Jan Jaroch
5. října 2023 • 13:13

Rosol prohrál soud se svazem, milion nedostane. Řešil se hovor s kapitánem

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Rosol nemá právo na 50 000 dolarů (1,16 milionu korun), které požadoval po Českém tenisovém svazu jako ušlý zisk za to, že byl v listopadu 2021 vyloučen z nominace pro finálový turnaj Davis Cupu v Innsbrucku. Proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 7 se může tenista odvolat k Městskému soudu v Praze. Zda tak učiní, jeho právní zástupce Bohdan Chrenovský ve čtvrtek neuvedl.



Přehrání půlhodinové nahrávky telefonického rozhovoru Lukáše Rosola s daviscupovým kapitánem Jaroslavem Navrátilem, jenž dvojnásobnému vítězi „salátové mísy“ oznamoval vyřazení z nominace. Komunikace o rozdělení finanční odměny z whatsappové skupiny tenistů mezi důkazy. A pak konečný verdikt soudkyně Marie Filippiové. Tak vypadalo čtvrteční jednání u Obvodního soudu pro Prahu 7.

Ten rozhodoval, zda byl Rosol vyřazen z daviscupové nominace po právu či má nárok na 50 000 dolarů, jak zněl konečný návrh jeho smlouvy od svazového prezidenta Iva Kaderky za reprezentaci ve finálovém turnaji Davis Cupu v roce 2021. Kaderka se vložil do situace, když hráči předložili svůj návrh na rozdělení prize money 400 000 dolarů pro tým. Rosolovu odměnu 81 333 dolarů ponížil na 50 000 s tím, že kdo nepodepíše, nejede.

Tenista toto ultimátum označil za podvod a vydírání. Na to konto byl vyřazen z nominace a nebylo mu umožněno odcestovat s týmem do Rakouska, přestože nakonec souhlasil se smlouvou na 50 000 dolarů a dorazil na sraz. „Chci tě informovat, že z výkonnostních důvodů a kvůli ovlivňování hráčů nejsi nominovaný,“ zazněla v nahrávce telefonického rozhovoru, který proběhl večer před odjezdem, slova kapitána Navrátila.

Ačkoliv Navrátil už dříve před soudem vypověděl, že šlo jen o jeho rozhodnutí, z nahrávky jasně vyplynulo, že pouze tlumočil verdikt, který udělal Kaderka. Rosol rovněž trval na tom, že žádného ze čtveřice hráčů Jiří Veselý, Tomáš Macháč, Jiří Lehečka a Zdeněk Kolář neovlivňoval a organizátorem rozdělování dolarů byla tehdejší týmová jednička Veselý. Žalující strana zdůrazňovala, že vyřazení z nominace bylo osobní mstou Kaderky vůči Rosolovi.

Soudkyně Filippiová však tenistovu žalobu zamítla. Podle ní nedošlo mezi oběma stranami k dohodě o částce a navíc podle klíče Mezinárodní tenisové federace (ITF) na rozdělení odměn měl Rosol nárok pouze na 32 000 dolarů. Pokud se tedy ostře ohradil proti ponížení částky na 50 000 dolarů, měla žalovaná strana podle soudkyně Filippiové spravedlivý důvod ke svému jednání. Soudkyně taktéž uložila Rosolovi uhradit náklady na soudní jednání.

Osmatřicetiletý Rosol, momentálně 608. tenista žebříčku ATP, se může do tří dnů proti tomuto rozhodnutí odvolat k Městskému soudu v Praze.

Vstoupit do diskuse
3

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud