Jan Jaroch
7. července 2015 • 17:37

Sprosťáci na kurtu: Sudí znají nadávky i v češtině, říká Plíšková

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezi čarami kurtu se tenista občas cítí jako v papiňáku. Čeká od sebe dokonalost, které je nemožné dosáhnout. Hraje o své živobytí, pod vlivem okolností se nervy mohou vydat na pochod velmi rychle. A pak z úst vyjedou výrazy, jež se hodí spíš do londýnských doků. Nadávky jsou staré jako tenis sám a patřit k němu budou vždy. I v uhlazeném Wimbledonu, kde jsou na hráče přísnější než jinde. 



Tenisová bomba na čtyři aneb anglické slovíčko „fuck“ už letos stálo dost hráčů slušnou částku peněz. Pokuty v All England Clubu létají se stejnou samozřejmostí jako míče přes síť. Platit museli Serena Williamsová, Nick Kyrgios, domácí Liam Brody či Heather Watsonová.

„Říkám věci, které bych neměla. Omlouvám se každému, koho se to dotklo. Prostě se nedokážu ovládnout,“ kála se nejlepší britská tenistka. Ta stále ještě nepatří do ligy Andyho Murrayho, jenž dokáže nadávat, až se mu od úst práší.

Murray před měsícem v Paříži sehrál ve 3. kole zápas s Australanem Kyrgiosem, v němž byly hodné vypípání celé pasáže. Oba patří k borcům, kteří hojně používají slovník ulice.

„Raději bych nenadával, ale jsem jen člověk a tohle je jedna z mých chyb,“ uznává osmadvacetiletý Skot, jenž poukazuje na to, co se děje v jiných sportech. „Podívejte se ale na fotbal, tam taky zrovna nemluví vybraným jazykem. Ale hráče nesleduje kamera non stop,“ podotýká.

Mikrofony zachytí vše

Ano, tenisovou kulisou je ticho. Kurt je obehnán mikrofony, slyšet by byl i myší pšouk. Velký bratr sleduje hráče na každém kroku. Nehledě na to, že i čároví rozhodčí by měli hlavnímu nahlásit každý náznak „audible obscenity“, jak zní termín pro vulgarity. „Je to nešťastné. Jdete si pro ručník, v zápalu boje se zapomenete kontrolovat,“ popisuje Murray.

Není vůbec sám. „Vy jste něco slyšeli, že jo?“ reaguje Kristýna Plíšková na otázku ohledně nadávek. „Něco tam proběhlo, já vím,“ uznává omluvně s tím, že pokutu nikdy nedostala, pouze napomenutí. S dvojčetem Karolínou patří mezi české tenisty, kteří si na ústa nedávají takový pozor. A nesejde na tom, že si zanadávají v češtině. Traduje se, že rozhodčí mají slovníčky nadávek v mnoha jazycích.

„Čechů je na okruhu dost, naše sprostý slova jsou ještě k tomu dost výrazný. Když řeknu třeba pí.., to pozná hned každý,“ potvrdí Karolína, jež se právě takhle při 1. kole Wimbledonu „pochválila“, ale pokutě unikla.

Čeština nepomůže

Monology s hvězdičkou vede na kurtu občas i Tomáš Berdych. A i on potvrzuje, že za češtinu se neschová. „Rozhodčí nemají rádi, když moc mluvíte a nerozumějí vám. O to rychleji a přísněji zareagují,“ vypozoroval. Mezi vzorňáky z nedělní školy naopak patří Petra Kvitová s Lucií Šafářovou.

Obě se svorně nad pouhou možností pokuty za nadávky usmějí. „Nejsem taková, nehážu raketou, nenadávám. To bych dostala od taťky,“ vypráví Kvitová. „Když jsem jako malá trénovala s tátou a třeba hodila raketou, dostala jsem tak strašně vynadáno, že jsem si to už nedovolila, a zůstalo mi to,“ přidává se Šafářová, vicemistryně Roland Garros.

Právě při pařížském finále se Serena Williamsová na sebe tak vztekala, že muselo být její fuckování slyšet až u Eiff elovky. Pokutu nedostala stejně jako nikdo jiný během hlavní soutěže letošního Roland Garros. Wimbledon je tradičně striktnější. Ani on ale tenisty nepřevychová. Každý má prostě svůj styl a komu se to nelíbí, měl by se zeptat sám sebe: Opravdu jsem si ještě nikdy nezanadával v práci?

Slavné wimbledonské výstupy

MANŽELKA ZFACKOVALA ROZHODČÍHO
Manželka zfackovala rozhodčího Američan Jeff Tarango je posledním hráčem, který byl kdy vyloučen z grandslamu. Stalo se ve Wimbledonu 1995, když mu rozhodčí ohlásil aut při servisu, který on viděl jako eso. Po několika protestech se obořil i na pokřikující diváky, aby „zavřeli huby“. Následoval trestný fiftýn, Tarango označil sudího Bruna Rebeuha za „nejzkorumpovanějšího na světě“, sbalil si tašku a uprostřed zápasu odešel z kurtu, což znamená automatickou diskvalifikaci. Vrchol přišel až poté, když si to Rebeuh zamířil do šatny. Tarangova manželka Benedicta čekala v davu a uštědřila mu dvě facky. „Kdyby to udělal Jeff, vyhodili by ho z tenisu,“ vysvětlovala. Tarango ale trestu neunikl, další rok do Wimbledonu nesměl.

SPROSŤÁK RUSEDSKI
Sprosťák Rusedski Greg Rusedski se narodil v Kanadě, a i když získal britské občanství, tenisoví fanoušci země ho skutečně nikdy nepřijali za svého. Hodně společného s tím měla Rusedského nátura. Naplno ji ukázal ve Wimbledonu 2003, kdy během utkání s Andym Roddickem jedna z přihlížejících dam uprostřed výměny zakřičela: aut. Hlavní sudí odmítl opakovat míček a Rusedského chytl amok. „Nemůžu dělat nic, když tenhle zápas budou řídit posraný diváci. Kurva absurdní. Tohle je kurva absurdní. Nějaká děvka v hledišti rozhodne celej zápas. To jsou fakt sračky,“ soptil v jednom z nejvulgárnějších výstupů tenisových dějin.

TOHLE NEMYSLÍTE VÁŽNĚ!
Tohle nemyslíte vážně! Tohle je zápas, ve kterém John McEnroe přišel ke své nejznámější průpovídce „To nemůžeš myslet vážně!“. Jeho wimbledonský duel z roku 1981 proti Tomu Gulliksonovi vešel do dějin. První sporný výrok a Američan vybouchnul. Výměna argumentů se sudím k ničemu nevedla, naopak naštvala diváky. „Vy jste teda žumpa světa,“ zakřičel tenista a nechal si zavolat hlavního sudího turnaje. Ani ten mu nemínil pomoci. „To nemůžeš myslet vážně! To nemůůůůůůůžeš myslet vážně!“ řval McEnroe, čímž popudil diváky ještě víc. Ten rok sice Wimbledon vyhrál, nedostavil se ale na večeři šampionů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud