal prostředníček a nazval ho "smrdutou pí*ou". Štěpánek urážlivá slova i hanlivé gesto popírá.

„Podání ruky tam bylo, ale s lehkými křečemi v prostředníčku (smích). Šlo o spontánní reakci. Máte vyhraný zápas, po pěti hodinách mohlo přijít lehké rozčarování. Lehce zdeformovaná podaná ruka je ale lepší než nepodaná ruka vůbec," myslí si Kukal.

Radek Štěpánek a jeho podání ruky Janko Tipsarevičovi...Foto Twitter @TipsarevicJanko

"Když Berdych nepodal na Australian Open ruku Almagrovi, to byla chyba. V Davis Cupu to nemá takový dopad, v podstatě to utkání zajímalo především lidi v Srbsku. Štěpánek by v nejbližší době do Bělehradu jezdit neměl," varuje v nadsázce.

Vrací se vzpomínky

Vyhrocený páteční duel už  české tenisty trápit nemusí. Po excelentním výkonu v sobotní čtyřhře a třetím postupovém bodu Berdycha proti Tipsarevičovi se mohou chystat na zářijové semifinále s Argentinou.

 „Vrací se vzpomínky na 1980, kdy jsme v Buenos Aires Argentinu porazili. Lendl tam udělal dva body, porazil dva hráče světové desítky a potom jsme Davis Cup vyhráli. Ani tentokrát nejsme bez šance,“ připomíná Kukal.

„Naši jsou určitě favorité v deblu. Navíc případný náhradník Monaco za dvojici Del Potro, Nalbandian je oblíbeným soupeřem Berdycha. V Buenos Aires to každopádně bude strašně vyrovnané, bouřlivé i těžké. Úžasné by bylo hrát finále se Španěly v O2 aréně. Bude to ale chtít podat mimořádný výkon a zůstat zdravotně v pořádku,“ nastiňuje Kukal.

Vedle mužského výběru jsou v semifinále Fed Cupu i české tenistky, které čeká duel s Itálií v Ostravě 21. – 22. dubna. „Pro český tenis jde o neobyčejnou sezonu, oba týmy máme v semifinále. Mohli bychom udělat double, což by bylo něco neuvěřitelného,“ přeje si Kukal.   

Šťastný Tomáš Berdych v daviscupovém klání se Srbskem neztratil jediný set, podle svých slov odehrál svůj nejlepší víkend v týmové soutěži
Šťastný Tomáš Berdych v daviscupovém klání se Srbskem neztratil jediný set, podle svých slov odehrál svůj nejlepší víkend v týmové soutěži

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud