4. září 2023 • 06:45

US Open: Muchová je ve čtvrtfinále! Šwiateková ztratí post jedničky

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bravo! Tenistka Karolína Muchová postoupila poprvé do čtvrtfinále grandslamového US Open. Turnajová desítka dnes zdolala na betonu v New Yorku Číňanku Wang Sin-jü za dvě hodiny a 35 minut 6:3, 5:7, 6:1. Finalistka letošního Roland Garros vyzve v boji o semifinále Soranu Cirsteaovou. Rumunka porazila turnajovou patnáctku Belindu Bencicovou dvakrát 6:3. V New Yorku končí světová jednička Iga Šwiateková, která po konci turnaje přijde o post jedničky. 



Sedmadvacetiletá rodačka z Olomouce vyhrála deváté utkání z posledních deseti. Před turnajem ve Flushing Meadows se probojovala do finále v Cincinnati. Dnešní zápas zvládla i navzdory šesti ztraceným servisům a sedmi dvojchybám. Třiapadesátou hráčku světa Wang Sin-jü devětkrát „brejkla“ a přehrála ji v poměru vítězných míčů 32:21.

Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho je ve čtvrtfinále grandslamu popáté v kariéře a zkompletovala sbírku čtvrtfinálových účastí na turnajích „velké čtyřky.“ Vedle letošního Roland Garros se probojovala mezi osm nejlepších hráček dvakrát ve Wimbledonu (2019, 2021), předloni se dostala i do semifinále Australian Open. Na US Open si vylepšila maximum z roku 2020.

Utkání se dlouho neslo ve znamení ztracených servisů. Muchová sice přišla v úvodním setu o dva, od stavu 1:1 ale prolomila všechny zbývající čtyři podání soupeřky a po 39 minutách hry zužitkovala na returnu druhý setbol.

Také ve druhé sadě se obě hráčky na podání hledaly. Muchová ztratila úvodní tři a Číňanka utekla do vedení 4:2. Česká dvojka sice třemi hrami za sebou vývoj otočila, k mečbolu se ale nedostala a v jedenácté hře znovu o servis přišla. Přestože vzápětí odvrátila pět setbolů, při šestém poslala míček do autu a jednadvacetiletá Wang Sin-jü srovnala. Muchová přišla o set poprvé na turnaji.

Česká tenistka před začátkem rozhodující sady odešla do zázemí. Přestávka jí pomohla a ve třetím setu už byla při servisu stoprocentní. Od stavu 1:1 získala Muchová zbývajících pět her a využila hned první mečbol.

Djokovič postoupil, končí Wozniacká i jednička

Srbský tenista Novak Djokovič postoupil do čtvrtfinále US Open a udělal další krok za možným 24. grandslamovým titulem. Trojnásobný vítěz turnaje porazil na newyorském betonu Chorvata Bornu Goja 6:2, 7:5, 6:4 a vyzve příště Američana Taylora Fritze. Mezi ženami prošla mezi nejlepší osmičku domácí Cori Gauffová. Nasazená šestka zdolala poměrem 6:3, 3:6, 6:1 po mateřské pauze navrátivší Dánku Caroline Wozniackou. Na turnaji končí i světová jednička Iga Šwiateková. 

Čtyřnásobná grandslamová šampionka z Polska podlehla dvacáté nasazené Lotyšce Jeleně Ostapenkové 6:3, 3:6, 1:6. Dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy také přijde po turnaji o post světové jedničky, kde ji vystřídá Běloruska Aryna Sabalenková.

Vítězka letošního Roland Garros Šwiateková nedotáhla proti útočně hrající Ostapenkové nadějný náskok a utkání ztratila za hodinu a 49 minut. S o čtyři roky starší Lotyškou prohrála i počtvrté v kariéře. Rodačka z Rigy předčila polskou soupeřku v poměru vítězných míčků 30:18.

Ostapenková si dál vylepšuje na newyorském grandslamu osobní maximum. Dosud zde byla nejlépe třikrát ve třetím kole. V boji o semifinále vyzve domácí Američanku a turnajovou šestku Cori Gauffovou.

Šestatřicetiletý Djokovič nechal zapomenout na předchozí pětisetový souboj s krajanem Laslem Djerem, kdy otáčel ze stavu 0:2 na sety. Přemožitele Jiřího Veselého Goja naopak vyřadil bez větších potíží za dvě hodiny a šestadvacet minut. „Viděl jsem jeho zápasy z kvalifikace a tento týden. Je velmi silný a tvrdě podává. Musel jsem proto jeho servis eliminovat,“ řekl v rozhovoru na kurtu Djokovič.

Bělehradský rodák se dostal do čtvrtfinále US Open potřinácté v kariéře. Vyrovnal tak počin Američana Andreho Agassiho a Švýcara Rogera Federera.

V boji o semifinále vyzve Fritze, který po českém teenagerovi Jakubu Menšíkovi vyřadil dalšího kvalifikanta Dominica Strickera ze Švýcarska. Přemožitele Stefanose Tsitsipase z 2. kola porazil 7:6, 6:4, 6:4 a dál neztratil na turnaji ani set. Pětadvacetiletý Fritz postoupil teprve do druhého grandslamového čtvrtfinále, v New Yorku je mezi osmi nejlepšími poprvé.

„Už několik let je pravidelným hráčem první desítky. Bude to samozřejmě ještě těžší zápas, ale jsem připravený,“ uvedl Djokovič.

Další čtvrtfinálovou dvojici tvoří v mužské části turnajového pavouka Američané Frances Tiafoe a Ben Shelton. Zatímco loňský semifinalista a nasazená desítka Tiafoe vyřadil Australana Rinkyho Hijikatu 6:4, 6:1, 6:4, dvacetiletý Shelton porazil krajana a turnajovou čtrnáctku Tommyho Paula 6:4, 6:3, 4:6, 6:4.

Floridská rodačka Gauffová prodloužila po vítězství nad Wozniackou aktuální neporazitelnost na devět zápasů. Před US Open vyhrála rovněž na turnaji v Cincinnati, kde porazila ve finále Karolínu Muchovou. Celkem vyhrála posledních 15 z 16 utkání.

Devatenáctiletá Američanka se dostala mezi osm nejlepších hráček turnaje podruhé za sebou a příště vyzve Lotyšku Jelenu Ostapenkovou. „Věřila jsem si, že mohu postoupit dál. Caroline umí vybrat spoustu míčků, takže jsem věděla, že musím hrát agresivně. Být s ní na kurtu ale pro mě byla velká čest,“ podotkla Gauffová.

Třiatřicetiletá Wozniacká se vrátila na okruh minulý měsíc po více než tříleté mateřské přestávce. Vítězka Australian Open z roku 2018, která startovala ve Flushing Meadows díky divoké kartě, vyřadila například Petru Kvitovou či domácí Jennifer Bradyovou.

„Chtěla jsem vidět, jak na tom po přestávce jsem tenisové a fyzicky. A jsem přesně tam, kde chci být. Ještě je pár věcí, na kterých chci zapracovat a vím, že je mohu zlepšit. Obecně to ale považuji za dost pozitivní,“ dodala Wozniacká.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů):

MUŽI
Dvouhra - 3. kolo:
Medveděv (3-Rus.) - Báez (Arg.) 6:2, 6:2, 7:6 (8:6), Sinner (6-It.) - Wawrinka (Švýc.) 6:3, 2:6, 6:4, 6:2, Zverev (12-Něm.) - Dimitrov (19-Bulh.) 6:7 (2:7), 7:6 (10:8), 6:1, 6:1, De Minaur (13-Austr.) - Jarry (23-Chile) 6:1, 6:3, 6:2.
Dvouhra - 4. kolo:
Shelton (USA) - Paul (14-USA) 6:4, 6:3, 4:6, 6:4, Djokovič (2-Srb.) - Gojo (Chorv.) 6:2, 7:5, 6:4, Fritz (9-USA) - Stricker (Švýc.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4, Tiafoe (10-USA) - Hijikata (Austr.) 6:4, 6:1, 6:4.

ŽENY
Dvouhra - 3. kolo:
Vondroušová (9-ČR) - Alexandrovová (22-Rus.) 6:2, 6:1, Džábirová (5-Tun.) - Bouzková (31-ČR) 5:7, 7:6 (7:5), 6:3, Čeng Čchin-wen (23-Čína) - Bronzettiová (It.) 6:3, 4:6, 6:4, Stearnsová (USA) - Boulterová (Brit.) 6:4, 6:3.
Dvouhra - 4. kolo:

Muchová (10-ČR) - Wang Sin-jü (Čína) 6:3, 5:7, 6:1, Gauffová (6-USA) - Wozniacká (Dán.) 6:3, 3:6, 6:1, Cirsteaová (30-Rum.) - Bencicová (15-Švýc.) 6:3, 6:3, Ostapenková (20-Lot.) - Šwiateková (1-Pol.) 3:6, 6:3, 6:1.
Čtyřhra - 3. kolo:
Townsendová, Fernandezová (6-USA/Kan.) - Karolína Plíšková, Vekičová (ČR/Chorv.) 7:6 (7:3), 6:1.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Strýcová, González (ČR/Mex.) - Jang Čao-süan, Krawietz (8-Čína/Něm.) 6:2, 6:2.

JUNIOŘI
Dvouhra - 1. kolo:
Mrva (ČR) - Ji (USA) 3:6, 7:5, 6:3, Hrazdil (ČR) - Melero (16-Šp.) 3:6, 6:3, 6:4.

JUNIORKY
Dvouhra - 1. kolo:
Valentová (9-ČR) - Taylorová (Austr.) 6:0, 6:3, Bartůňková (ČR) - Munková Mortensenová (Dán.) 6:4, 3:6, 6:1.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud