14. září 2018 • 21:52

Maďarsko - Česko 1:1. Veselý v Davis Cupu zklamal, Rosol srovnal

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté hrají po prvním dnu v baráži Davisova poháru v Maďarsku nerozhodně 1:1. V úvodní dvouhře Jiří Veselý nesplnil roli favorita a na antuce v Budapešti podlehl až 419. hráči světa, osmnáctiletému Zsomboru Pirosovi, 6:3, 4:6, 6:4, 6:7 a 5:7 po více než čtyřhodinovém boji. Lukáš Rosol další překvapení nedopustil a za umělého osvětlení před hrstkou fanoušků porazil debutanta v soutěži Mátého Valkusze 6:1, 6:2 a 6:4.



Utkání bude pokračovat sobotní čtyřhrou. O tom, který z týmů bude nasazen v kvalifikačním kole nového formátu soutěže v příštím roce, se rozhodne v nedělních dvouhrách.

Veselý doplatil na nerozehranost

Na Veselém byla od začátku vidět nerozehranost. K utkání nastoupil po více než měsíční pauze zaviněné zraněným tříslem a jako první přišel o servis. První set ale 91. tenista žebříčku ATP ovládl a zdálo se, že domácího mladíka přehraje.

Souboj vítězů juniorky na Australian Open, kterou Veselý vyhrál v roce 2011 a Piros loni, ale nakonec přinesl pětisetové drama. Maďar nadšeně bojoval a Veselý často kroutil hlavou a rozčiloval se nad svými nevynucenými chybami.

V rozhodující páté sadě český tenista odvracel v každém gamu při svém servisu brejkboly, přesto získal náskok 4:1. O vedení ale přišel po dvojchybě v sedmé hře a v závěru nenašel na Pirose zbraň. Maďarského hráče sice chytaly křeče, mezi výměnami se protahoval, kulhal a v obličeji měl bolestivé grimasy, ale při hře skoro všechno doběhl.

V jedenáctém gamu si Veselý prohrál podání na 5:6 a o pauze rozbil o zem raketu, za což dostal varování. V další hře Piros utkání doservíroval. "Bojoval jsem čtyři a půl hodiny. Někdy bohužel člověk musí sklopit hlavu a dostat se přes takovouto hořkou porážku," řekl Veselý serverům Tenisový svět a iDNES.

Rosol využil zkušenosti

I Veselý měl podle svých slov křeče, a to už od třetího setu. "Což o něčem svědčí. Pak jsem se s tím pral až do konce zápasu. Měsíc jsem nehrál a nedělal na nohy vůbec nic. Tříslo potřebovalo klid," uvedl český tenista. "Roli hrálo asi více aspektů. Mezi ně mohla patřit nervozita a napětí. Určitě jsem měl spoustu věcí udělat jinak, ale někdy vám není přáno," dodal s tím, že není všem dnům konec.

Pětadvacetiletý Veselý se v Davisově poháru trápí. Prohrál devátou dvouhru z patnácti. Podobně jako dnes prohrál i před třemi lety v baráži v Indii se Somdevem Devvarmanem, tehdy 164. hráčem v žebříčku ATP.

Rosol své zkušenosti z turnajů i Davisova poháru proti dvacetiletému Valkuszovi od začátku využíval. Ve výměnách byl přesnější i důraznější a v úvodních dvou setech měl jasnou převahu. Vyrovnanější boj přinesla až třetí sada, ale i v té byl český hráč lepší. Ubránil všech šest brejkbolů v utkání a proměnil třetí mečbol.

"Soustředil jsem se, abych hrál svůj tenis. Pod světly to není úplně jednoduché. Jsem ale rád, že jsem to zvládl a mohl přidat bod týmu. Je to pro mě velké vítězství," řekl Rosol. "Necítil jsem žádný tlak. On měl daleko větší, byl jedničkou týmu a navíc hrál poprvé v Davis Cupu. Nezvládl to a já se opřel o zkušenosti," dodal.

Čeští tenisté by si výhrou v Maďarsku zajistili pozici mezi nasazenou dvanáctkou pro los kvalifikačního kola příštího ročníku Davis Cupu, který má zcela nový formát. V případě porážky by měli být na základě žebříčku mezi nenasazenými.

Barážové utkání tenisového Davisova poháru v Budapešti (antuka):

Maďarsko - ČR 1:1

Piros - Veselý 3:6, 6:4, 4:6, 7:6 (7:3), 7:5, Valkusz - Rosol 1:6, 2:6, 4:6.

Ósaka: Japonsko - Bosna a Hercegovina 2:0

Daniel - Brkič 6:4, 6:2, 7:6 (7:3), Nišioka - Bašič 6:4, 6:3, 6:3.

Štýrský Hradec: Rakousko - Austrálie 2:0

Thiem - Thompson 6:1, 6:3, 6:0, Novak - De Minaur 3:6, 6:2, 6:3, 6:2.

Biel: Švýcarsko - Švédsko 0:1

Hüsler - Eriksson 6:3, 6:4, 4:6, 6:7 (10:12), 4:6.

Kraljevo: Srbsko - Indie 1:0

Djere - Ramanathan 3:6, 6:4, 7:6 (7:2), 6:2.

Glasgow: Velká Británie - Uzbekistán 1:0

Evans - Istomin 7:6 (7:4), 4:6, 0:6, 6:4, 7:5.

San Juan: Argentina - Kolumbie 1:0

Schwartzman - Giraldo 6:3, 6:1, 6:7 (3:7), 6:1.

22:00 Toronto: Kanada - Nizozemsko.

Chorvaté vedou v semifinále nad USA

Tenisty Chorvatska a Francie dělí jedno vítězství od postupu do posledního klasického finále Davis Cupu před jeho revoluční změnou v příštím roce. Chorvaté vedou po prvním dnu semifinále 2:0 nad rekordmanem soutěže Spojenými státy americkými, obhájci titulu Francouzi vyhráli obě dvouhry nad Španělskem.

O body favorizovaného Chorvatska se dnes doma na antuce v Zadaru postarali Borna Čorič a Marin Čilič. Jednadvacetiletý Čorič v první dvouhře porazil 6:4, 7:6, 6:3 Stevea Johnsona, jenž je při neúčasti Johna Isnera a Jacka Socka v tomto duelu americkou jedničkou. Osmnáctý hráč světa Čorič vyšperkoval svůj výkon v druhém setu vítězným lobem zahraným mezi nohama.

Druhý bod přidal podle očekávání Čilič vítězstvím 6:1, 6:3, 7:5 nad dvacetiletým debutantem Francesem Tiafoem. Utkání rozhodoval na umpiru Portugalec Carlos Ramos, jehož po kontroverzním finále US Open nařkla poražená Američanka Serena Williamsová ze sexismu.

Na tvrdém povrchu v Lille absolvoval působivý daviscupový debut domácí Benoit Paire. Francouzský tenista vyhrál v duelu se Španělem Pablem Carreňem 16 z posledních 17 gamů a po vítězství 7:5, 6:1, 6:0 získal pro svou zemi první bod. Druhý přidal Lucas Pouille, jenž v pětisetové bitvě zdolal 3:6, 7:6, 6:4, 2:6, 6:4 Roberta Bautistu.

Španělé hrají ve Francii bez světové jedničky Rafaela Nadala, který semifinále vynechává kvůli zranění kolena z US Open.

Letos naposledy se hraje Davis Cup na tři vítězné sety a s finálovým duelem na půdě jednoho ze soupeřů. Od příštího roku se bude o vítězi tradiční soutěže rozhodovat na finálovém turnaji pro 18 týmů během jednoho týdne na neutrálním místě.

Semifinále tenisového Davisova poháru:

Zadar (antuka): Chorvatsko - USA 2:0

Čorič - Johnson 6:4, 7:6 (7:4), 6:3, Čilič - Tiafoe 6:1, 6:3, 7:6 (7:5).

Lille (tvrdý povrch, hala): Francie - Španělsko 2:0

Paire - Carreňo 7:5, 6:1, 6:0.

Pouille - Bautista 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, 2:6, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud