12. dubna 2016 • 04:30

Expert: Čtyři roky pro Šarapovovou? Jsem pro. První případ už je v Česku

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen slavná tenistka Maria Šarapovová a další desítky ruských sportovců. První pozitivní test na zakázanou látku meldonium se objevil už i v Česku. „Zatím jeho jméno nemůžu říct, ale jde o zápas,“ prozradil Michal Polák z Českého antidopingového výboru v pořadu O2 Sport Tak určitě, který vzniká ve spolupráci s iSport.cz. Podle vyjádření mluvčího Českého svazu zápasu Petra Vubrse pro iDnes.cz jde o reprezentanta Petra Nováka.  



V pořadu O2 Sport Tak určitě, který vzniká ve spolupráci s iSport.cz, rozebíral Michal Polák nejvíc okolnosti případu Šarapovové.

Nad vítězkou pěti grandslamových titulů se vznáší hrozba tvrdého trestu. Čtyřletý distanc by mohl Šarapovové prakticky ukončit kariéru, během níž se stala nejlépe vydělávající sportovkyní světa. „Meldonium je ve skupině S4, to jsou těžší dopingové látky. Tam je sazba jasná – čtyři roky. Já bych byl pro, ale nevěřím, že to tak bude,“ řekl Polák.

Okolnosti případu totiž mohou hrát v prospěch Šarapovové. „Nebude to úplně jednoduché, nejde o běžnou sportovkyni, jde o tvář sportovního odvětví a je za tím velké Rusko, které se cítí poškozeno dalšími událostmi s dopingem,“ připomněl skandály, které vedly k vyřazení ruských atletů z mezinárodních soutěží včetně olympiády.

Kdo je první český sportovec pozitivně testovaný na meldonium?
Zápasník Petr Novák měl jako první český sportovec pozitivní test na zakázanou látku meldonium. "Byl to mimosoutěžní odběr při soustředění reprezentace v přípravě na olympijské kvalifikace," prohlásil Vurbs. Sedmadvacetiletý Novák zápasí v řeckořímském stylu ve váhové kategorii do 75 kilogramů, v roce 2014 skončil na mistrovství světa v Taškentu jedenáctý.

Světová antidopingová agentura WADA zařadila meldonium na seznam zakázaných látek od 1. ledna. Jde o antiischemický lék, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu. Sportovci látku užívali ke zvýšení výkonu, protože buňkám umožňuje kompenzovat nedostatek kyslíku při fyzickém zatížení.

K nejznámějším sportovcům, kteří neprošli testem na meldonium, patří kromě Šarapovové, plavkyně Julija Jefimovová či rychlobruslaři Semjon Jelistratov a Pavel Kuližnikov. Z dalších zemí měla pozitivní výsledek testu například běžkyně Abeba Aregawiová ze Švédska.

Co dál můžete vidět v pořadu TAK URČITĚ: Proč se vyšetřování dopingových případů tolik táhne? Co lze říct k vyšetřování Alberta Contadora a Romana Kreuzigera ? Jak se dívá na výkony Jarmily Kratochvílové včetně světového rekordu na 800 m?

Expert: Čtyři roky pro Šarapovovou? Jsem pro. První případ už je v Česku
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud