10. září 2023 • 00:22

Fantastický obrat! Gauffová udolala světovou jedničku a ovládla US Open

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

19letá Coco Gauffová vyhrála ženské US Open. Mladá Američanka ve finále porazila ve třech setech Arynu Sabalenkovou 2:6, 6:3 a 6:2 a navázala na domácí triumf Sloane Stephensové z roku 2017. Velký comeback si neunavitelná vítězka zasloužila hlavně skvělou obranou a odvahou od druhého setu. Poražená Běloruska se zase v novém vydání žebříčku stane světovou jedničkou.



Gauffová vystřídala na trůnu v New Yorku Polku Igu Šwiatekovou, která vypadla v osmifinále. Mladá Američanka vyhrála dvanáctý zápas po sobě a osmnáctý z posledních devatenácti. Před startem US Open ovládla turnaje v Cincinnati a Washingtonu.

Gauffová udělala proti Sabalenkové jen 19 nevynucených chyb. O šest let starší Běloruska, která se stane v pondělí novou světovou jedničkou, jich měla 46. Rodačka z Minsku nevyužila možnost získat druhý grandslamový titul v sezoně a kariéře. Nasazená dvojka nenavázala na letošní vítězství na Australian Open.

Sabalenková přitom vstoupila do finále na kurtu Arthura Ashe lépe. Hned v úvodní hře získala brejk a soupeřku přehrávala. Američanka sice ve čtvrté hře srovnala na 2:2, poté ale ztratila čtyři gamy za sebou a po čtyřiceti minutách hry přišla i o první set.

Velké emoce Coco Gauffové a Aryny Sabalenkové po finále
Velké emoce Coco Gauffové a Aryny Sabalenkové po finále

Gauffová prokázala stejně při obratech s Němkou Laurou Siegemundovou a Belgičankou Elise Mertensovou silnou psychiku. Ve druhé sadě zlepšila pohyb, hru i servis. Odvrátila tři brejkboly a ve čtvrtém gamu využila jedinou šanci na prolomení podání soupeřky. Za podpory domácích fanoušků stav utkání srovnala.

Nejmladší americká finalistka US Open od Sereny Williamsové v roce 1999 využila psychické výhody i v úvodu rozhodujícího setu. Po dvou brejcích získala náskok 4:0.

Sabalenková snížila a za stavu 1:4 si vyžádala zdravotní pauzu na ošetření levé nohy. Po návratu na kurt sice vzala Gauffové servis a snížila, Američanka se ale nenechala znervóznit. Brzy se vrátila do tempa a dotáhla duel k vítězství. Po prvním proměněném mečbolu mohla radostí padnout na zem.

Gauffová získala odměnu ve výši tří milionů dolarů (zhruba 66,8 milionu korun), Sabalenková si přijde na polovinu.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů):

Ženy:

Dvouhra - finále:

Gauffová (6-USA) - Sabalenková (2-Běl.) 2:6, 6:3, 6:2.

Smíšená čtyřhra - finále:

Danilinová, Heliövaara (Kaz./Fin.) - Pegulaová, Krajicek (1-USA) 6:3, 6:4.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud