3. září 2023 • 06:45

US Open: Vondroušová po jasné výhře v osmifinále, zraněná Bouzková končí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová postoupila podruhé v kariéře do osmifinále US Open. Turnajová devítka porazila v New Yorku ruskou tenistku Jekatěrinu Alexandrovovou jasně 6:2, 6:1 a její další soupeřkou bude domácí Peyton Stearnsová. Dohrála naopak Marie Bouzková, která i vinou zranění podlehla loňské finalistce Uns Džábirové z Tuniska 7:5, 6:7, 3:6.



Čtyřiadvacetiletá Vondroušová vyrovnala na betonových dvorcích ve Flushing Meadows svůj nejlepší výsledek z roku 2018. Na turnaji stále neztratila ani set a vyhrála desátý grandslamový zápas za sebou. Alexandrovové prolomila šestkrát servis a na kurtu se zdržela jen 56 minut. Ruská tenistka doplatila na 21 nevynucených chyb, Vondroušová jich udělala jen šest.

Rodačka ze Sokolova měla od začátku zápas ve svých rukou. V prvním setu sice přišla dvakrát o podání, soupeřce ho ale vzala čtyřikrát. Turnajová dvaadvacítka Alexandrovová se na servisu hledala i v dalším průběhu a česká tenistka si ve druhé sadě vypracovala brzy vedení 5:0. Duel zakončila využitým třetím mečbolem.

Se Stearnsovou se Vondroušová utká podruhé. Svěřenkyně trenéra Jana Hernycha narazila na jednadvacetiletou Američanku také v 1. kole letošního Wimbledonu, kde zvítězila 6:2, 7:5.

Pětadvacetiletá Bouzková neoplatila Džábirové loňské vyřazení ve čtvrtfinále Wimbledonu. Od poloviny druhého setu ji limitovalo v pohybu zranění nohy, i přes bolest však zápas nevzdala a svedla takřka tříhodinovou bitvu. „V Cincinnati jsem si natrhla sval. Odvedli jsme dobrou práci, abychom se připravili na tenhle turnaj, dnes se to ale vrátilo. Věřím, že to snad nebude tak špatné, jako to bylo předtím,“ řekla na tiskové konferenci Bouzková.

Džábirová postoupila navzdory 63 nevynuceným chybám, zahrála také 56 vítězných míčů. „Byl to těžký zápas. Obě jsme hrály velmi dobře. Kolik jen kraťasů jsem musela zahrát. Marie je skvělá hráčka. Vždycky je to těžké, když o někom víte, že je zraněný. Snažíte se nechybovat, ale zároveň chcete vyhrát. Marie sehrála skvělý zápas a patří jí velký respekt,“ uvedla v rozhovoru na kurtu Džábirová, která po Lindě Noskové vyřadila v New Yorku druhou českou tenistku po sobě.

Bouzková zahájila utkání na hlavním kurtu Arthura Ashe lépe. Ve čtvrté hře využila pátý brejkbol a získala poté vedení 4:1. Džábirová sice ještě vývoj zdramatizovala a srovnala, koncovka však patřila české hráčce. Tunisanka neudržela za stavu 5:6 servis, při odvracení třetího setbolu udělala dvojchybu a Bouzková se ujala po 61 minutách vedení.

Trojnásobná grandslamová finalistka Džábirová ve druhém setu zabrala a díky dvěma brejkům vedla brzy 4:2. Po sedmém gamu si rodačka z Prahy vyžádala zdravotní přestávku a odešla do zázemí. Přestože ji po návratu limitovalo zranění v pohybu, vyrovnala a vynutila si zkrácenou hru. V ní vedla 3:0, Džábirová ale poté získala pět bodů při jejím podání a zápas srovnala.

„Na konci druhého setu jsem se snažila trefovat míče tvrději. Viděla jsem, že se trápí s nohou, tak jsem se snažila ji rozhýbat, jak to jen šlo. Vím, že to není hezké, ale chtěla jsem prostě vyhrát. Několikrát jsem se i ptala, jestli je vůbec zraněná, protože i tak všechny mé kraťasy dobíhala,“ uvedla s úsměvem Džábirová.

Ani v rozhodující sadě nedala Bouzková soupeřce nic zadarmo. Smazala manko 0:2, v šestém gamu ale Džábirová získala další brejk a dovedla duel k postupu. Proti statečně bojující Bouzkové zakončila zápas třetím využitým mečbolem. Česká tenistka si již účastí ve 3. kole vylepšila na US Open osobní maximum.

Alcaraz ztratil set, přesto postupuje

Obhájce titulu Španěl Carlos Alcaraz ztratil na tenisovém US Open poprvé set, přesto po výhře nad Britem Danielem Evansem 6:2, 6:3, 4:6, 6:3 prošel do osmifinále. Turnajová jednička zvládla utkání s 28. hráčem světa za tři hodiny a 13 minut. Dál jde také předloňský šampion Rus Daniil Medveděv, jenž vyřadil Argentince Sebastiana Báeze po setech 6:2, 6:2, 7:6. Nezaváhala ani světová dvojka Běloruska Aryna Sabalenková, která vyřadila přemožitelku Karolíny Plíškové Francouzku Claru Burelovou hladce dvakrát 6:1.

Dvacetiletý Alcaraz zdolal o 13 let staršího Evanse i ve třetím vzájemném utkání. Britského soupeře předčil v poměru vítězných míčků 61:28. Španěl získal první dva sety díky pěti brejkům, ve třetí sadě se ale Evans na servisu zlepšil a snížil. Ve čtvrtém setu už ale Alcaraz nenabídl soupeři jediný brejkbol, v šesté hře prolomil znovu jeho podání a utkání dovedl k postupu.

„Myslím, že to byl hezký zápas. Bylo tam hodně skvělých výměn, které nás oba rozesmály,“ řekl v rozhovoru na kurtu Alcaraz. Jeho dalším soupeřem bude Ital Matteo Arnaldi.

Bývalý první hráč světa Medveděv ukončil Báezovu sérii dvanácti výher. Dvaadvacetiletý Argentinec před US Open ovládl turnaje v Kitzbühelu a Winston-Salemu, kde porazil ve finále Jiřího Lehečku. Medveděv mu však nedal v prvních dvou setech šanci a pětkrát mu sebral podání. Ve třetím setu se Báez pokusil zápas zdramatizovat, nevyužil ale vedení 5:2 a ve zkrácené hře prohrál navzdory třem odvráceným mečbolům 6:8. Medveděva příště vyzve Australan Alex de Minaur.

Pětadvacetiletá Sabalenková se zdržela proti 62. hráčce světa Burelové na kurtu 61 minut. Stejně jako vloni povolila Francouzce ve stejné fázi US Open pouhé dva gamy. V utkání zaznamenala 22 vítězných míčů, Francouzka jich zahrála šest. „Mám hroznou radost. Myslím, že jsem dnes hrála hodně dobrý tenis,“ uvedla Sabalenková.

Vítězka letošního Australian Open, která usiluje také o post světové jedničky, zatím nepřišla v New Yorku o jediný set. Semifinalistka posledních dvou ročníků ztratila ze tří zápasů jen 12 gamů a zaznamenala už 47. výhru v sezoně, čímž si vylepšila osobní maximum.

V boji o čtvrtfinále narazí na Rusku Darju Kasatkinovou, jež vyřadila Belgičanku Greet Minnenovou poměrem 6:3, 6:4. „Proti ní jsou to vždy nepříjemné zápasy. Hraje skvěle a výborně se pohybuje. Budu muset být koncentrovaná a nesnažit se věci uspěchat. Musím čekat na svou šanci a využít ji,“ dodala Sabalenková.

Světová trojka Jessica Pegulaová zvládla třísetový souboj s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou a zvítězila za necelé dvě hodiny 6:4, 4:6, 6:2. Američanka zdolala 26. hráčku světa počtvrté za sebou. „Vždycky jsou to s ní těsné zápasy, které jsou o pár brejcích. Je to těžká soupeřka. Ze začátku jsme ani jedna nehrály skvěle, chtěly jsme se dostat do dalšího kola, ale poté se mi podařilo zlepšit,“ řekla Pegulaová

O sedmé grandslamové čtvrtfinále a vyrovnání loňského maxima na US Open se utká s krajankou Madison Keysovou. „Takový je pavouk. Za poslední tři nebo čtyři turnaje jsme byly vždy ve stejné části. Je to skvělá hráčka se silovou hrou. Bude to také těžký zápas,“ dodala Pegulaová.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů):

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:
Alcaraz (1-Šp.) - Evans (26-Brit.) 6:2, 6:3, 4:6, 6:3,
Djokovič (2-Srb.) - Djere (32-Srb.) 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3,
Rubljov (8-Rus.) - Rinderknech (Fr.) 3:6, 6:3, 6:1, 7:5,
Arnaldi (It.) - Norrie (16-Brit.) 6:3, 6:4, 6:3,
Hijikata (Austr.) - Čang Č'-čen (Čína) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3,
Stricker (Švýc.) - Bonzi (Fr.) 2:6, 7:5, 7:6 (7:4), 3:6, 6:2,
Draper (Brit.) - Mmoh (USA) 6:4, 6:2, 3:6, 6:3,
Sinner (6-It.) - Wawrinka (Švýc.) 6:3, 2:6, 6:4, 6:2,
Zverev (12-Něm.) - Dimitrov (19-Bulh.) 6:7 (2:7), 7:6 (10:8), 6:1, 6:1,
De Minaur (13-Austr.) - Jarry (23-Chile) 6:1, 6:3, 6:2,
Medveděv (3-Rus.) - Báez (Arg.) 6:2, 6:2, 7:6 (8:6).

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:
Sabalenková (2-Běl.) - Burelová (Fr.) 6:1, 6:1,
Pegulaová (3-USA) - Svitolinová (26-Ukr.) 6:4, 4:6, 6:2,
Cirsteaová (30-Rum.) - Rybakinová (4-Kaz.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:4,
Gauffová (6-USA) - Mertensová (32-Belg.) 3:6, 6:3, 6:0,
Kasatkinová (13-Rus.) - Minnenová (Belg.) 6:3, 6:4,
Keysová (17-USA) - Samsonovová (14-Rus.) 5:7, 6:2, 6:2,
Bencicová (15-Švýc.) - Ču Lin (Čína) 7:6 (7:1), 2:6, 6:3,
Džábirová (5-Tun.) - Bouzková (31-ČR) 5:7, 7:6 (7:5), 6:3,
Čeng Čchin-wen (23-Čína) - Bronzettiová (It.) 6:3, 4:6, 6:4,
Stearnsová (USA) - Boulterová (Brit.) 6:4, 6:3, 
Vondroušová (9-ČR) - Alexandrovová (22-Rus.) 6:2, 6:1.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Strýcová, González (ČR/Mex.) - Hunterová, Peers (Austr.) 2:6, 7:6 (7:5), 11:9.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Strýcová, González (ČR/Mex.) - Jang Čao-süan, Krawietz (8-Čína/Něm.) 6:2, 6:2.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud