Martin Hašek
19. července 2023 • 18:33

Maky doma! V Sokolově dostala pivo a medvídky, slavilo se i v kašně

Autor: Martin Hašek, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtyřmi lety po finále Roland Garros oslavu doma nestihla, teď ale všechno klaplo. Čtyři dny po slavném vítězství ve Wimbledonu se tenistka Markéta Vondroušová objevila v Sokolově na zaplněném Starém náměstí. „Je krásné vidět, že i z malého města se dá dostat takhle vysoko,“ rozjásala děkující publikum. Darem dostala speciální edici piva a taky své oblíbené gumové medvídky.



Oslavoval ji zaplněný centrkurt v All England Clupu, rozpustilými teniskami pod černou róbou bodovala na večeři šampionů, v Praze zvládla tiskovku nabitou médii. A doma?

„Atmosféra je skvělá. Vůbec jsme nevěděli, kolik lidí přijde. Pak mi psala ségra, že je tady fakt hodně lidí,“ usmívala se Markéta Vondroušová krátce poté, co z pódia pozdravila nacpaný prostor na sokolovském Starém náměstí.

Ještě dvě hodiny před začátkem slávy bylo centrum města vylidněné.

„Ono to přijde. Vodáci, cyklisti, dneska ti, co přijdou slavit Vondroušovou,“ hlásila výčepní na zahrádce zdejší pivovarské hospody.

Kousek od Mariánského sloupu, zdejší dominanty, a Kašny s plastikou sokolníka na prostranství u Zelené věže kostela svatého Jakuba Většího vyrostlo pódium s velkou obrazovkou, na které se začal promítat krátký dokument o Vondroušové a pak highlighty jejího wimbledonského finále s Uns Džábirovou. Několik stovek lidí se tlačilo na neširokém prostranství mezi hospodami, na průčelí jedné z nich visela česká vlajka.

Pořadatelé hladovým fanouškům nejdřív naservírovali vystoupení muzikálové zpěvačky Lucie Večerkové, která s Vondroušovou před pár lety chodila do školy. Pak už ale z publika sílilo vzrušení, Vondroušová se už vyčleněnou uličkou prodírala k pódiu.

„Jsem hrozně ráda, že tady s vámi můžu dneska být. Je hrozně hezké vás tady všechny vidět. Upřímně jsme nečekali, že tady tolik lidí bude,“ řekla Vondroušová. „Když jsem začínala jako malá hrát, asi nikdo nečekal, že tady budu stát a mluvit s vámi po takovémhle turnaji. Prožila jsem tady krásné dětství, začínala jsem tady hrát tenis. Hrozně si cením, jak všichni fandíte, vím, že jste to tady všichni prožívali. Mamka tu byla, takže jsem to měla z první ruky.“

Starosta Sokolova Petr Kubis rodačku přivítal a daroval jí speciální edici piva a gumové medvídky její oblíbené značky. A pak si spolu s dalšími osobnostmi města s šampionkou připil stylově sektem s jahodami.

„Slavilo se hodně. Někteří k tomu využili i kašnu,“ usmíval se Kubis, přičemž zmínil místní Jubilejní kašnu, jež byla koncem devatenáctého století postavena k výročí korunovace Františka Josefa I.

Vondroušová si návštěvou ve svém rodném městě prodloužila oslavy předtím, než po krátkém odpočinku zase vyrazí na tenisovou túru.

„Mám tady tátu a oboje prarodiče, sestřenka tady má malého, kterému jsou dva. Je hrozně hezké vidět, že se tu sejdou,“ pochvalovala si Vondroušová. „Ráda se sem vracím a je to furt můj domov. Když mám chvíli, tak sem jedu.“

Jevilo se nám to jako nedosažitelný cíl, prozradila maminka Vondroušové. Proč nebyla v Londýně?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud