1. dubna 2024 • 14:30

První italská jednička? Sinner na antuce zřejmě vezme Djokovičovi trůn

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není pochyb o tom, kdo je nejlepším tenistou posledních šesti měsíců. Ryšavý Jannik Sinner za tuhle dobu uchvátil 5 titulů a daviscupový triumf k tomu. Naposledy v Miami zcela zdrtil konkurenci, v semifinále a finále na Hard Rock Stadium přišel dohromady jen o sedm gamů. V žebříčku se jako první Ital dějin vyšvihl na druhé místo a na antuce, svém dosud nejslabším povrchu, má skvělou šanci sesadit Novaka Djokoviče z prvního místa.



Novak Djokovič v pondělí začal 419. týden v čele žebříčku ATP a ve věku 36 let a 321 dnů se stal nejstarší mužskou jedničkou všech dob. O další rekord obral Rogera Federera, jak dlouho se však ještě bude držet na trůnu?

Dvaadvacetiletý Jannik Sinner má už Srba na dohled, z druhé pozice ztrácí jen 1015 bodů. A na antuce se může pořadí zcela přesypat.

Z oranžové hlíny můžou vydupat první místo především tři borci. A Sinner je zcela jasně v nejlepší pozici. Během antukové části roku obhajuje pouhých 585 bodů, kdežto Djokovič 2315 a trojka Carlos Alcaraz 2265.

Pro vytáhlého Itala byla zatím antuka mnohem méně úspěšným povrchem. Ze třinácti kariérních titulů na ní získal jediný, procento úspěšnosti zápasů mu na ní oproti betonu klesá ze 76,3 na 67,2.

V mladém věku se však i na cihlové drti stále lepší. „Obvykle jsem na antuce tápal, teď se ukáže, kam jsem se posunul. Uspět i na ní je můj další cíl,“ reagoval Sinner v Miami, odkud plánoval brzký odlet do Monaka, kde už má ve čtvrtek trénovat a kde se příští týden na krásných kurtech přímo u moře rozhoří slavná tisícovka.

A Sinner tvrdí, že je díky hodinám stráveným v tělocvičně připravený lépe než kdy dřív. „Antuka je dřina a já jsem teď v úplně jiné kondici než před rokem. Na tohle jsme se zaměřili, v posilovně jsem trávil spoustu času a budu teď mnohem klidnější, jelikož vím, že dokážu hrát hodiny a hodiny, aniž by má úroveň šla dolů,“ vzkazuje soupeřům muž, jenž rozjel sezonu 2024 triumfem na Australian Open, posléze přidal tituly z Rotterdamu a nyní Miami. S bilancí 22:1 je jasně nejúspěšnějším hráčem roku, od ledna posbíral už 3900 bodů. Djokovič? Pouhých 910.

„Není pochyb o tom, že je dnes Jannik nejlepší na světě,“ uznal i Grigor Dimitrov, poražený miamský finalista, jenž od Itala dostal nakládačku 3:6, 1:6. Dvaatřicetiletý Bulhar se i tak po víc než pěti letech vrací do elitní desítky žebříčku a s ním i jednoručný bekhend.

Jak dlouho bude trvat, než se na první příčce objeví jako první Ital v dějinách Sinner?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud