Pavel Novotný
1. března 2016 • 20:15

Berdych? Na něho nemáme. Slabinou je česká dvojka, říká Kohlschreiber

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude hvězdou německého týmu. Philipp Kohlchreiber povede v prvním kole Davisova poháru proti České republice německý tým jako jednička. Přesto dobře ví, že proti lídrovi českéhu týmu Tomáši Berdychovi bude jeho celek dělat body těžko. "Je dost pravděpodobné, že Berdych své dvouhry vyhraje," přiznává dvaatřicetiletý veterán.



Třicátý hráč světa nemá moc důvodů být v duelu proti Berdychovi optimistou. S českou jedničkou má bilanci 1:8, jedinou výhru si připsal na turnaji Masters v Kanadě v roce 2009, kdy postup vydřel až po třísetové bitvě.

Předtím podlehl rodákovi z Valašského Meziříčí čtyřikrát, po svém jediném triumfu schytal další čtyři porážky. Z posledních tří vzájemných zápasů dokonce neuhrál proti Berdychovi ani set.

Na Němce v Davis Cupu plné síle. V týmu jsou Berdych, Štěpánek, Rosol i Veselý
Video se připravuje ...

Přesto je z přítomnosti české hvězdy v Hannoveru nadšen. "Je výborné, že tady hráč takového kalibru je. Pro náš sport je to skvělá propagace, když ostatní hráči mohou vidět, že Davis Cup chtějí hrát tenisté z nejužší světové špičky. I když je samozřejmě jasné, že hrát proti Berychovi bude velmi těžké a naše šance na výhru tím klesají," říká Kohlchreiber.

A pokračuje. "S body z utkání proti Berdychovi počítat nemůžeme, tady to půjde těžko. Tomáš svá utkání asi vyhraje, my musíme bodovat proti české dvojce," pokračuje rodák z Augsburgu.

Němci věří v sílu Zvereva


Tým Jaroslava Navrátila tvoří kromě Tomáše Berdycha ještě Lukáš Rosol , Jiří Veselý a Radek Štěpánek , domácí nastoupí ve složení Phillip Kohlchreiber, osmnáctiletý supertalent s ruskými předky Alexander Zverer, jednatřicetiletý Dustin Brown a stejně starý deblista Philipp Petzschner.

Tajným trumfem domácích se může stát právě z Hamburku Alexander Zverer se již může pyšnit skalpy Marina Čiliče či Gillese Simona, na žebříčku mu patří 58. místo. S Berdychem se utkal dvakrát, obě utkání prohrál. Naposledy však až velké bitvě v letošním roce v Marseille, kde podlehl v rozhodujícím třetím setu 5:7. 

Tomáš Berdych si v prvním kole poradil se SousouFoto Reuters

I přes Berdychovu sílu věří Kohlchreiber v německý postup. "Vybrali jsme tvrdý kurt, který je trošku pomalejší. Zvolili jsme také vhodné míče, které by nám měli vyhovovat více než Čechům," pokračuje německá jednička.

"A také nám pomůže skvělé publikum. Tenis v Německu zažívá po vítězství Kerberové na Australian Open velké boom, věřím, že to ještě podpoříme," uzavírá Kohlchreiber.

Češi má s Německem negativní bilanci 4:10, v posledním vzájemném střetnutí v roce 2005 v Liberci vyhrál německý tým a poslal český soubor pryč ze Světové skupiny. Naposledy se Berdychovi předchůdci radovali v roce 1983, kdy ještě pod hlavičkou Československa a s Ivanem Lendlem v sestavě slavili výhru.

Tomáš Berdych se těžce natahuje po jednom z přesných úderů Nicka Kyrgiose
Tomáš Berdych se těžce natahuje po jednom z přesných úderů Nicka Kyrgiose

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud