6. července 2022 • 15:35

Zákaz pro Rusky a Bělorusky? WTA dál útočí na Wimbledon a rozdává pokuty

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V tenisovém zákulisí zuří politický konflikt. Zatímco drtivá část sportovního světa již dávno vyloučila Rusy a Bělorusy ze svých soutěží, Ženská tenisová asociace (WTA) dál kope za práva hráček, jejichž země zabíjejí či pomáhají zabíjet na Ukrajině. Wimbledonu za distanc pro Rusky a Bělorusky odebrala body, nyní All England Club dostal ještě v tichosti pokutu 250 000 dolarů. A s ním také britský tenisový svaz LTA (750 000 dolarů). Podobný krok údajně zvažuje i mužská ATP, ač ho ještě neprovedla.



„Jsme reakcí obou tour hluboce zklamáni. A stojíme si za svým rozhodnutím,“ prohlásila v pondělí Sally Boltonová, prezidentka All England Clubu, který už se proti pokutě odvolal. WTA vyměřila částku 250 000 dolarů za každý turnaj, na kterém nemohly hráčky ze zemí válečných agresorů startovat. Tedy Wimbledon, Birmingham, Nottingham a Eastbourne.

Britové jsou popuzeni. Zvlášť vezmeme-li v úvahu, že podniky v Nottinghamu jsou každoročně ztrátové a LTA je dotuje i pořádá především coby podporu rozvoje ženského tenisu. Podivné rovněž je, že jak boss WTA Steve Simon tak šéf ATP Andrea Gaudenzi jsou ve Wimbledonu přítomni jako hosté All England Clubu. A sociální sítě obou tenisových organizací stejně jako jejich webové stránky jsou plné novinek z londýnského turnaje, který letos oficiálně neuznávají za svůj.

I proto se před Wimbledonem vtipkovalo o akci jako o dobře placené exhibici. Opak je však pravdou. Na ikonický grandslam dorazil každý, kdo mohl a o stříbrný talíř Venus Rosewaterové i mužský pohár s ananasem na vrchu se svádějí urputné boje.

Aryna Sabalenková je nejlépe umístěnou Běloruskou v žebříčku WTA
Aryna Sabalenková je nejlépe umístěnou Běloruskou v žebříčku WTA

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud