Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Covid vyřadil na Wimbledonu už dva favority: Onemocněli po tréninku s Djokovičem!

Autor: sm

Patří mezi nejlepší tenisty na světě, ale jeho účast na Wimblednu je u konce. Chorvatský hráč Marin Čilič měl pozitivní test na koronavirus a nákaza se u něj potvrdila jen pár dní poté, co trénoval s Novakem Djokovičem. A vzhledem k Srbovým covidovým postojům, ne jeden tenisový fanoušek si tyto dvě věci dává dohromady... Navíc není sám, za stejných okolností se poroučel i další elitní hráč!

Na situaci upozornil web Punto de break. Podle něj totiž 23. června, tedy čtyři dny před pozitivním testem, trénoval Čilič s Novakem Djokovičem. Na kurtu se tenisté srdečně pozdravili a příjemně si popovídali.

Možnost, že se k Čiličovi dostala nákaza právě přes neočkovaného Srba, nebyla potvrzena. ani vyvrácena, a tenisový svět s obavami sleduje, jestli se nákaza nepotvrdí také u Chorvatových blízkých kontaktů. 

V úterý navíc přišel další šok, když pozitivní test vyřadil i loňského finalistu Mattea Berrettiniho. Ten vyhrál před Wimbledonem co se dalo a měl tedy k zisku legendární trofeje parádně našlápnuto. "Jsem zlomený, sen se pro letošek rozplynul," vzkázal fanouškům. Médiím pochopitelně neušlo, že i italský hráč s antivaxerem Djokovičem potrénoval. Stejně jako v Čiličově případě se navíc rozhodně nedrželi každý na své straně kurtu, ale došlo pochopitelně i na legrácky, selfíčka a objetí.

Bude mít utrum?

Djokovič svými odmítavými postoji ke covidovým opatřením proslul především na začátku roku, kdy se navzdory chybějícímu očkování vypravil na Australian Open. Cesta do Austrálie byla ale tou dobou možná pouze za speciálních podmínek, a tak ho ze země následně vyhodili. Během celé kauzy navíc vyšlo najevo, že v době, kdy měl Djokovič podle svých slov procházet nákazou, vyrazil tenista na rozhovor s francouzským časopisem, pro který pózoval bez roušky.

Teď navíc hrozí, že se Srb kvůli chybějícímu očkování nebude moci vypravit na slavný turnaj US Open. Tentokrát už ale vyhoštění ze země riskovat nebude. „Rád bych letěl do Států. Ale v tuto chvíli to není možné," řekl Novak před startem Wimbledonu. „Víc toho udělat nemohu. Je skutečně na vládě USA, aby rozhodla, zda neočkované lidi do země pustí, nebo ne,“ soudí.