1. srpna 2023 • 20:21

Nosková a Martincová v Praze postoupily, dvě mladé Češky vypadly

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Linda Nosková a Tereza Martincová postoupily na turnaji WTA v Praze do 2. kola. Osmadvacetiletá Martincová otočila český souboj s Gabrielou Knutsonovou a zvítězila 2:6, 6:4, 6:4, o deset let mladší Nosková deklasovala americkou tenistku Elvinu Kalievovou 6:1, 6:2. Skončily naopak Lucie Havlíčková, která v dohrávce podlehla Francouzce Alizé Cornetové 2:6, 6:4, 2:6, a Barbora Palicová. Ta nestačila na kolumbijskou kvalifikantku Emilianu Arangovou a prohrála 3:6, 2:6. Utkání Barbory Strýcové, která při rozlučce s domácími fanoušky vyzve Indku Ankitu Rainaovou, odložili organizátoři na středu.



Lepší vstup do českého souboje měla šestadvacetiletá Knutsonová. Rodačka z amerického Fair Oaks udržela v prvním setu stoprocentní servis a ujala se díky dvěma brejkům vedení. O dva roky starší Martincová se však ve druhé sadě zlepšila před zraky wimbledonské šampionky Markéty Vondroušové na returnu. Od stavu 3:4 získala zbývající hry a srovnala.

Ještě lépe si předloňská finalistka turnaje Martincová vedla v rozhodující sadě. Smazala manko brejku a od stavu 2:4 získala čtyři gamy po sobě. Po dvou a půl hodinách hry využila první mečbol. „Je to úleva. Vím, že to nebyl z mé strany nijak oslnivý výkon. Ještě jak člověk hraje doma, je to hodně speciální. Tak to ale někdy je, že to člověk musí vybojovat, i když se úplně necítí,“ řekla novinářům Martincová.

Pro Knutsonovou, která postoupila z kvalifikace, šlo o velkou zkušenost. „Šance byly. Ve druhém i třetím setu jsem vedla 4:3 a podávala, ale vždy mi chybělo trošku energie. Ve třetím setu mě chytala křeč do ruky na servise. Věřím, že jak budu turnaje WTA hrát víc a víc, tak se to naučím. Proti tak dobré hráčce jako je Tereza potřebujete být stoprocentní, aby to vyšlo,“ uvedla Knutsonová.

O postup do čtvrtfinále si Martincová zahraje ve středu s Číňankou Jüan Jüe, která vyřadila krajanku a nasazenou trojku Čang Šuaj. Ta prohrála už 15. zápas v řadě, naposledy uspěla na konci letošního ledna.

Loňská semifinalistka Nosková potvrdila roli nasazené čtyřky a pětkrát vzala 178. hráčce světa Kalievové servis. Zvítězila za 61 minut. „První zápasy nejsou nikdy lehké. Začátek byl kostrbatější a ani jedna jsme do toho nemohly dostat. Poté jsem se ale rozehrála a ani jsem moc nekazila. Stačilo mi párkrát jednoduše to hodit do kurtu a být agresivnější. Myslím, že soupeřka nebyla moc ve své kůži a bylo to vidět,“ hodnotila Nosková, která může vyzvat v další fázi Strýcovou.

Duel osmnáctileté Havlíčkové s nasazenou šestkou Cornetovou přerušila v pondělí za stavu 2:6, 2:4 tma. Češka však zahájila dohrávku výborně a ve druhém setu dnes nedovolila soupeřce ani game. „Šla jsem do toho s tím, že nemám co ztratit. Stav nebyl moc příznivý. Trochu jsme se snažili s trenéry pozměnit taktiku a věřili, že by to mohlo fungovat. Ve druhém setu se osvědčila hodně,“ uvedla vítězka juniorské dvouhry na loňském Roland Garros.

Ve třetím setu však mladá Češka neudržela ani jeden ze čtyř servisů. Přestože odvrátila čtyři mečboly, duel ztratila. „Bohužel. Přeci jen jak už člověk věděl, že by mohl vyhrát, přišla do toho nervozita a začala jsem víc kazit. Pak už to nebylo podle představ. To, že jsem ale otočila druhý set, bylo víc, než jsem čekala,“ doplnila Havlíčková.

Palicová dohrála v úvodním kole Livesport Prague Open stejně jako loni. Tehdy nestačila na Havlíčkovou. Držitelka volné karty přišla v duelu se 181. hráčkou světa Arangovou pětkrát o servis, získala jen dva brejky. Utkání prohrála za hodinu a 22 minut.

„Soupeřka hrála dobře. Já jsem byla dost nervózní, takže to z toho pramenilo. Zlomových momentů bylo dnes víc,“ podotkla Palicová. „Bylo krásné si ale zase zahrát před domácími fanoušky. Hraju tu moc ráda a je to pro mě čest. O to víc bolí, že to dnes nevyšlo,“ dodala Palicová.

Tenisový turnaj žen v Praze (tvrdý povrch, dotace 259.303 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Arangová (Kol.) - Palicová (ČR) 6:3, 6:2,
Kanepiová (Est.) - Stefaniniová (It.) 6:2, 6:3,
Schmiedlová (SR) - Tigová (Rum.) 6:2, 6:2,
Cornetová (6-Fr.) - Havlíčková (ČR) 6:2, 4:6, 6:2,
Martincová - Knutsonová (obě ČR) 2:6, 6:4, 6:4,
Wickmayerová (Belg.) - Ču Lin (2-Čína) 1:6, 6:4, 6:2,
Jüan Jüe (Čína) - Čang Šuaj (3-Čína) 6:2, 6:2,
Niemeierová (Něm.) - Watsonová (Brit.) 6:2, 6:3,
Nosková (4-ČR) - Kalievová (USA) 6:1, 6:2,
Wang Si-jü (9-Čína) - Tausonová (Dán.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:
Bartůňková, Valentová (ČR)
- Cristianová, Minnenová (Rum./Belg.) 6:2, 3:6, 13:11.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud