25. listopadu 2018 • 15:50

Chorvaté slaví druhý Davis Cup, poslední klasické finále rozhodl Čilič

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chorvatští tenisté vyhráli podruhé v historii Davis Cup. Vítězný třetí bod vybojoval ve finále ve Francii sedmý hráč světového žebříčku Marin Čilič, jenž v dnešní úvodní dvouhře zdolal 7:6, 6:3, 6:3 Lucase Pouilleho. Favorizovaní hosté tak v Lille získali nedostižné vedení 3:1.



Chorvaté udělali výrazný krok k druhé daviscupové trofeji po triumfu v roce 2005 už v pátek, kdy Čilič a Borna Čorič vyhráli své dvouhry. Obhájci titulu Francouzi sice v deblu snížili na 1:2, ale porážku neodvrátili. Hrdina loňského finále proti Belgii Pouille dnes v domácí sestavě vystřídal původně nahlášeného Jérémyho Chardyho, na bývalého vítěze US Open Čiliče však nestačil.

Vítězství chorvatských tenistů v Davis Cupu sledovala i prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová
Vítězství chorvatských tenistů v Davis Cupu sledovala i prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová

Třicetiletý Čilič nečelil v zápase ani jednomu brejkbolu a vítězství svého týmu zpečetil po dvou hodinách a 22 minutách. Rozesmutněl tak zhruba 20 tisíc francouzských fanoušků na fotbalovém stadionu Pierrea Mauroye, kteří doufali v obhajobu vítězství, což se naposledy povedlo v roce 2013 českému týmu.

Francouzský kapitán Yannick Noah, kterého od příští sezony vystřídá Amélie Mauresmová, postrádal ve finále zraněnou žebříčkovou jedničku Richarda Gasqueta. V nominaci neměl ani Gaëla Monfilse s Gillesem Simonem, naopak spoléhal na Jo-Wilfrieda Tsongu, vracejícího se po zranění. Tsonga však v pátek prohrál s Čiličem a jeho start v případné čtvrté dvouhře byl ohrožen kvůli problémům s tříslem.

Chorvatsko se stalo posledním daviscupovým šampionem podle formátu, kdy je hostitelem jedna země, zápasy se hrají během tří dnů a na tři vítězné sety. Příští rok se bude hrát finálový turnaj pro 18 týmů v Madridu během jednoho týdne a každé jednotlivé utkání bude už jen na dva vítězné sety. Čeští tenisté budou o postup na finálový turnaj bojovat v únorové kvalifikaci proti Nizozemsku.

Finále tenisového Davisova poháru v Lille (antuka, hala):
Francie - Chorvatsko 1:3
Pouille - Čilič 6:7 (3:7), 3:6, 3:6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud