Jan Jaroch
11. listopadu 2009 • 04:59

KAUZA: Kaderka rozlítil legendy. Je to urážka!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani daviscupový úspěch, na který se čekalo devětadvacet let, nedokázal zakrýt letitou bolest v českém tenise. Vztah svazového vedení, především prezidenta Iva Kaderky, k legendám české tenisové minulosti vrhl stín na finále ve Španělsku.



Ambiciózní plán mít v Barceloně celý vítězný tým z roku 1980 zdá se zkrachoval na zvacím dopise, jejž obdrželi Jan Kodeš, Tomáš Šmíd a Pavel Složil.

Čtěte více:
Složil: Kaderkovo pozvání na finále? Potupa! »
Kaderka: Komu je to málo, je mi k smíchu »

„Je to klauniáda. Dopis, který nám poslali, by měl být spíš určený nějakým bubeníkům, roztleskávačům nebo fanklubu. Je to absurdní, vážně urážka,“ zlobí se Tomáš Šmíd, jenž před devětadvaceti lety získal v pražském finále s Itálií, ač nemocný, první bod a s Ivanem Lendlem se ve čtyřhře podílel na tom třetím, vítězném.

Text dopisu

V Praze, dne 19. října 2009

Vážený pane,

jménem prezidenta ČTS Ing. Iva Kaderky CSc., zasílám Vám tímto oficiální pozvání na finále Davisova poháru Španělsko - Česká republika, které proběhne ve dnech 4. - 6. prosince 2009 v Barceloně.

Projevíte-li zájem shlédnout toto střetnutí, kontaktuje prosím sekretariát ČTS, Štvanice 38, 170 00 Praha 7, paní Martinu Motlovou, tel. 222 333 444, cts@cztenis.cz, která pro Vás bude mít připravenou vstupenku a VIP kartu pro Vaše pohodlí. Dovoluji si Vás požádat o brzkou odpověď zda se zúčastníte utkání. Prosím o pochopení, vstupenka a VIP karta mohou být blokovány nejdéle do 13. 11. 2009.

S pozdravem

Mgr. Kateřina Dostálová
generální sekretář ČTS

Nyní se začátkem týdne poté, co se vrátil z cesty do USA, z dopisu dozvěděl, že je zvaný do Barcelony a bude mít připravenou jednu vstupenku a jeden vstup do VIP prostor. Dopis navíc nepodepsal Kaderka, nýbrž pouze generální sekretářka svazu Kateřina Dostálová.

„Přijde mi, že tenhle dopis je na stejné úrovni, jako když mi ve dvanácti letech oznamovali, že mám jet na soustředění do Šumperka. To je jako za komunistickýho režimu,“ zlobí se Pavel Složil.

Vyjádření prezidenta svazu Iva Kaderky bylo strohé. „Celá ta záležitost včetně lístků, vipek a tak dále je dárek zhruba ve výši šedesáti až sedmdesáti tisíc a pokud tohle někdo považuje za málo důstojné, tak je mně velmi, velmi k smíchu a nemíním to komentovat,“ řekl a dále již nechtěl problém řešit.

Ačkoliv Kaderka mluví o tak vysoké sumě, do níž tedy nutně musí započítávat letenky i hotel pro tenisové legendy, ty o ničem neví.
Ve světě k etiketě neodmyslitelně patří, že vzácní tenisoví hosté mají placené letenky i ubytování, daviscupoví šampioni z roku 1980 takovou nabídku ve zvacím dopise nedostali.

Naopak se dočetli ultimátum, že musí dát do 10. listopadu vědět, zda se zúčastní. „Když nás pozvou někde po světě, platí nám všude letenku, hotel, jídlo. Já nepotřebuju první třídu, jako když jsem létal se Steffi (Grafovou) nebo s Kurnikovovou. Poletím normální třídou. Ale abych si platil letenku?

Proč?“ tvrdí Složil s tím, že náklady na cestu do Španělska plus ušlý zisk z absence lekcí v tenisovém klubu na Floridě by dělal zhruba 7 tisíc dolarů (asi 120 000 korun).

Jan KodešFoto Sport

Samostatnou kapitolou je Ivan Lendl, o jehož účasti v Barceloně jedná šéf marketingové agentury Česká sportovní Miroslav Černošek. Lendl se údajně snaží rozjet tenisovou a golfovou akademii u Orlanda a je dohodnutý na podpoře od České sportovní.

Co vadí legendám na zvacím dopise?
- nabídka neobsahuje placení letenky a hotelu

- k dispozici budou mít pouze jeden lístek a jeden vstup do VIP prostor

- z dopisu se nedozvěděly konkrétní podrobnosti jako program návštěvy a další náležitosti

- dopis nepodepsal prezident svazu Kaderka

Přítomnost na daviscupovém finále by pro něj byla dobrou reklamou i utužením vztahů. Pod vlivem současné situace byla ale ještě včera jeho účast v Barceloně nejistá.

„S Ivanem jsem mluvila a pokud ti tři zbylí nepojedou, ani on nepojede,“ tvrdila Sportu v pátek jeho matka Olga Lendlová.

Do hry ještě může vstoupit vedení České sportovní, jež marketingově
obstarává chod českého týmu a cestu na finále organizuje. „Finále Davis Cupu je tak významná událost, že i s ohledem na atmosféru v týmu uděláme vše proto, aby tam všechny legendy z roku 1980 byly,“ řekl mluvčí České sportovní Karel Tejkal.

Českoslovenští tenisté po zisku salátové mísy.Foto ČTK


Zdá se pravděpodobné, že Jan Kodeš, trojnásobný grandslamový vítěz a tenista, jenž v historii odehrál za Česko respektive Československo nejvíc daviscupových utkání (94), do Barcelony nepojede. Kodeš včera Sportu potvrdil, že dostal stejný dopis jako Šmíd se Složilem, prohlášení pro tisk však ještě odkládal.

Jaký bude osud zbylých dvou a co udělá Lendl, není zatím jisté. „Klukům budu držet palce, přeju jim všechno nejlepší, ale tohle s nimi nemá nic společnýho. Abych někomu dělal vola nebo se z toho zbláznil, to nemám zapotřebí…“ vzkazoval hráčům v týmu Tomáš Šmíd.

A Pavel Složil jim přál ještě něco jiného: „Snad bude v budoucnu někdy lepší předseda svazu, který lépe ohodnotí hráče, jako jsou Štěpánek nebo Berdych a další.“

 

deník Sport Ve středečním deníku Sport najdete:
» další informace o kauze

O čem se mluví:
» Rozhovor s Tomášem Šmídem?
» Názor Pavla Složila a další zajímavosti?
Vstoupit do diskuse
10
Články odjinud


Články odjinud