Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Srníček (†47) měl nejbližší u lůžka: Rodina dostala den, aby se rozloučila

Autor: om, rys, ps

Měl šediny, ale byl tak mladý! Sportoval, zdravě jedl, měl duši pohodáře… Přesto fotbalový brankář a trenér Pavel Srníček (†47) už není mezi námi, včera zemřel. Když odešel, své nejbližší měl u sebe.

Srníček v ostravské nemocnici zemřel poté, co ho lékaři odpojili od přístrojů. Rozhodli se tak, protože situace byla beznadějná, nastala u něho mozková smrt.

„Navzdory nejlepší lékařské péči poslední sken činnosti mozku v pondělí ukázal nevratné poškození. Následovalo rozhodnutí o odpojení od přístrojů, které udržovaly jeho životní funkce v činnosti. Odešel v úterý odpoledne, u jeho lůžka byli nejbližší rodinní příslušníci,“ rozšířil smutnou zprávu do světa Pavlův agent Stephen Wraith.

Z toho plyne, že lékaři dali rodině den na to, aby se s Pavlem rozloučila. O tom, že nemá šanci přežít, věděli nejpozději od pondělí.

Naděje na jeho záchranu žila devět dnů. V neděli 20. prosince si šel doma v Bohumíně zaběhat a selhalo mu srdce. Netlouklo dvacet minut, než náhodný kolemjdoucí přivolal pomoc. Ten den lékaři dokázali srdce ještě probudit k činnosti. Čas ukázal, že bylo pozdě, mozek byl příliš dlouho bez kyslíku.

„Bavili jsme se spolu o charitativním zápasu, který chtěl příští rok sehrát. Uplyne dvacet let od chvíle, kdy Newcastle málem vyhrál anglický titul. Uděláme to ve jménu oslavy tohoto velkého muže,“ pravil Wraith.

Soudní znalec Dlask:
Souhlas rodiny k odpojení není potřeba

Pravidla pro odpojování pacienta od plicní ventilace jsou v České republice striktně daná. Záleží, zda nastala mozková smrt.

„V takovém případě je pacient mrtvý a lékař je povinen ho odpojit, protože není možné ventilovat mrtvého,“ vysvětluje soudní znalec v oblasti anestezie a resuscitace MUDr. Karel Dlask.

Lékař podle jeho slov provede u pacienta angiografii, tedy vstříkne kontrastní látku do žíly. „Pokud kontrastní látka nedoputuje do mozku, je jasné, že tam neproudí krev a nastala mozková smrt. Okamžik vstřiku se pak bere jako doba smrti. I když prakticky byl ten člověk pochopitelně mrtvý už před tím,“ říká Karel Dlask. Mozkovou smrt pak lze potvrdit i dalšími testy.

„O odpojení rodinu informujeme, ale její souhlas lékař nepotřebuje. Postup vyplývá ze zákona,“ popisuje znalec. Odpojit od přístrojů člověka, u něhož k mozkové smrti nedošlo, není v České republice možné.

Pavel Srníček zemřel devět dní po srdeční zástavě
Pavel Srníček zemřel devět dní po srdeční zástavě