30. prosince 2015 • 05:00

Zesnulá legenda Srníček: Čím byl výjimečný? Proč ho milovali fanoušci?

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odešel nečekaně a velmi brzy. Pavel Srníček, někdejší výtečný brankář reprezentace a naposledy trenér gólmanů fotbalové Sparty, zemřel na následky srdeční zástavy v úterý ve věku 47 let. Na skvělého muže, jednoho z nejúspěšnějších českých fotbalistů, s bolestí vzpomíná rodina, nejbližší přátelé i velká spousta fotbalových osobností z celého světa. V čem Srníček tolik vynikal?



Velké jméno v Anglii

Srníček odešel na zahraniční angažmá velmi brzy. Ve 23 letech, po pouhé jedné sezoně v Baníku Ostrava, vyrazil na Ostrovy. Za 12 milionů korun ho koupil Newcastle United, Srníčkův srdeční klub. Mladý gólman se brzy vypracoval do pozice jedničky, zachytal si nejprestižnější zápasy proti anglickým velikánům, prožil zde nejlepší léta kariéry. Zamilovali si ho fanoušci. Srníček bodoval výkony na hřišti, sympatickým vystupováním a klubovou oddaností. V Anglii si ho ohromně vážili, také proto vydal svou životopisnou knihu v angličtině s názvem Pavel is a Geordie.

Když se do Newcastlu vrátil, při svém posledním utkání kariéry v prosinci 2006 se dočkal bouřlivých ovací. Fanoušci Newcastlu na něj mysleli i poté, co ho letos před Vánoci postihl osudný srdeční kolaps. Celý stadion St. James Park zpíval dva dny po Štědrém dnu oblíbený popěvek „Pavel is a Geordie“, což je výraz pro obyvatele Newcastlu. V srdcích všech příznivců navždy zůstane velkým oblíbencem a mužem, na kterého v Anglii s láskou vzpomínají.

Fanoušci Newcastlu smutní poté, co vyšla zpráva o náhlém úmrtí Pavla SrníčkaFoto Facebook.com

Poslední česká jednička před Petrem Čechem

Srníček dlouhá léta patřil i do českého reprezentačního výběru. Poprvé si zachytal pod Dušanem Uhrinem starším v kvalifikaci na EURO 96, 12. října 1994 proti Maltě (0:0). Na turnaj v Anglii odjel jako reprezentační dvojka za Petrem Koubou, s týmem budoucích českých hvězd (Nedvěd, Poborský, Šmicer, …) slavil stříbrné medaile.

Srníček se v národním týmu později dostal do pozice týmové jedničky, odchytal rekordní kvalifikaci na EURO 2000, kde čeští fotbalisté neztratili ani bod. Jozef Chovanec mu dal důvěru i na samotném turnaji, Čechům se ale nakonec nepodařilo dostat přes základní skupinu. Posledním Srníčkovým reprezentačním duelem je nepovedená baráž o postup na MS 2002 s Belgií (14.11. 2001). Poté už dostával přednost mladší Petr Čech, pozdější ikona českého fotbalu a dnes jeden z nejlepších brankářů světa.

Pavel Srníček v době, kdy chytal za českou fotbalovou reprezentaciFoto Profimedia.cz

Přísný, ale oblíbený kouč ve Spartě

Srníček, ač narozený v Ostravě, poslední léta trávil v konkurenční Spartě. Baník své legendě nebyl schopný nabídnout podmínky podobné těm na Spartě a tak bývalý úspěšný gólman zakotvil na Letné. Angažoval ho tam generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík, se kterým Srníček jako trenér brankářů působil u reprezentační devatenáctky.

V trenérské roli si vedl také velmi dobře. Pro své svěřence chystal velmi náročné, ale zajímavé jednotky, brankáři ho brali jako nezpochybnitelnou autoritu. Tomáš Vaclík si pod ním vychytal angažmá v Basileji, David Bičík patří v současnosti mezi nejlépe hodnocené brankáře české ligy. Všem teď bude velký profesionál a věčně usměvavý chlapík moc chybět.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud