Marek Stodůlka
18. října 2021 • 21:39

Brit překvapil Indian Wells. Předčil velikány i po krádeži svých tenisek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cestu k titulu označil za zázračnou. Prvním Britem, kterému se povedlo vyhrát štědře dotovaný turnaj v Indian Wells, se stal Cameron Norrie. Ve finále porazil 3:6, 6:4 a 6:1 Nikoloze Basilašviliho z Gruzie. I mezi ženami na vrcholu stanula překvapivá vítězka, Paula Badosaová totiž, stejně jako Norrie, vstupovala do turnaje až jako 21. nasazená. Oba zaznamenali největší dosavadní úspěch a vylepšili si kariérní maximum.



Kdybyste si před turnajem v Indian Wells chtěli vsadit, že Cameron Norrie a Paula Badosaová triumfují, u většiny sázkových kanceláří byste měli smůlu. Pravděpodobnějších vítězů bylo totiž tolik, že se bookmakeři ani nenamáhali vypisovat na pozdější šampiony kurzy. Zejména titul britského mladíka patří mezi největší překvapení nynější sezony.

Norrie totiž do „pátého grandslamu“ vstupoval až jako 21. nasazený. A přestože světová jednička Novak Djokovič se z turnaje odhlásil, v pavouku stále figurovali velikáni Daniil Medveděv, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev a další. Všichni však zůstali před branami semifinále. Norrie měl cestu za triumfem téměř umetenou. Nejvýše postaveným soupeřem mu byl ve čtvrtfinálovém střetnutí jedenáctý Diego Schwartzman z Argentiny.

„Bylo opravdu neuvěřitelné, že všichni favoriti vypadli,“ kroutil Norrie po finále hlavou. „A když jsem se podíval na semifinálovou čtyřku, řekl jsem si: Hmm, tak tady mám dost velkou šanci. Ale nechtěl jsem v mysli nikam předbíhat.“

Ve finále prohrál šestadvacetiletý Brit první set 6:3, pak se ale herně zvedl a Nikoloze Basilašviliho pokořil 6:4 a 6:1. Povedlo se mu ovládnout turnaj, který se marně pokoušeli dobýt slavní krajané Tim Henman, Andy Murray a mnozí další. Musel se přitom vypořádávat s velkou nepříjemností, před finálovým utkáním mu někdo ukradl tenisky.

„Pokaždé jsem si boty nechával v šatně na skříňce. Nevím kdo, možná někdo z uklízečů přišel a všechny tři páry mi vyhodil,“ smál se vítěz. „Všichni jsme je hledali, ale nenašli. Takže jsem musel na kurt v úplně nových botách.“

O dost trnitější cestu k poháru měla mladá Španělka Paula Badosaová. Při tažení za největším životním triumfem musela přejít přes třetí nasazenou Barboru Krejčíkovou, desátou Angelique Kerberovou, dvanáctou Ons Džabúrovou, patnáctou Coco Gauffovou a ve finále ještě sedmadvacátou Viktorii Azarenkovou.

Všechny duely zvládla třiadvacetiletá rodačka z New Yorku bez problémů, až v tom posledním musela prokázat železné nervy, když v prvním a třetím setu ovládla tiebreak. Po setech 7:6 (4), 2:6 a 7:6 (2) pokazila Azarenkové možnost stát se první trojnásobnou vítězkou.

„Pamatuji si, když mi bylo čtrnáct patnáct, jak jsem tě sledovala. A říkala jsem svému kouči: 'Jednoho dne, doufám, budu moci hrát jako ona',“ poklonila se Badosaová poražené soupeřce. „První věc, kterou jsem se za poslední týden naučila, je, že nic není nemožné. Když bojujete, tvrdě pracujete a sníte, tak můžete dosáhnout čehokoli,“ dodala.

Oba vítězové si polepšili v žebříčcích na kariérní maximum. Norrie poskočil z šestadvacáté příčky na patnáctou, Badosaová ze sedmadvacáté dokonce na třináctou.

Cameron Norrie se stal prvním britským tenistou, který dokázal vyhrát Indian Wells
Cameron Norrie se stal prvním britským tenistou, který dokázal vyhrát Indian Wells

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud