Pavel Novotný
31. května 2018 • 11:30

Zmar šampiona. Wawrinka se řítí do tenisového pekla. Vrátí se?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od loňského French Open odehrál Stan Wawrinka kvůli vleklým zdravotním problémům s kolenem jen devět turnajů, dohromady posbíral třináct zápasů. Pouze čtyři dokázal vyhrát. Šestkrát se loučil v prvním kole, dvakrát ve druhém, jen na menším turnaji v Sofii si zahrál semifinále. Po krachu na French Open přichází pro trojnásobného grandslamového šampiona další rána. V žebříčku najde své jméno až v druhé polovině třetí stovky.



Je mu třiatřicet let. U Wawrinky však pokročilý tenisový věk nemusí tolik znamenat. Svůj první grandslam ovládl v devětadvaceti na Australian Open, ve stejném období se stal světovou trojkou.

To všechno je však pryč. Tenista s možná nejlepším jednoručným bekhendem na světě ukončil minulou sezonu kvůli problémům s kolenem po Wimbledonu a návrat se mu v letošní sezoně vůbec nedaří. Nezměnilo to ani probíhající French Open, které před třemi lety ovládl.

Tentokrát skončil na španělském antukáři a o rok starším soupeři Guillermu Garcíovi-Lopézovi, kterému podlehl v pětisetové bitvě (2-6 6-3 6-4 6-7 (5-7) 6-3).

WAWRINKOVY VÝSLEDKY OD FRENCH OPEN 2017
TURNAJ FÁZE SOUPEŘ VÝSLEDEK
French Open 1. kolo García-López 2-6 6-3 6-4 6-7, 6-3
Ženeva čtvrtfinále  Marton Fucsovics 4:6, 0:6 
Řím 1. kolo Steve Johnson 4:6, 4:6
Marseille 1. kolo Iiya Ivaska 4:6, 1:1 skreč.
Rotterdam 1. kolo Tallon Griekspoor 6:4, 3:6, 2:6
Sofie semifinále Mirza Basič 6:7, 4:6
Australian Open 2. kolo Tennys Sandgren 2:6, 1:6, 4:6
Wimbledon 1. kolo Danill Medveděv 4:6, 6:3, 4:6, 1:6
Queen´s Club 1. kolo Feliciano López 6:7, 5:7

Následky? Wawrinkovi vypadne za loňskou účast ve finále Roland Garros 1200 bodů, své místo bude v pondělí hledat okolo 256. pozice.

Rodák z Lausanne však ani přes bídné výsledky neztrácí naději.

"Žebříček není mojí prioritou. Prostě musím začít vyhrávat, pak se všechno vrátí do normálu. V tréninku se mi daří a dříve nebo později začnu vyhrávat. Potřebuju ještě pár měsíců k tomu, abych se dostal na svou dřívější úroveň," říká třiatřicetiletý tenista.

Operované koleno však dle Wawrinkových slov však stále není stoprocentní. "Celou moji kariéru jsem říkal, že žebříček není tím hlavním. Vím, že když budu hrát, jsem schopen být na vrcholu. Teď to samozřejmě nejde," přiznává bývalá světová trojka.

Trnitou cestu zpět na vrchol si hodlá klestit nejen přes divoké karty, ale i challengery. "Nemám problém s tím hrát turnaje nižší úrovně. Vím přesně, čeho chci dosáhnout. Vyhrál jsem tři grandslamy a je mi jasné, co je nutné podstoupit pro to, abych se vrátil na svou úroveň," pokračuje Wawrinka.

Vítěz šestnácti turnajů na okruhu se zatím úspěšně pere s psychickou stránkou. "Nejsem vůbec frustrovaný. Čekal jsem, že návrat bude těžký. Ale od začátku jsem věděl, že mě čeká těžká cesta a zabere to hodně času dostat se zpět na vrchol. Ale tvrdě na sobě pracuju, nemám ani den odpočinku."

I na jinak sebevědomého Švýcara však dolehly během období bez tenisu černé myšlenky. "Někdy opravdu nevíte, co bude. Když na sobě makáte každý den a nějakou dobu nevidíte žádné zlepšení, tak to je složité. To je to nejhorší období, které musíte překonat. Věřím však, že jsem na správné cestě. Bude to lepší a lepší."

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud