Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obtěžování na Zlatém míči? Brankářka Hope Solo řekla o Blatterovi: Sáhl mi na zadek

Autor: pta

Vlna odhalování sexuálního obtěžování zahltila po filmovém také sportovní svět. Nyní se objevil případ se zatím nejprominentnějším obsazením. Populární americká fotbalová brankářka Hope Solo obvinila někdejšího dlouholetého šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera, že ji během vyhlašování Zlatého míče "sáhl na zadek" těsně před nástupem na pódium.

Hope Solo už dříve vyjádřila podporu všem ženám, které v rámci hnutí metoo vyšly na veřejnost se svými zkušenostmi. Nyní přidala vlastní příběh.

V Curychu měla předat na pódiu s Blatterem cenu pro nejlepší fotbalistku roku pro svoji reprezentační spoluhráčku Abby Wambachovou. "A Blatter mi sáhnul na zadek," řekla portugalským novinám Expresso.

Dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa vysvětlila, proč svůj zážitek v sobě držela tolik let. V jiných případech se snažila takové situace řešit okamžitě, v tomto případě na to nebyl prostor. Solo šla na pódium a ocitla se před zraky celého fotbalového světa.

"V tu chvíli jsem byla v šoku a úplně zmatená. Musela jsem se rychle dát dohromady a předat svojí parťačce z týmu největší ocenění její kariéry. Takže jsem se soustředila pouze na Abby," vysvětlila.

Sám Blatter zareagoval na její prohlášení odmítavě. "Toto obvinění je směšné," vzkázal prostřednictvím mluvčího.

Solo si trvá na svém a potvrzuje, že podobné drobné akty sexuálního nátlaku jsou v ženském fotbale jen špičkou ledovce. Nevhodnými komentáři ze strany mužů vůči hráčkám to jen začíná. "Fotbalistky nakonec často skončí se svými trenéry, chodí s nimi, vezmou si je. To by trenéři neměli dělat, zvlášť mladým hráčkám. A nejde jen o trenéry, ale třeba i týmové lékaře, tiskové mluvčí. Tohle jsem všechno viděla. Je to nekontrolovatelné," popsala Solo na konferenci v Lisabonu.