Jan Jaroch
15. dubna 2024 • 17:05

Tenis dostane peníze, ale... Tříčlenné vedení. Bude se soudit s Kaderkou?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenisový svaz (ČTS) nebyl schopen uhradit 29,7 milionu korun, které měl Národní sportovní agentuře (NSA) vrátit za neoprávněně využité dotace z roku 2021. NSA tak předá pohledávku finančnímu úřadu. Zároveň ale počítá s tím, že po valné hromadě ČTS, která je naplánována na 7. června a kde byl měl tenis dostat nové vedení, pošle svazu státní dotaci na letošní rok v obvyklé výši asi 140 milionů korun.



Turbulentní doba v českém tenise pokračuje. V prostějovském tenisovém klubu již nedostávají trenéři výplaty, „blbá nálada“ prostupuje jeden z nejúspěšnějších českých sportů.

Dobrou zprávou však je, že Národní sportovní agentura ústy svého předsedy Ondřeje Šebka uvedla, že počítá s vyplacením státní dotace pro ČTS na letošní rok. Ta by neměla být nijak krácena a bude se pohybovat kolem obvyklé výše asi 140 milionů korun.

„Říkali jsme, že situaci vnímáme jako pochybení jednotlivců. Tenisové hnutí má takovou tradici a takové zapojení nejen vrcholových sportovců, že určitě není v zájmu Národní sportovní agentury, abychom tenis jako sport poškozovali. Ale s vědomím toho, co se děje kolem, musí být princip opatrnosti násoben,“ zdůvodnil Šebek, proč státní dotace nepřijde koncem dubna jako vždy, ale až po valné hromadě, která proběhne 7. června v Praze. NSA vyčká, až nové vedení tenisu schválí koncepci a transparentní mechanismy nakládání se státními penězi.

Jan Stočes, pověřený dočasným vedení ČTS, věří, že „všechny dětské a juniorské turnaje budou pokračovat tak, jak je máme v plánu.“ Dotaci na významné sportovní akce od NSA obdrží také pražský turnaj WTA a ATP challengery v Ostravě, Prostějově a na Štvanici.

Nové stanovy: tříčlenné vedení

NSA vyvíjí tlak na svaz, aby narovnal pokřivené mechanismy, které podle obvinění umožnily rozkrádání státních peněz prezidentem Ivem Kaderkou a Vojtěchem Fléglem.

Rovněž chce znát dlouhodobou koncepci fungování svazu na základě demokratických principů. Na tenisovém svazu již zhruba deset dní pracují zástupci poradenské společnosti Grand Thornton, chystá se návrh nových stanov. V těch bude například zakotveno pro lepší kontrolu vedení předsednictva, tedy předsedy ČTS (nikoliv už prezidenta) a dvou dalších zvolených osob.

Nebude se již opakovat Kaderkova éra, aby jeden člověk neomezeně vládl. Kaderka je stále zadržován ve vazbě, dočasného předsedu Stočese pověřil pouze mandátem pro jednání, statutárním zástupcem ČTS je ale stále on sám. Svaz tedy v současné chvíli nemůže nijak nakládat s prostředky a rozhodovat o nich, tudíž zaslání státní dotace až po valné hromadě je jen logické.

Kaderka v poutech: tenisový svaz přebírá krizový manažer Stočes
Video se připravuje ...

Kolik se bude vracet? Až 100 milionů

Nyní horší zprávy. V pondělí vypršela třicetidenní lhůta, během níž měl ČTS vrátit 29,7 milionu korun za neoprávněné využití státní dotace z roku 2021. Svaz NSA nezaplatil. „Protože peníze nemáme,“ zdůvodnil Stočes. NSA nyní předá pohledávku finančnímu úřadu, který bude se svazem respektive agenturou Grand Thornton vyjednávat o splátkovém kalendáři.

NSA již zároveň zahájila kontrolu využití dotací za roky 2022 a 2023. A očekávání je takové, že i za každý z těchto roků bude muset svaz vrátit v lepším případě 30 milionů. „Počítáme s tím, že celkově se bude vracet sto milionů,“ řekl Sportu zdroj z prostředí.

Jedním z kroků svazu by mělo být i to, že coby poškozený podá žalobu na obviněného Kaderku a bude se domáhat odškodnění z jeho majetku.

Jak se podvádělo

Podstata dotačního podvodu měla spočívat v tom, že prezident ČTS Ivo Kaderka posílal třetinu tenisové státní dotace od Národní sportovní agentury spolku, který ovládal Vojtěch Flégl.

Ten měl finance využít k pořádání menších turnajů po Česku, ze systému je však vyváděl tak, že služby zadal firmám ovládaným jím samým či kamarádem a bývalým deblovým spoluhráčem Danielem Vackem.

Firmy nadhodnocovaly ceny služeb či je reálně vůbec neposkytovaly, přesto za ně fakturovaly peníze. Šlo o zajišťování lékařské péče během turnajů, transport a stravování či pronájem kurtů.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud