iSport.cz
2. listopadu 2021 • 00:50

B. J. King Cup 2021: program tenisového turnaje. S kým hrají Češky?

Autor: iSport.cz, Miroslav Mazal, Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Elitní světové tenistky se opět sjíždí do Prahy. Původní Fed Cup nahrazuje Billie Jean King Cup a soutěž se poprvé uskuteční za účasti dvanácti mužstev v podobě finálového turnaje, který se koná od 1. do 6. listopadu v pražské O2 areně a O2 universum. Titul z roku 2019 obhajují Francouzky.



Billie Jean King Cup 2021 - program turnaje

Datum a čas Zápas Fáze Dějiště
pondělí 1. listopadu 10:30 Francie - Kanada 1:2 skupina A O2 arena
Belgie - Bělorusko 2:1 skupina B O2 universum
pondělí 1. listopadu 17:00 ČESKO - Německo 2:1 skupina D O2 arena
Španělsko - Slovensko 2:1 skupina C O2 universum
úterý 2. listopadu 10:30 Austrálie - Belgie skupina B O2 arena
Rusko - Kanada skupina A O2 universum
úterý 2. listopadu 17:00 USA - Slovensko skupina C O2 arena
Německo - Švýcarsko skupina D O2 universum
středa 3. listopadu 10:30 Francie - Rusko skupina A O2 arena
středa 3. listopadu 17:00 USA - Španělsko skupina C O2 arena
čtvrtek 4. listopadu 10:30 Austrálie - Bělorusko skupina B O2 arena
čtvrtek 4. listopadu 17:00 ČESKO - Švýcarsko skupina D O2 arena
pátek 5. listopadu 10:30 bude upřesněno semifinále O2 arena
pátek 5. listopadu 17:00 bude upřesněno semifinále O2 arena
sobota 6. listopadu 16:00 bude upřesněno finále O2 arena

Skupiny Billie Jean King Cupu 2021 v Praze

Týmy jsou rozděleny do čtyř tříčlenných skupin, vítězové skupin postoupí do semifinále. Hrát se bude v O2 areně i menším O2 universu. Češky začnou boje ve skupině D v O2 areně v pondělí od 17.00 s Němkami, které se opírají o Angelique Kerberovou. Druhé utkání se Švýcarskem vedené olympijskou vítězkou Belindou Bencicovou sehrají o tři dny později. V dalších třech skupinách jsou Austrálie, Bělorusko, Belgie, vítězky posledního ročníku soutěže z roku 2019 z Francie, Rusko, Slovensko, Španělsko, USA a Kanada.

Skupina A: Francie, Rusko, Kanada
Skupina B: Austrálie, Bělorusko, Belgie
Skupina C: USA, Španělsko, Slovensko
Skupina DČESKO, Německo, Švýcarsko

Jak se hraje B. J. King Cup?

Zápasy se skládají ze dvou dvouher a jedné čtyřhry. Dotace turnaje je 18 milionů dolarů, 12 milionů jde hráčkám a 6 milionů národním tenisovým svazům.

Česká nominace na BJK Cup 2021

Praha hostí jedinečný turnaj nově koncipované mistrovství světa ženských tenisových družstev, dřívější Fed Cup,

Finálový turnaj se měl původně hrát na antuce v Budapešti, ale loni byl zrušen kvůli koronaviru, letos nejprve odložen a v květnu se maďarská metropole akce vzdala.

Domácí hráčky se spoléhají na Barboru Krejčíkovou, letošní královnu Roland Garros a spolu s Kateřinou Siniakovou i olympijskou vítězku čtyřhry. Tým vedle Siniakové doplňují stříbrná medailistka dvouhry z Her v Tokiu Markéta Vondroušová, Tereza Martincová a Lucie Hradecká.

Vrchol sezony pro Krejčíkovou?

Tenisté jsou dvou druhů. Jedni týmové soutěže milují, druhým nesedí zodpovědnost hrát za někoho jiného než za sebe. Krejčíková je první typ, na podzim roku 2018 přispěchala obětavě jako náhradnice na finále s USA z dovolené v Dubaji.

Dodnes má husí kůži z toho, když si vzpomene, jak tehdy pouze fandila na lavičce a slyšela bouřící O2 arenu. Dnes je z náhradnice největší hvězda českého týmu i celé akce pro dvanáct nejlepších týmů planety, na kterou zve její tvář z plakátů. Je Messi nebo Ronaldo na mistrovství světa v tenise, jak ITF nyní BJK Cup prodává.

„Myslím, že to bude můj vrchol,“ vyznává se Krejčíková, která se loni touto dobou teprve těšila z toho, že konečně nakoukla do top 100 žebříčku. Nyní je grandslamovou šampionkou v singlu, olympijskou vítězkou v deblu, největší kandidátkou na českého Sportovce roku 2021. Do reprezentačního turnaje jde po hlavě a vůbec neřeší, že tím torpéduje své šance pro lukrativní Turnaj mistryň, který startuje již příští týden ve středu v mexické Gualadajaře v nadmořské výšce 1566 metrů, kde se nebude hrát na rozdíl od Prahy v hale, nýbrž pod otevřeným nebem a s nezvyklými beztlakými tenisáky.

Omluvenky od účastnic Turnaje mistryň

Žádná jiná tenisová hvězda, která se v singlu kvalifikovala, se neodvážila na tento dvojboj. Karolína Plíšková, Aryna Sabalenková, Garbině Muguruzaová nebo Paula Badosaová – ty všechny se omluvily. Krejčíková si však chce vychutnat něco, co už možná v současném systému nikdy nemusí zažít.

Finále týmové soutěže před domácími diváky. Dneškem končí její představy, jaké to asi bude, až vypochoduje před dunící halu. „Mám husí kůži, jen si na to vzpomenu. Doufám, že to pak na kurtu zvládnu, protože už teď o tom přemýšlím a třesou se mi nohy,“ líčila nedávno. Statečně jde s kůží na trh jako nová česká tenisová star, která může jen ztratit. Navazovat na poslední dekádu, během níž Češky šestkrát vyhrály titul a v O2 areně byly ve všech pěti předešlých zápasech neporazitelné, je nevděčné. Krejčíková přitom má pramalé zkušenosti s Fed Cupem.

Na jaře 2019 asistovala při deblové rozlučce Lucie Šafářové už za rozhodnutého stavu proti Kanadě (4:0), jediný ostrý zápas téhož roku hodně bolestivě prohrála po boku Kateřiny Siniakové, když coby světové jedničky nezvládly rozhodující čtyřhru s Rumunkami Beguovou s Niculescuovou. Navíc nyní je česká skupina D, ze které stejně jako z ostatních postoupí do pátečního semifinále pouze vítězky, nejsilnější ze všech.

Česká „skupina smrti“

Skupina smrti, tak se jí říká. Krejčíkovou dnes čeká střet s trojnásobnou grandslamovou šampionkou a bývalou světovou jedničkou Angelique Kerberovou (12. na WTA), ve čtvrtek pak bude vyhlížet mač s její olympijskou přemožitelkou a zlatou z Tokia Belindou Bencicovou (8. na WTA). Přesně tohle jsou také tři žebříčkově nejvýš postavené hráčky v Praze.

Levoruká Němka Kerberová se dostala po mizerném startu roku do skvělé formy, vyhrála 20 z posledních 25 zápasů. „Nikdy jsem s Barborou nehrála, ale myslím, že to bude zajímavý zápas. Ona je skvělá hráčka, letos získala grandslam. Ví, jaké to je hrát pod tlakem,“ prohlásila diplomaticky Kerberová.

Německý kapitán Rainer Schüttler však zkusil zasít semínko pochybnosti do hlavy české jedničky. „Máme výhodu, nejsme domácí, není na nás tlak. Hrát doma je vždycky ma složitější,“ prohlásil. Ještě v sobotu bylo ale na české zápasy prodáno pouze 60 procent z celkové kapacity 12 000 míst. Sestava pro dnešní zápas musí být nahlášena až hodinu na před utkáním, které nezačne dřív než v 17.00.

Ale čeká se, že duel otevře souboj dvojek Markéty Vondroušové a Andrey Petkovicové. Pak přijde chvíle Krejčíkové a po ní závěrečná čtyřhra. Ani v případě neúspěchu se nejedná o konec nadějí, i když… „Dá se postoupit i v případě jedné porážky, ale to asi známe všichni z fotbalu, jak to někdy bývá. Určitě chceme vykročit vítězným zápasem proti Německu,“ tvrí kapitán Pála.

Vstupenky na Billie Jean King Cup 2021

Vstupenky jsou v prodeji od září, stále ale zbývá pár volných míst i na zápasy českého týmu. Pokud chcete mít jisté místo, tak si můžete zakoupit čtyřdenní balíček zahrnující vstup na všechny zápasy základních skupin. Vstupenky na jednotlivé dny jsou v prodeji od 890 Kč, lístky na sobotní finále pořídíte od 1 190 Kč, ceny čtyřdenního balíčku pak začínají na 1 960 Kč.

Vstupenky zakoupíte v síti TicketPortal.

COVID a bublina BJK Cup 2021

„Každý den se dělají rozpisy tréninků, což typově připomíná vylodění v Normandii,“ přibližuje s úsměvem Karel Tejkal, mluvčí českého BJKC týmu. „Hráčky se musí na tréninku protočit. Do toho se musí domluvit, kdo bude kdy na masáži, kdo bude mít kdy rehabilitaci. Není jednoduché, aby všechny byly maximálně spokojené. Nikomu se nechce vstávat ráno na trénink, ale přednost na centrkurtu mají hráčky, u kterých je pravděpodobnost, že budou hrát ostré zápasy v O2 areně,“ vysvětluje Tejkal.

Co se týká svobodného pohybu, pravidla rozhodně nejsou tak striktní, jaká všichni zažili před Australian Open, kdy během povinné karantény nemohli na krok z hotelového pokoje. „Není to ale tak, že by nikdo nemohl opustit hotel, může si jít zaběhat, může jít vyvenčit pejska. Není to jako ve vězení, nikdo nás nehlídá,“ říká Tejkal. Tenistky si tedy volný čas během vzácného domácího turnaje tolik neužijí.

Zorganizovat turnaj velikosti Poháru Billie Jean Kingové stojí nemalé úsilí. S pořádáním fedcupových zápasů vlastně nesrovnatelné. Akci po dlouhých letech neorganizuje Česká sportovní, ale Český tenisový svaz. „Dřív přijel jen jeden tým. Teď je jich tady dalších jedenáct a každý má své zvyklosti, tradice, požadavky, nároky. Jedenáct starostí a problémů. Jsou tady dvě arény. A v neposlední řadě je to něco nevyzkoušeného,“ upozorňuje Tejkal, že Prahu od pondělí čeká velká světová premiéra.

Historie Billie Jean King Cupu (dříve Fed Cupu)

Inaugurační ročník Billie Jean King Cupu v Praze je těsně spjatý s životním úspěchem Barbory Krejčíkové. Když v červnu lámala ve finále Roland Garros Anastasii Pavljučenkovovou, seděl v prosluněné Paříži na prezidentské tribuně šéf českého svazu Ivo Kaderka s bossem Mezinárodní tenisové federace (ITF) Davidem Haggertym. Ti dva si odskočili do zázemí a Kaderka Američanovi povídá: „Teď si přej, aby Bára vyhrála. A my ti zachráníme Billie Jean King Cup a uděláme ho v Praze.“

V tu chvíli už bylo dávno jasné, že původní hostitelé Maďaři odstoupí v době covidové od smlouvy a nově přejmenovanému Fed Cupu hrozilo, že se ani druhý rok za sebou neuskuteční. Krejčíková však triumfovala a Kaderka začal jednat. Od české vlády získal příslib dotace 65 milionů korun a Češi tak zachránili soutěž, o jejíž pořádání neměl nikdo zájem. Definitivně bylo nové dějiště oznámeno koncem srpna 

Nejúspěšnějším týmem historie jsou Američanky, které soutěž vyhrály osmnáctkrát, naposledy v roce 2017. Nejlepší týmem nového tisíciletí jsou však Češky, které mají od roku 2011 na kontě šest triumfů. Všechny získané pod vedením kapitána Petra Pály, který se díky tomu stal nejúspěšnějším kapitánem v historii Fed Cupu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud