21. prosince 2019 • 18:43

Premiéra pro Strýcovou. Po životní sezoně dostala prvního Zlatého kanára

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová jednička ve čtyřhře Barbora Strýcová po životní sezoně získala poprvé Zlatého kanára. V 27. ročníku ankety časopisu Tenis a Českého tenisového svazu zvítězila před Karolínou Plíškovou, která byla vyhlášena nejlepší hráčkou roku. Mezi muži se počtrnácté a naposledy stal nejlepším českým tenistou Tomáš Berdych, jenž v listopadu ukončil kariéru.



Strýcová si letos zahrála ve dvouhře semifinále Wimbledonu a ve čtyřhře se s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej radovaly na londýnské trávě z titulu. Celkem spolu získaly čtyři tituly, hrály finále na Turnaji mistryň a třiatřicetiletá plzeňská rodačka zakončila rok v čele deblového žebříčku WTA.

Od 176 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů získala Strýcová 84 hlasů, světová dvojka ve dvouhře Karolína Plíšková jich dostala 53. Hlasy obdrželo ještě dalších pět hráčů a tým dívek do 14 let. Strýcová je první dámskou vítězkou ankety úspěšně kombinující dvouhru a čtyřhru po Janě Novotné. Někdejší světová dvojka dvouhry a jednička čtyřhry naposledy obdržela Zlatého kanára v roce 1998.

„Téhle trofeje si moc vážím, jsem z toho překvapená. Chci poděkovat všem, co mi pomáhali a podporovali mě, protože to se mnou někdy není jednoduché,“ řekla Strýcová na pódiu.

Berdychovi k ceně pro nejlepšího hráče stačilo stejně jako loni odehrát jen malou část sezony - přesně 20 zápasů. V lednu postoupil v Dauhá do finále, na Australian Open hrál osmifinále a v Montpellier byl v semifinále. Ve zbytku roku už kvůli zdravotním problémům moc nehrál a na Turnaji mistrů se jako host s kariérou rozloučil.

Kategorii žen ovládla jasně Karolína Plíšková. Vítězka čtyř turnajů (Brisbane, Řím, Eastbourne a Čeng-čou) a semifinalistka Australian Open i Turnaje mistryň uspěla před Petrou Kvitovou, 33. hráčka singlového žebříčku Strýcová skončila za nimi.

Strýcová se stala také nejlepší deblistkou, zatímco post nejlepšího deblového páru obhájily Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou. Cenu za postup na žebříčku ATP dostali 21. hráčka světa Karolína Muchová a osmnáctiletý Jonáš Forejtek.

Talenty roku jsou Vojtěch Petr a Linda Fruhvirtová, která slavila i cenu za Tým roku s mistryněmi světa do 14 let - sestrou Brendou, Nikolou Bartůňkovou a kapitánem Tomášem Josefusem. Nejlepším tenistou na vozíčku je Michal Stefanu.

Výsledky tenisové ankety Zlatý kanár 2019   Zlatý kanár 2019, anketa časopisu Tenis ve spolupráci s Českým tenisovým svazem:

Zlatý kanár: Barbora Strýcová (TK Sparta Praha)

Nejlepší český hráč: Tomáš Berdych (TK Agrofert Prostějov)

Nejlepší česká hráčka: Karolína Plíšková (TK Sparta Praha)

Postup na žebříčku ATP: Jonáš Forejtek (TK Škoda Plzeň)

Postup na žebříčku WTA: Karolína Muchová (I. ČLTK Praha)

Deblistka roku: Strýcová

Deblový pár roku: Barbora Krejčíková (TK Precheza Přerov), Kateřina Siniaková (TK Sparta Praha)

Tým roku: dívčí tým ČR do 14 let - Linda a Brenda Fruhvirtovy (TK Sparta Praha), Nikola Bartůňková (I. ČLTK Praha), kapitán Tomáš Josefus.

Talent roku - chlapci: Vojtěch Petr (TK Na Dolině)

Talent roku - dívky: Linda Fruhvirtová (TK Sparta Praha)

Nejlepší tenista na vozíčku: Michal Stefanu (Centrum tenisu na vozíku, Brno)

Ceny prezidenta ČTS: Vladislav Šavrda, Mojmír Krupa, Leoš Fiala.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud