Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

TOP 25 tenisových boháčů historie: Kvitová vydělala víc než Lendl, vládne Djokovič

Autor: ija

První grandslamový turnaj sezony poupravil žebříčky kariérních výdělků tenisové špičky. Vítězové dvouher Roger Federer a Serena Williamsová si přišli v přepočtu na 90 milionů korun a v celkovém bilancování si nevedou vůbec špatně. Švýcar je druhý za Novakem Djokovičem, Američance patří místo hned za nimi. Mezi muži je Tomáš Berdych desátý a Petra Kvitová v ženském pořadí osmá. Oba už překonali slavné krajany, hvězdy minulosti Martinu Navrátilovou a Ivana Lendla.

GALERIE: Projděte si žebříček 25 tenistů nejvíce vydělávajících tenistů v historii podle Totalsportek.com

25. místo: Ivan Lendl (530 milionů korun)
25. místo: Ivan Lendl (530 milionů korun)

Srb Novak Djokovič a vítěz Australian Open Roger Federer ze Švýcarska jsou prvními tenisty, kteří si za kariéru přišli na odměnách na víc než 100 milionů dolarů, tedy 2,5 miliardy korun, a zaslouženě vedou žebříček kariérních výdělků. A to jde jen o výdělky na kurtech!

Vedle toho mají oba velmi lukrativní sponzorské smlouvy. Djokovič, který v závěru loňského roku přišel o post světové jedničky, pobral loni na prize money téměř 15 milionů, zatímco Federer, který většinu roku promarodil, „jen“ 4,7 milionu. Pak si to ale vynahradil v Melbourne, odkud si odvezl v přepočtu něco kolem 90 milionů korun.

Pořadí žen vede Serena Williamsová, která je ale třetí v absolutním pořadí, hned za oběma mužskými megahvězdami.

Mezi muži patří desáté místo Tomáši Berdychovi, v celkovém pořadí ho předstihly obě sestry Williamsovy, Serena i Venus, a také dopingová hříšnice Maria Šarapovová.

Berdych už ovšem vydělal víc než jeho slavný předchůdce Ivan Lendl, který uzavírá elitní pětadvacítku. O jednu příčku před ním další slavná česká rodačka Martina Navrátilová. Daleko před dvojicíc vynikajících tenistů minulosti je Petra Kvitová, osmá mezi ženami a devatenáctá v absolutním pořadí.

Nutno ovšem připomenout, že jde o nezdaněné částky. I tak jsou to ovšem pěkné sumičky.