Pavel Novotný
25. května 2018 • 04:20

Nadalovo French Open vs. svět! Kdo může zastavit antukového démona?

Vstoupit do diskuse
0
  • Rafael Nadal vyhrál French Open už desetkrátRafael Nadal vyhrál French Open už desetkrátFOTO: Profimedia.cz

    Jen dva tenisté dokázali během třináctiletého působení Rafaela Nadala na French Open Španěla srazit. Dalších devětasedmdesát odcházelo s hlavou dole. Těmi šťastnějšími byli v roce 2009 Robin Söderling a o šest let později Novak Djokovič. Za tuto dobu si úřadující světová jednička připsala nadpozemských deset titulů. Převedeno do řeči statistiky: pravděpodobnost, že Nadala na French Open porazíte, je zhruba  2,5 procenta. Kdo by tedy mohl nejlepšího antukového tenistu historie v jeho tažení za jedenáctým titulem zastavit?

    Triumfy v Monte Carlu, Barceloně, Římě, k tomu přidejte čtvrtfinále v Madridu a dvě výhry v rámci Davisova poháru proti Německu. Vyjde vám rovných dvacet antukových zápasů, během kterých zažil Rafael Nadal jedinou porážku. S touto bilancí se držitel 78 titulů vydá na cestu za svým jedenáctým z French Open.

    A pokud si pamatujete loňskou jízdu, během které neztratil ani set a zápasy vyhrával do dvou hodin, nečeká jeho letošní soupeře vůbec nic příjemného.

    A to není vše, co hraje jednatřicetiletému tenistovi do karet. Už tradičně chybí Roger Federer, který správně vytušil, že s Nadalem nemá zapotřebí ztrácet na antuce čas, ze hry je i zraněný Juan Martin del Potro, Andy Murray, Milos Raonic či Jo-Wilfried Tsonga.

    Šance se tak rýsuje pro další. Podívejte se na pět možných největších překážek, které mohou oranžovému démonovi znepříjemnit pařížský piknik.

  • Dominic Thiem

    Dominic Thiem přijímá gratulaci od Rafaela NadalaFoto Reuters

    na žebříčku: 8. místo
    bilance s Nadalem: 3:6

    V sezoně 2017 prohrál Rafael Nadal svůj poslední zápas na antuce ve čtvrtfinále turnaje v Římě s Dominicem Thiemem. Ten další téměř přesně po roce v Madridu s tím samým soupeřem. V sezoně 2017 se španělský suverén dostal do křížku s o sedm let mladším Rakušanem hned čtyřikrát, třikrát z toho slavil Španěl.

    Přesto právě rodák z Neustadtu může znamenat pro Nadala to největší nebezpečí. Jejich poslední vzájemný souboj skončil již jeho zmiňovaným vítězstvím ve čtvrtfinále madridského turnaje.

    Mimochodem, Nadal se s Thiemem potkal na French Open i loni v semifinále a Thiem odcházel podobně jako všichni Nadalovi soupeři na turnaji s debaklem 3:6, 4:6, 0:6.

    Ale je tu jiné číslo, které dává nástupci Thomase Mustera důvod k optimismu. Nadal má za poslední dva roky bilanci na antuce 45:2, oba zápasy však prohrál právě s Thiemem.

    "Dominic má obrovský potenciál. Kdykoliv, když začne hrát takhle skvěle, je velmi složité ho zastavit," říkal Rafa po čtvrtfinálové madridské porážce.

  • Alexander Zverev

    Rafael Nadal a Alexander Zverev po finálovém utkáníFoto Reuters

    na žebříčku: 3. místo
    bilance s Nadalem: 0:5

    Je světovou trojkou, vyhrál osm turnajů ATP, na to hlavní však stále ještě čeká. Totiž na grandslamový průlom. Na turnajích velké čtyřky se mu prostě nedaří, jeho maximem je stále wimbledonské osmifinále z roku 2017. A bídně je na tom i ve vzájemných bitvách s Nadalem, bilance 0:5 o tom vypovídá jasně.

    Statisticky je však po Nadalovi  v letošním roce druhým nejlepším hráčem na antuce.  Mladičký Němec vyhrál třináct zápasů v řadě, tituly slavil v Mnichově i Madridu, v Římě si zahrál finále, kde prohrál... Ano, právě s Nadalem. Nic mu nepomohlo ani vedení 3:1 v rozhodující třetí sadě.

    Se svou černou můrou si dal rodák z Hamburku letos dostaveníčko už předtím v rámci Davisova poháru, výsledek 1:6, 4:6, 4:6 však nedal jednadvacetiletému tenistovi žádné větší naděje na úspěch.

    "Tenis je pořád tenisem bez ohledu na to, na kterém turnaji hrajete. Ať jde o turnaje Masters či grandslamy. Když máte výborné výsledky na turnajích Masters a nemáte je na grandslamech, je to jen shoda náhod. Je nemožné, aby s tak kvalitní hrou brzy neuspěl i na grandslamech," okomentoval svého mladého soka po triumfu v Římě Nadal.

  • Novak Djokovič

    Novak Djokovič a Rafael Nadal po vzájemném zápaseFoto Reuters

    na žebříčku: 22. místo
    bilance s Nadalem:
    26:25

    Mít kladnou bilanci s Nadalem? V současném tenisovém prostředí věc prakticky nevídaná. Pyšnit se jí může právě Novak Djokovič. A nejen tím. Spolu s Robinem Söderlingem je jediným tenistou, který Španěla na French Open poslal do kolen.

    Více než půlroční problémy se zraněným loktem však Djokoviče dostaly nejen do třetí desítky žebříčku, ale především hodně výsledkově dolů. Po v letošním roce hodně rozpačitých výkonech však svou pravou sílu ukázal na nedávno skončeném turnaji v Římě, kde došel až do semifinále, aby zde prohrál právě s Nadalem.

    Nadějí pro dvanáctinásobného grandslamového vítěze může být i bilance z posledních čtrnácti vzájemných zápasů s Nadalem na antuce, když Srb vyhrál hned polovinu z nich.

  • Stan Wawrinka

    Rafael Nadal a Stan Wawrinka po finálovém zápase French Open v roce 2017Foto Profimedia.cz

    na žebříčku: 25. místo
    bilance s Nadalem: 3:16

    Jen bezmocným ironickým úsměvem na tváři provázel Stan Wawrinka některé výměny loňského finálového mače s pařížským vládcem Nadalem.

    Totální bezmoc a zmar orámovaly jeho jasnou porážku 2:6, 3:6 a 1:6. Jako kompars pak mohl sledovat, jak Španěl přebírá desátý titul z Roland Garrros.

    I třiatřicetiletý Švýcar se však doma může kochat pohledem na slavný pohár z French Open. Stalo se v roce 2015, když v parádní bitvě udolal Novaka Djokoviče.

    Po dlouhé pauze, kvůli které vynechal celou loňskou polovinu sezony, však rodák z Lausanne zatím marně hledá cestu zpět. Letošní bilance 4:5 mu moc důvodu k optimismu nedává a hrůzná statistika s Nadalem (3:16) už vůbec ne.

    Na antuce navíc porazil Nadala jen jednou, povedlo se mu to v roce 2015 ve čtvrtfinále turnaje v Římě. Vrátit do staré formy by se chtěl právě v Paříži. Povede se mu to?

  • Fabio Fognini

    Fabio Fognini gratuluje k postupu Rafaelu NadaloviFoto Profimedia.cz

    na žebříčku: 25. místo
    bilance s Nadalem: 3:16

    Zničí soupeře, nebo raketu. Záleží, jakou má náladu. Třicetiletý Fabio Fognini je dokonalým prototypem náladového tenisty, který dokáže stejně tak odehrát vynikající zápas jako ho odchodit.

    Na kruhu vyhrál šest turnajů, všechny na antuce a v tom se skrývá jeho hlavní zbraň. Letos už ovládl menší klání v brazilském v Sao Paulo, jak jinak než na antuce.

    Nadalovu kvalitu si Fognini vyzkoušel na nedávno skončeném turnaji v Římě, kde s favoritem prohrál ve čtvrtfinále 6:4, 1:6, 2:6.

    Alespoň jedno pozitivum pro horkokrevného Itala z porážky před domácími fanoušky vyplynulo. Spolu s Thiemem a Alexanderem Zverevem je jediným tenistou, který v letošní sezoně dokázal Nadalovi sebrat na antuce aspoň set.

    Faktem však je, že navzdory antukářským schopnostem nikdy v Paříži v plné síle nezazářil. Nejlepšího výsledku dosáhl v sezoně 2011, kdy se dostal do čtvrtfinále, jinak povětšinou končil ve třetím kole.

    A o moc lepší to není ani proti Nadalovi. Poslední z jeho tří vítězství se datuje do roku 2015, kdy porazil svého soka ve třetím kole US Open.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud