Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další česká kometa? Sexy Kilnarová září, soupeřky ničí ve hře i kráse

Autor: pan

Před necelým rokem se začal psát neuvěřitelný příběh české komety Markéty Vondroušové, která se během jedné sezony zařadila mezi největší naděje světového tenisu. A tato pohádka by mohla mít pokračování ve jméně Moniky Kilnarové. A i když rodačce z Ostravy do výkonnosti o tři měsíce mladší krajanky něco chybí, její jméno si stojí za to pořádně vtisknout do paměti. Je totiž klidně možné, že na výsledky české reprezentantky alespoň do určité míry naváže.

Markéta Vondroušová a australská tenistka Ashleigh Bartyová se v letošním roce mohou těšit z největšího žebříčkového skoku. Obě si oproti minulému roku polepšily o 309 míst, Bartyová se vyšvihla z 326. pozice na sedmnáctou, česká tenistka z 376. na 67.

Ještě lepšího výsledku než obě zmíněné hráčky dosáhla rodačka z Ostravy Monika Kilnarová. Oproti pozicím, na kterých byla v listopadu loňského roku, totiž svůj výsledek vylepšila o neuvěřitelných 440 příček! A o rok dříve to bylo o 417. S troškou nadsázky se dá říct, že co sezona, to posun o čtyřista pozic výše.

V současné době je osmnáctiletá česká naděje 408. hráčkou světa, na svém kontě však už má i dva tituly z turnajů ITF, když ovládla klání ve finském Tampere a polském Mragowu. Právě svůj první turnajový triumf ve Finsku ozdobila hned dvěma kuriozitami.

Monika Kilnarová patří k velmi pohledným tenistkám
Monika Kilnarová patří k velmi pohledným tenistkám

Ve druhém kole, čtvrtfinále a semifinále ztratila dohromady jen pět gamů, aby v boji o titul složila Belgičanku Benoitovou po setech 7:6, 6:7 a 6:4, tedy po bitvě, která trvala téměř čtyři hodiny. Vítězství bylo o to cennější, že její finálové soupeřce patřila pozice o více než dvěstě příček vyšší.

TOP 5 NEJLEPŠÍCH HRÁČEK DO 18 LET
POŘADÍ JMÉNO ZEMĚ VĚK
47. Catherine Bellisová USA 18
67. Markéta Vondroušová Česko 18
113. Sofia Keninová USA 18
146. Anna Kalinskaya Rusko 18
150. Destanne Aiavaová Austrálie 17

A letošní bilance? Statistika čítající 48 výher oproti 20 porážkám se sice nemůže měřit s Vondroušovou (60:12), ale i tak je úctyhodná. Obrovský progres české naděje je totiž znát i z dalších údajů.

Za sezony 2015, 2016 zaznamenala Kilnarová dohromady 30 výher, ty letos stihla nasbírat už krátce po polovině roku.

Monika Kilnarová si pozornost fanoušků získává i jinak než jen tenisovým uměním. Ve velké míře využívá i sociální sítě. A jedno je tak jisté už teď. Půvabem se mladičká hráčka může rovnat i těm největším hvězdám v čele s Marií Šarapovovou či Caroline Wozniackou.

 A pokud bude pokračovat ve slibně rozjeté tenisové kariéře, třeba se jim jednou bude moci jako rovnocenná soupeřka postavit i na tenisovém kurtu.