Jan Jaroch
21. listopadu 2023 • 17:26

Davis Cup: Čeští mladíci na vzestupu proti favoritům. Jsme hladoví! hlásí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Kuchtův gól hlavou byl odvolán kvůli ofsajdu
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi se ve středu ve čtvrtfinále Davis Cupu střetnou s Australany. Dvanáctý singlista světa a hvězdný debl v podobě wimbledonských šampionů. Tak silný soupeř čeká české tenisty ve španělské Málaze. Australané patří ke spolufavoritům celého turnaje, čeští mladíci vedení Jiřím Lehečkou je však chtějí překvapit.



Už účast mezi nejlepší osmičkou, kam jako jediní proletěli z kvalifikačního turnaje bez ztráty zápasu, je pro mladičký výběr kapitána Jaroslava Navrátila ternem.

Kvartet borců má jistotu, že si mezi sebe rozdělí minimálně 1,1 milionu dolarů (skoro 25 milionů korun), v sázce je i rostoucí renomé českého mužského tenisu. Už nyní se jedná o nejlepší výsledek v nové éře po dominantních časech Tomáše Berdycha s Radkem Štěpánkem, v semifinále bylo Česko naposledy před devíti lety.

Vyškrábat se do stejných výšin bude dnes na tvrdém povrchu v aréně basketbalové Málagy složité, ač lídr týmu Jiří Lehečka nabuzený předchozími triumfy nad Srbskem či Španělskem směle hlásá: „Jsme mladí a hladoví!“

Česko má mezi elitní osmičkou vůbec nejmladší tým s věkovým průměrem 23 let, který čeká těžká zkouška. Australané jsou historicky druhou nejúspěšnější zemí Davis Cupu s 28 tituly, od toho posledního však už uplynulo dvacet let.

Tehdy dovedl zemi k salátové míse Lleyton Hewitt, jenž je dnes kapitánem silného výběru, který už si loni zahrál finále. A letos jsou jeho členové žebříčkově ještě úspěšnější než loni. Hewitt disponuje čtyřmi kvalitními singlisty a extrémně silným deblovým párem Max Purcell – Matthew Ebden. Ti dva spolu loni vyhráli Wimbledon, letos v kvalifikační skupině Davis Cupu neztratili ve třech zápasech ani set.

Český kapitán Jaroslav Navrátil by s nadšením bral stav 1:1 po singlech a rozuzlení ve čtyřhře, kdy už se může stát cokoliv. Sestavy se nahlašují až hodinu před začátkem utkání, v té české však mnoho otazníků není. Do úvodního zápasu dvojek nastoupí velmi pravděpodobně Tomáš Macháč, o pozici jedničky Lehečky není diskuze.

Čtvrtfinalista letošního Australian Open, jenž v poslední době laboroval se zraněním břišního svalu, se pokusí překvapit světovou dvanáctku Alexe De Minaura. Ten má za sebou povedenou sezonu a v Davis Cupu vyhrál 8 z posledních 10 zápasů. „Je to týmová jednička a velice zkušený celodvorcový hráč, který umí na všech površích,“ analyzoval Lehečka, jenž v Davis Cupu sám drží šňůru sedmi vítězných mačů a s De Minaurem se zatím ještě nikdy neutkal.

Jeho singlový parťák Macháč by rád korunoval snový podzim, během něhož vyhrál dva velké challengery ve Francii, na ATP turnaji ve Stockholmu porazil Stana Wawrinku a ve Vídni vzal set Stefanosi Tsitsipasovi. „Ze svých výkonů i výsledků jsem byl zvlášť na challengerech nadšený. Na kurtu se teď cítím vážně dobře,“ hlásal Macháč, jenž nedávno prodělal virózu, ale už by měl být v plné síle.

Komu bude čelit, je však velká neznámá, jelikož tradiční australská dvojka Thanasi Kokkinakis se na poslední chvíli kvůli zranění kotníku odhlásil. Kapitán Hewitt za něj povolal 40. hráče žebříčku Alexeie Popyrina, ukázat však může také na Maxe Purcella (45.) či Jordana Thompsona (56.).

Vyvrcholení Davis Cupu v Málaze má zvláštní nádech, poprvé ve víc než stoleté historii Davis Cupu proběhne finálová fáze bez domácího týmu, což mají na svědomí i Češi, kteří Španěly přehráli ve skupině.

A Australané by si rádi rezervovali přízeň tribun arény Palacio de Deportes José María Martín Carpena pro sebe. Vždyť De Minaur žije a trénuje ve španělském Alicante, už loni v Málaze při tažení Australanů do finále čile komunikoval s fanoušky a dával na kurtu rozhovory ve španělštině.

„Doufám, že když tu nemají svůj výběr, vezmou lidé jako domácí nás. Rád bych všechny pozval, ať přijdou a fandí nám,“ vybízela australská jednička. I jeho parťák Popyrin už deset let trénuje ve Španělsku, poslední roky dokonce v nedaleké Marbelle.

„Jsem už místní, mám tu spoustu přátel. Tohle beru jako domácí turnaj,“ přisadil si. Vítěz utkání narazí v pátečním semifinále na obhájce titulu Kanadu, nebo Finsko.

Česko

VS

Austrálie

10.

Žebříček Davis Cupu

3.

3

Tituly v Davis Cupu

28

1921

První rok v Davis Cupu

1905

89

Odehrné roky

103

221

Odehané zápasy

275

136:85

Bilance zápasů

199:76

1

Vzájemná bilance

8

NOMINACE NA DAVIS CUP ČESKO

Jméno

Věk

Pozice na  žebříčku

Bilance v Davis Cupu

Jiří Lehečka

22

31

7:7

Tomáš Macháč

23

78

7:6

Jakub Menšík

18

147

3:0

Adam Pavlásek

29

56

7:2

NOMINACE NA DAVIS CUP AUSTRÁLIE

Jméno

Věk

Pozice na  žebříčku

Bilance v Dvis Cupu

Alex De Minaur 

24

12

13:7

Alexei Popyrin

24

40

1:1

Max Purcell

25

45

6:3

Jordan Thompson

29

64

9:4

Matthew Ebden

35

4

10:2


Pozn.: u Adama Pavláska a Matthewa Ebdena je uveden deblový žebříček

PRIZE MONEY V DAVIS CUPU
vítězství: 2 100 000 USD
finále: 1 500 000 USD
semifinále: 1 300 000 USD
čtvrtfinále: 1 100 000 USD

PAVOUK DAVIS CUPU
Kanada - Finsko
ČESKO – Austrálie
Itálie - Nizozemsko
Srbsko – Velká Británie
Pozn.: semifinále se hrají v pátek a v sobotu, finále v neděli

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud