Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kouč Zeman: Averze na Balotelliho? Žádný rasismus, může si za to sám

Autor: ČTK, iSport.cz

Podle českého fotbalového trenéra Zdeňka Zemana si útočník AC Milán Mario Balotelli může za pískot fanoušků sám. Kouč, který byl v letošní sezoně odvolán z lavičky AS Řím, tvrdí, že italský reprezentant s ghanskými kořeny nevzbuzuje negativní reakce kvůli barvě pleti, ale provokuje svým chováním.

"Problém není v barvě kůže, ale v chování," řekl Zeman italské stanici RTL 102.5. "Když fotbalista hraje dobře, nic se neděje. Nepískají na Balotelliho kvůli barvě jeho kůže, ale jeho povaze. Pořád dokáže vyvolávat kontroverze," uvedl na adresu dvaadvacetiletého útočníka.

Balotelli si získal pověst problémového hráče už během působení v Interu Milán a jeho různá extempore na hřišti i mimo něj během angažmá v Manchtesteru City toto renomé ještě posílila.

Už jako hráč Interu však také často čelil projevům rasismu na italských stadionech, za které soupeři milánského týmu pykali pokutami. Jeho pobyt na hřišti často provázel pokřik "když budeme skákat, Balotelli zemře".

Nyní doplácejí na rasistické útoky fanoušků na Balotelliho soupeři AC. Naposledy dostal právě bývalý Zemanův zaměstnavatel AS Řím pokutu 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun) za urážky Balotelliho a Kevina-Prince Boatenga. Šéf FIFA Sepp Blatter poté kritizoval takový trest jako příliš nízký.

Pětašedesátiletý Zeman, jenž v minulosti vedl i Lazio a loni vybojoval s Pescarou postup do první ligy, je v italském fotbale znám tím, že se nebojí vystoupit se svými názory. Dlouhodobě vystupuje proti korupci a dopingu, čímž si nadělal řadu nepřátel.