Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hokejista Bozon (20) se nakazil meningokokem a bojoval o život: Hraje 5 měsíců po kómatu!

Autor: jík

Meningokok. Tenhle zákeřný soupeř napadl francouzského hokejistu Tima Bozona (20) na začátku března. Dokonce upadl do kómatu a bojoval o život. Nakonec vyhrál, po pěti měsících se vrátil k hokeji!

Dal dva góly za Kootenay v kanadské juniorce, jenže místo aby se radoval z výhry, rozbolela ho hlava. Masér Cory Cameron byl v noci u něj, pak mu zavolal záchranku. Tím jej zachránil.

V nemocnici zjistili nákazu meningokokem a uvedli syna francouzské hokejové legendy Philippa Bozona do umělého spánku.

Učil se dýchat

„Měl jsem štěstí, že jsem vůbec přežil,“ vyznal se po propuštění z nemocnice. Hned přemýšlel o hokeji, jenže ve špitále zhubnul z 86 kil na 72 a neměl žádnou sílu. „Nejprve jsem jen chodil a trochu jezdil na kole. Musel jsem se naučit správně dýchat. Chtěl jsem trénovat, ale nešlo to,“ vzpomněl.

Zatím 80 %

Postupně si přidával, samozřejmě pod dohledem lékařů. „A pátého června jsem poprvé vyjel na led. To bylo něco,“ podotkl Bozon, jenž měl před pěti měsíci smrt na jazyku. „Jsem tak na osmdesáti procentech, ale dřu každý den. Pokaždé, když zaznamenám pokrok, jsem šťastný. Vždyť jsem mohl umřít,“ pravil útočník poté, co jej pozvali do mládežnické reprezentace. Je zase blíž svému snu. „Chci si v kempu vybojovat místo v týmu Montrealu,“ vyhlásil.

 

Témata:  komanemocFranciesportBozonhokej Hokej na Heureka.cz