29. června 2022 • 12:55

Spiknutí v tenisové šatně. Zamlčená epidemie v Paříži, Češky se přiznaly

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Covid nezmizel. I na Wimbledon dopadl tvrdě. Ještě než bouchli poprvé do míčku, museli se odhlásit favorité mužské dvouhry Marin Čilič a letos na trávě neporažený Matteo Berrettini, loňský finalista z All England Clubu. Wimbledon probíhá bez protiepidemických opatření a riziko nákazy není malé. Zvlášť poté, když se na svět dostávají informace o přístupu tenisové šatny.



Vynesla je francouzská veteránka Alizé Cornetová, podle které před měsícem při Roland Garros byli nemocní téměř všichni. „Viděli jsme, že se odhlásila Krejčíková. V šatně zuřila epidemie, všichni kašlali a smrkali. Byli jsme nakažení, ale nikdo o tom nemluvil. Byla to mezi námi taková tichá dohoda a všechno nakonec proběhlo v pohodě,“ prohlásila Francouzka.

Mezi čestné výjimky se zařadily Češky. Právě Barbora Krejčíková oznámila nákazu po porážce v 1. kole singlu a odhlásila se z deblové obhajoby po boku Kateřiny Siniakové. Pět dní prý proležela s horečkami v posteli. Marie Bouzková obětovala po postupu z 1. kola zápas, v němž mohla bojovat o premiérové 3. kolo na grandslamu. I ona byla nakažená.

Jiní členové tenisové šatny tak zodpovědní nebyli. A myslí si, že ani nemusí. „Nebudeme se přeci testovat, abychom si přidělávali problémy. Viděla jsem holky, které chodily v rouškách, aby někoho nenakazily. Ale víc neřeknu,“ prohlásila Cornetová. „Z covidu se stala běžná věc, jsme očkovaní. Ve sportu budou vždy zranění a nemoci. Někdo chytí chřipku, někdo má žaludeční potíže. Na některých turnajích nemají moc čerstvé jídlo a to jsou pak jatka. Odhlásí se tři, čtyři hráčky a řeší to někdo? Prostě smůla a tak bychom měli přistupovat i ke covidu.“

S tímhle názorem souhlasí i Řekyně Maria Sakkariová, světová pětka. „Musíme se vrátit k normálnímu životu. Wimbledon na to jde dobře. Je nešťastné, že se pár hráčů muselo odhlásit, ale každý někdy chytne covid nebo jinou nemoc, která mu zabrání startovat.“

Marin Čilić si na Wimbledonu letos nezahraje, má pozitivní test na covid
Marin Čilić si na Wimbledonu letos nezahraje, má pozitivní test na covid

I v zákulisí Wimbedonu potkáte hráče, kteří nejsou fit. Jiří Veselý při pondělním rozhovoru mluvil nakřáplým hlasem, přiznal, že se necítí dobře. I Petra Kvitová při tiskové konferenci posmrkávala. „Nebojte, to nic není,“ usmála se. Uvnitř All England Clubu se chodí bez roušek, vše funguje jak za časů před pandemií.

Pořadatelé se však strachují, že nemoc může zasáhnout do nejvyšších pater. Nakažený Čilič trénoval před turnajem s Novakem Djokovičem, Berrettini zase s Rafaelem Nadalem, s nímž si pak vyfotil selfie… I první a druhý nasazený mohou být v ohrožení.

Wimbledon vydal prohlášení, že postupuje v souladu s vládními nařízeními, zvyšuje však hygienická opatření. Maséři a lékaři nosí například při kontaktu s hráči roušky.

Kdo je však skutečně nemocný a kdo ne, to asi zůstane především tajemstvím zavřeným za dveřmi tenisové šatny. 

Vstoupit do diskuse
5
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud