Pavel Novotný
14. května 2018 • 12:05

Další návrat velikána se vůbec nedaří. Wawrinka dostává facku za fackou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prakticky přesně před rokem bojoval Stan Wawrinka o svůj čtvrtý grandslamový titul na French Open. Ve finále schytal nářez od Rafaela Nadala, na kterého uhrál pouhých šest her, což však byla "standardní" výhra, s kterou španělský terminátor ničil cestou k desátému titulu své soupeře. Wimbledon se stejně jako u Murrayho a Djokoviče stal jeho posledním turnajem sezony 2017. Zraněné koleno ho pustilo v omezené míře na kurty až letos. Daří se mu však ještě hůře než Djokovičovi či Šarapovové.



Podobný osud spojuje ještě donedávna vládce světového tenisu. Novak Djokovič se po problémech s loktem jen velmi rozpačitě vrací na kurty, Andy Murray ještě po operaci kyčle hrát nezačal. O comeback mezi světovou elitu se snaží i Stan Wawrinka, který pro změnu musel podstoupit operaci kolena, která ho vyřadila na půl roku ze hry.

Tenista s možná nejlepším jednoručným bekhendem na světě se pokoušel na kurty vrátit na Australian Open, kde však došel jen do druhého kola. Tam ho zastavil americký zázrak Tennys Sandgren. O moc lepší to nebylo ani na menším turnaji v Sofii, kde sice zdolal Kližana a Troického, aby v semifinále skončil na tehdy 129.  hráči světa Mirzovi Bašičovi.

Náladu si chtěl Wawrinka spravit v Rotterdamu. Výsledek? Porážka v prvním kole s domácím hráčem ze třetí stovky žebříčku Tallonem Griekspoorem mu náladu moc zvednout nemohla. Prokletí mizerného vstupu do sezony zkusil ještě prolomit v Marseille, kde však ve druhém setu pro opakované bolesti v koleni vzdal zápas běloruskému tenistovi Ivaskovi.

Stan Wawrinka na returnuFoto Profimedia.cz

Po tříměsíční pauze, během které se znovu snažil dát dohromady těžce zkoušený kloub, se třiatřicetiletý tenista vrátil na turnaji v Římě. Jeho pokus o comeback uťal v prvním kole Američan Steve Johnson, který vyhrál dvakrát 6:4.

"Vlastně jsem s tenisem začal pořádně před dvanácti dny," hledal důvody porážky Švýcar, který ve dvou setech nasekal 30 nevynucených chyb.

A stejně jako Novak Djokovič i Wawrinka připouští, že návrat na kurty uspěchal. "Myslím, že když jsem se vrátil v lednu z Australian Open, byla jasné, že nejsem připraven tak, jak bych měl," připustil trojnásobný grandslamový šampion.

"Teď je pro mě nejdůležitější, abych hrál zápasy proti těm nejlepším hráčům světa. Jsem rád, že utkání zvládám po fyzické stránce. Ještě si ale nejsem jistý při úderech. Utkání zvládám velmi dobře pohybově, ale úderově to není dobrý," přiznal šampion z French Open z roku 2015.

Bilance současného 23. hráče světa od loňského French Open zaznamenává pouhé tři výhry a sedm porážek. Dokáže se Stan Wawrinka ještě vrátit mezi elitu?

WAWRINKOVY VÝSLEDKY OD FRENCH OPEN 2017
TURNAJ FÁZE SOUPEŘ VÝSLEDEK
Řím 1. kolo Steve Johnson 4:6, 4:6
Marseille 1. kolo Iiya Ivaska 4:6, 1:1 skreč.
Rotterdam 1. kolo Tallon Griekspoor 6:4, 3:6, 2:6
Sofie semifinále Mirza Basič 6:7, 4:6
Australian Open 2. kolo Tennys Sandgren 2:6, 1:6, 4:6
Wimbledon 1. kolo Danill Medveděv 4:6, 6:3, 4:6, 1:6
Queen´s Club 1. kolo Feliciano López 6:7, 5:7

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud