Jan Jaroch
29. února 2024 • 18:39

Kaderka jde do vazby! Vinu popírá, soud se bojí ovlivňování svědků

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
16
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Iva Kaderku a Vojtěcha Flégla, dvě klíčové figury v kauze dotačních podvodů na Českém tenisovém svazu, poslal ve čtvrtek soud na žádost státního zástupce do vazby. Razantní krok naznačuje, že si jsou vyšetřovatelé jistí silou důkazů a uvalením vazby hodlají předejít tomu, aby tito dva obvinění ovlivňovali svědky. Zbylí tři obvinění, finanční ředitelka ČTS Hana Baierová, generální sekretář Jakub Fastr a bývalý tenista Daniel Vacek, byli propuštěni a budou vyšetřováni na svobodě. Tenisový svaz má v pátek oznámit, jak bude fungovat dál.



Krize, jakou český tenis ještě nezažil, nabírá obřích rozměrů. V kauze zneužívání státních dotací a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky na ČTS je obviněno celkem pět lidí a pět právnických osob, všechno firmy, které ovládal Vojtěch Flégl či jeho kamarád Daniel Vacek.

Zdá se, že policie má v rukách silný důkazní materiál proti Kaderkovi a spol.. O tom svědčí i fakt, že Soud pro Prahu 7 včera vyhověl žádosti státního zástupce na vzetí Kaderky s Fléglem do vazby, což je spíš výjimečné opatření.

Rozlišují se tři důvody pro uvalení vazby – nebezpečí útěku, ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Státní zástupce Ondřej Trčka uvedl, že v tomto případě jde o nebezpečí ovlivňování svědků.

Člena dozorčí rady ČTS Flégla přivezla podle ČTK policie autem na dvůr Obvodního soudu pro Prahu 7 ve čtvrtek odpoledne. Odtud ho maskovaní muži eskortovali do budovy. „Nebudu se vyjadřovat,“ odpověděl Flégl na novinářský dotaz, jestli zneužíval dotace. Po zhruba hodinovém zasedání ho policisté odvedli. Po něm přišel na řadu Kaderka. Prezident svazu si kryl obličej kapucí, na dotazy novinářů neodpovídal. Po dvou a půl hodinách i jeho poslal soud do vazby. Kaderka vinu popřel a proti vazbě podal stížnost.

Člověk ve vazbě je držený ve vazební věznici, kde ho obhájce může navštěvovat kdykoliv, ostatní osoby však pouze jednou za čtrnáct dní. Vazba může trvat od tří měsíců po několik let. Kaderkovi s Fléglem stejně jako finanční ředitelce ČTS Haně Baierové hrozí až deset let vězení.

„Uděláme to tak, že to nikdo nepozná“

Z policejního unesení o zahájení trestního stíhání, jehož detaily zveřejnily novinky.cz, vyplývá, že detektivové během ročního vyšetřování použili i odposlechy. „Uděláme to tak, že to nikdo nepozná,“ šeptali si mimo jiné obvinění, když řešili proplacení faktur na tenisové turnaje. Během jednání si zřejmě psali i vzkazy na papír, aby nemuseli mluvit.

Podstat podvodu spočívala v tom, že Kaderka posílal třetinu tenisové státní dotace od Národní sportovní agentury spolku, který ovládal Flégl. Ten měl finance využít k pořádání menších turnajů po Česku, ze systému je však vyváděl tak, že služby zadal firmám ovládaným jím samým či kamarádem a bývalým deblovým spoluhráčem Danielem Vackem.

Firmy nadhodnocovaly ceny služeb či je reálně vůbec neposkytovaly, přesto za ně fakturovaly peníze. Šlo o zajišťování lékařské péče během turnajů, transport a stravování či pronájem kurtů. Policisté vyčíslili škodu na 14,5 milionu korun, nemusí být ale konečná.

Kaderka: buldozer bez opozice, co šel proti legendám. Ustojí skandál?
Video se připravuje ...

Finanční ředitelka ČTS Baierová podle zjištění detektivů podvodné jednání na svazu spolu s Kaderkou účetně kryla. „Ivo Kaderka se ve snaze zachovat stávající systém organizace tenisových turnajů přes spolek Orel Balkán nezdráhá využít nezákonné metody, jako např. padělání smlouvy či zápisů z výkonných výborů,“ uvedli detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Vzniklá situace do značné míry paralyzuje celý ČTS, jenž teď musí reagovat. Jeho zástupci v pátek vystoupí a přednesou, jak může svaz fungovat dál. Nabízí se, že Kaderka dá plnou moc některému ze svých spolupracovníků, aby ho ve funkci prezidenta zastupoval po dobu, co nebude na svobodě.

Svaz by pracoval nadále pod dohledem auditorské firmy a nepřestaly by mu proudit dotace od NSA podle logiky, že za podvodné jednání několika lidí nemůže pykat celý sport.

Vstoupit do diskuse
16

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud