Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Partnerské vztahy v profesionálním tenisu? Vydrží jen vyvoleným

Autor: pan

Předem odsouzené k zániku. S trošku nadsázky lze říct, že přesně takové šance mají na udržení partnerského vztahu tenistky a tenisté, kteří si svoji lásku najdou ve stejném oboru. A čím slavnější a kvalitnější hráči to jsou, tím se úměrně zmenšuje šance na to, že by jejich vztah vydržel.

Radek Štěpánek by mohl o tomto tématu napsat pořádně tlustou knihu. Postupně mu krachly vztahy s Martinou Hingisovou, Nicole Vaidišovou a naposledy s Petrou Kvitovou. I když Radkova exmanželka a bývalá sedmá hráčka světa sice v době manželství s českou dvojkou už tenis nehrála, přesto jejich vztah nevydržel.

Vztah Štěpánka a KVitové dlouho nevydrželFoto facebook.com

Ani u šesté hráčky světa a wimbledonské šampionky z roku 2011 Petry Kvitové nejde o první rozchod. Před Radkem Štěpánkem randila s s devatenáctiletým talentovaným tenistou Adamem Pavláskem.

Štěpánek však zdaleka není sám, komu se nedaří vztah udržet. Stejně dopadl více než sedm let trvající poměr mezi Tomášem Berdychem a Lucií Šafářovou, Jana Hájka s bývalou obrovskou nadějí českého tenisu Dájou Bedáňovou či Lukáše Rosola s přední českou atletkou Denisou Rosolovou-Ščerbovou.

"Jsou asi dvě možnosti. Buď si najdeme partnera na tenisu a cestujeme spolu, nebo mimo tenis a cestujeme spolu. Je těžké mít někoho, kdo je doma a vidíme se jen párkrát za rok, to si neumím představit," říká zmiňovaný Jan Hájek.

Nepomohlo ani dítě

Celá řada vztahů krachla i mezi zahraničními tenistkami a tenisty. Nejznámější rozchod se odehrál mezi superstar své doby Chris Evertovou a Jimmym Connorsem.

V roce 1974 oba vyhráli slavný Wimbledon a krátce na to se měli brát. Tehdy devatenáctiletá Evertová byla již v té době těhotná a svoji kariéru nehodlala kvůli potomkovi uzavřít na samém počátku.

"Řekla mi, ať zařídím potrat," přiznal se ve své autobiografii Connors, kterému v té době byla dvaadvacet. "To jsem věděl, že náš vztah je u konce," pokračoval Američan.

Connors a Evertová měli před svatbouFoto profimedia

Skloubit kariéru profesionálních sportovců považuje za maximálně obtížné i řada odborníků. Nabitý kalendář jim prakticky nedává šanci na plánování vlastního života, říkají.

Kromě grandslamových turnajů a podniků série Masters nemají muži a ženy společné turnaje a dlouhé odloučení či vztah po telefonu stačit nemůže.

"Odcizili jsme se, vztah na dálku nám nefungoval, každý jsme upřednostnili svoji kariéru." To jsou nejčastější důvody rozchodů z úst profesionálních sportovců obecně.

"K pohodě jsou nutné tři pilíře: zdraví a energie, klidné vztahy a rodina a úspěšná práce s budováním kariéry. Jakmile něco z toho chybí nebo je oslabeno, naše stabilita se zmenšuje," říká například sportovní psycholožka Skalíková.

Pomohl až konec kariéry

Dokonalým až harmonickým vztahem působí manželství Rogera Federera a Mirky Federerové-Vavrinecové. Partnery se oba sice stali v době, kdy hráli aktivně tenis, brzy poté se však slovenská rodačka kariéry kvůli zranění vzdala a svůj život podřídila tenisové legendě, s kterou budou brzy vychovávat již třetího potomka. Zůstává otázkou, jak by se však vztah vyvíjel, pokud by i Mirka hrála dál profesionálně tenis.

Slavná fotka ze slavné svatby, která obletěla světFoto facebook.com

Stálého partnera si našla i Steffi Gráfová, která se provdala za další superstar světového tenisu André Agassiho. Ovšem také poté, co oba ukončili aktivní kariéru.

Z aktivních tenistů a tenistek se zatím daří udržovat manželství Ivetě Benešové a Rakušanovi Jürgenu Melzerovi, ovšem i česká hráčka musela ze svých sportovních ambicích hodně ustoupit.

Už nějakou dobu spolu randí i Maria Šarapovová a bulharský talent Grigor Dimitrov, jak ale vztah vydrží v porovnání s vysokými sportovními ambicemi obou, je ve hvězdách.

Jak obtížné je udržet vztah na profesionálním okruhu dokumentují i slova české tenistky Petry Cetkovské. "Nejsme žádní dárečkové. Vztah je hodně o důvěře, a když někdo jezdí třicet týdnů v roce a máme chlapy, jako je Verdasco nebo Nadal, na stejném hotelu, tak je to těžké," směje se.

Radek Štěpánek se s Petrou Kvitovou rozešel
Radek Štěpánek se s Petrou Kvitovou rozešel