Jan Jaroch
25. listopadu 2008 • 12:19

Verdasco: Nový hrdina Španělska

Autor: Jan Jaroch
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez Nadala? Bez problému. Španělský tenis našel ve finále Davis Cupu nového hrdinu. Také má havraní vlasy a hraje levou rukou.



Jeho přezdívka však není Rafa, nýbrž Nando. Fernando Verdasco, 25letý rodák z Madridu, se podepsal pod dva ze tří bodů v Argentině.

Český tenis? Připravte se na špatné časy >>>

Verdascův víkendový osud se zařadil mezi nezapomenutelné příběhy tenisové sezony. Finále v Argentině začínal na lavičce, v sobotní čtyřhře ale předvedl takový výkon, že dostal šanci i do rozhodujících nedělních klání.

Poslední vítězové DC
1999 Austrálie
2000 Španělsko
2001 Francie
2002 Rusko
2003 Austrálie
2004 Španělsko
2005 Chorvatsko
2006 Rusko
2007 USA
2008 Španělsko
Přestože během dvou dnů strávil na kurtu přes sedm hodin, neuvadl. Pětisetovou řež s Acasusem otočil ze stavu 1:2 až k euforickému konci, který potřísnily jeho slzy štěstí. „A teď poteče hodně vína,“ plánoval.

Výsledek finále Davis Cupu by se nemusel psát Argentina–Španělsko 1:3, nýbrž Argentina–Madrid 1:3.Verdasco i Feliciano Lopez, jeho deblový parťák a páteční senzační pokořitel Del Potra, pocházejí ze španělské metropole. Ti dva jsou si nejlepšími přáteli na okruhu ATP.

Po mečbolu se dlouhovlasý Lopez na Verdasca vrhl a v ruce svíral bílé tričko s nápisem „Tohle je pro tebe“. „Před několika dny se mi zabil kamarád na motorce. Vítězství věnuji jemu,“ vyprávěl dojatý tenista.

Španělsko vítězem Davisova poháru >>>

Síla okamžiku přemohla i Verdasca. „Plakal jsem. Proč ne? Jen pár lidí tuhle šanci dostane a ještě méně jich ji využije,“ rozplýval se tenista, jenž byl včera na všech titulních stránkách španělských novin, které informovaly o zisku „La Ensaladera“.

Nadal volal na španělskou lavičku >>>

Šestnáctý tenista žebříčku byl přitom velmi nepravděpodobným hrdinou utkání. Spolu s Lopezem pravidelně hrají za Španělsko debl, v singlu ale letos nastoupil jen jednou za jasného stavu v Německu.

„Rozhodnout finále Davis Cupu, na to jsem si hrál už jako malý kluk. Ale abych vám řekl pravdu, po mečbolu se mi úplně zatmělo před očima.

Nalbaldian a Del Potro? Fakt se nemusí >>>


Najednou jsem nevěděl, kde jsem a co se se mnou děje,“ líčil Verdasco, jenž chystá velkou oslavu v restauraci svých rodičů v Madridu.
Bude to další korálek do posledních přešťastných dní jeho života. Od zářijového US Open mu totiž závidí mnoho mužů.

Ve Flushing Meadows získal známý playboy, jenž v minulosti chodil s argentinskou tenistkou Giselou Dulkovou a několika španělskými modelkami, srdce Any Ivanovičové.
Nejčastější vítězové DC
1. USA 32x
2. Austrálie 28x
3. Francie 9x
Velká Británie 9x
5. Švédsko 7x
6. Španělsko 3x
Německo 3x


„Je to fantastický muž, jsem s ním velmi šťastná,“ prozradila Srbka, kterou její přítel doprovázel na Turnaji mistryň v Doze a k vidění byli i na zápase fotbalistů Realu Madrid, které Verdasco fanaticky podporuje.

V Argentině mu určitě přišly zkušenosti s bouřlivou fotbalovou atmosférou vhod. Už v sobotní čtyřhře se stal totiž terčem urážek domácích fanoušků. A v neděli to pokračovalo. „Nemohli se ke mně chovat hůř. Přitom jsem jim nic neudělal. Ale nabudilo mě to ještě k lepšímu výkonu,“ usmíval se Verdasco.

Costa by měl vést Španělsko >>>

Úsměv z tváře mu určitě dlouho nezmizí. Komu by také mizel s Davis Cupem v kapse a Anou Ivanovičovou po boku.

Články odjinud


Články odjinud