12. března 2024 • 20:40

Průlom! Další Lehečkův skalp z „pátého grandslamu“: Vymáčknout víc

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisová pouť Jiřího Lehečky kalifornskou pouští nabírá grády. Dvaadvacetiletý Čech přehrál v osmifinále podniku v Indian Wells favorizovaného Stefanose Tsitsipase 6:2, 6:4 a poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále turnaje kategorie ATP Masters 1000. Může v něm narazit na hvězdného Itala Jannika Sinnera. „Hodně to pro mě znamená, hrát proti takovým soupeřům je obrovská výzva,“ spokojeně hlásil.



Pod dohledem mentora Tomáše Berdycha předvádí na americkém turnaji s přízviskem pátý grandslam pozoruhodné tažení. V minulém kole Jiří Lehečka zastínil světovou pětku Andreje Rubljova (6:4, 6:4) a také v úterním osmifinále předvedl proti papírovému favoritovi dominantní výkon.

Bývalé světové trojce Stefanosi Tsitsipasovi měl Lehečka co vracet. Naposledy s řeckým sokem padl ve čtvrtfinále loňského Australian Open.

„Věděl jsem, že to bude super těžké. Prohrál jsem oba předchozí vzájemné zápasy. Myslím, že jsem byl ten, kdo se připravil mnohem lépe,“ hlásil Lehečka.

Na dvaadvacetiletém českém tenistovi byla znovu vidět sebejistota, v úvodu zápasu si trpělivě počkal na šanci a Tsitsipase připravil na pátý pokus o podání. Brzy se už Lehečka dostal do pohodlného vedení s dvěma brejky v zádech a sadu dohrál do vítězného konce v naprosté pohodě – 6:2.

Aktuální světová jedenáctka se ani ve druhém setu dlouho nemohla prosadit. Lehečka se dostal znovu do vedení a až v závěrečné fázi zápasu musel likvidovat brejkbolové šance soupeře.

Tsitsipas však nevyužil ani jednu ze čtyř možností a Lehečka tak zvládl druhý zápas v řadě bez ztráty podání. Utkání uzavřel čistou hrou a slavil postup za 78 minut. Předvedl 25 vítězných úderů oproti 8 soupeře, přidal taky 7 es. „Můj agresivní styl mi pomohl v klíčových okamžicích,“ pochvaloval si vítěz.

Lehečka si vylepšil životní maximum na turnaji tisícové kategorie a bude jej čekat velké čtvrtfinále, ve kterém vyzve italskou kometu Jannika Sinnera, nebo domácího Bena Sheltona. Posledním českým tenistou, který hrál čtvrtfinále turnaje této kategorie, byl v roce 2017 Tomáš Berdych.

„Loňská sezona pro mě byla jako malá pohádka, viděl jsem úžasné hráče a získal zkušenosti. Letošní rok je trochu jiný. Mé okolí mě skvěle podporuje a já se z toho snažím vymáčknout ještě víc,“ prohlásil Lehečka.

Tenisový turnaj mužů a žen v Indian Wells (tvrdý povrch, dotace 17,991.110 dolarů):

Muži:
Dvouhra - 4. kolo: Lehečka (32-ČR) - Tsitsipas (11-Řec.) 6:2, 6:4.

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud