1. března 2024 • 11:10

Krizové řízení. Tenisový svaz přebírá Jan Stočes, už jedná s NSA

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení tenisové svazu (ČST), jehož prezident Ivo Kaderka skončil ve vazbě kvůli podezření z dotačních podvodů, přebírá dosavadní sportovní ředitel Jan Stočes. Výkonný výbor ho pověřil krizovým řízením svazu. „Prvořadým úkolem je zajistit fungování a financování svazu, aby mohl plnit své úkoly směrem ke sportování dětí, mládeže i dospělých na straně jedné a organizaci domácích turnajů na straně druhé,“ uvedl svaz v tiskové zprávě.



Podle Stočese už svaz vstoupil do intenzivního jednání s Národní sportovní agenturou „s cílem zajistit a garantovat transparentní financování svazu v roce 2024“.

Zástupci svazu také zdůraznili, že ČST nepatří v dotační kauze mezi obviněné právnické osoby.

„Cítím mimořádnou odpovědnost k mladým sportovcům, trenérům dětí, jednotlivým klubům i organizátorům turnajů všech úrovní a kategorií. Musíme jim ukázat, že Český tenisový svaz funguje a plní své povinnosti,“ prohlásil Stočes.

Ten byl před časem hostem podcastu Centrukurt, kde mluvil o Karolíně Plíškové, Lauře Samson či tenise v rukou Saúdů. 

Podívejte se na celý videorozhovor!

SuperMenšík může být lepší, než Berdych. A proč Nadal ukázal na Štěpánka?
Video se připravuje ...

Stočes patřil mezi juniorské reprezentanty. Poté, co kvůli zdravotním důvodům ukončil kariéru, se stal trenérem a vedl například čtvrtého hráče světa Rainera Schüttlera z Německa či deblovou jedničku Poláka Lukasze Kubota. V roce 2017 se stal nejlepším trenérem ATP, od roku 2020 působil na pozici sportovního ředitele ČTS.

Vedle Kaderky skončil ve čtvrtek ve vazbě i člen dozorčí rady svazu Vojtěch Flégl. Oběma hrozí až desetileté vězení, trestnou činnost popírají.

Zbývající tři zadržené - tajemníka svazu Jakuba Fastra, šéfku ekonomického oddělení Hanu Baierovou a někdejšího předního deblistu Daniela Vacka, který trénuje daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče - policisté propustili a budou je stíhat na svobodě.

Šedesátiletý Kaderka stojí v čele ČTS od roku 1998, je také místopředsedou České unie sportu a prezidentem evropské federace Tennis Europe. Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz ze státní dotace desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha - Balkán. Jen za rok 2021 šlo o více než 40 milionů korun, což byla takřka třetina celkové dotace, kterou svaz obdržel na podporu svého sportu v Česku.

Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Způsobenou škodu policie vyčíslila na zhruba 14,5 milionu korun. Podstata machinací spočívala v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet statisíce až miliony korun za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby.

Policie v úterý obvinila vedle pěti lidí i stejný počet firem. Podle Novinek jsou to Sofos, Envibal, Český tenis, Smart Deal a Umpire Club Restaurant. Sofos je spojená s Vackem, ostatní společnosti s Fléglem. Všechny firmy čelí obvinění z dotačního podvodu.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud