Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář jízdy Ledecké v ČT: Zaváhala, chybička, zase chyba… a ZLATO!

Autor: pta

Přepište dějiny, otevíráme zlatou bránu! Podobná památná hláška, jakou mají všichni spojenou s vítězstvím hokejistů v Naganu, u zlaté jízdy Ester Ledecké nezazněla. Výjimečný sportovní moment komentoval na ČT sport Petr Vichnar společně s expertkou Lucií Hrstkovou-Pešánovou, účastnicí tří olympiád a manželkou hokejového trenéra Filipa Pešána. Kdo jen poslouchal, neměl až do cílové rovinky pocit, že se zrodí prvotřídní senzace.

S triumfem Ester Ledecké v superobřím slalomu na olympijských hrách v Pchjongčchangu nepočítala sama česká reprezentantka, fanoušci, ale ani Česká televize. Její jízdu pustila až ze záznamu mezi druhou a třetí třetinou hokejového utkání Česka s Kanadou kvůli omezeným vysílacím právům z letošních Her.

O tom, že by se rodila senzace, nenasvědčoval nic ani komentář Lucie Hrstkové-Pešánové, která byla u mikrofonu společně s Petrem Vichnarem. V horní pasáži trati hodnotila zaváhání české obojživelnice, která se věnuje i snowboardingu.

„Tady byla chyba. Trošku zaváhala ve výjezdu. Nebyla vidět další brána a Ester nevěděla, kam jede,“ popsala počínání Ledecké.

9. den na ZOH: Ledecké slalom snů, nájezdový hrdina Francouz a medailový hattrick Kuzminové
Video se připravuje ...

Když jela na svahu už 48 sekund, zaznělo od Hrstkové-Pešánové: „Teď se to rozhoduje… Ale zase chybička. Nebyla tak velká, stihla si najet. Ale každá chyba je samozřejmě ztrátou.“ Přitom mezičasy už nasvědčovaly, že Ledecká jede životní závod.

Na mezičase zhruba čtvrt minuty před cílem byste ještě euforii neslyšeli. „Teď musí zabrat, ale tam byla chyba. Tam ztratila rychlost,“ tvrdila Hrstková-Pešánová.

Až bezprostředně před cílem bylo jasné, že Ledecké jde o medaili. „Ty mezičasy jsou úžasné,“ zvýšil hlas Vichnar. Opravdu byly. Ledecká nakonec za sebe o jednu setinu sekundy odsunula obhájkyní zlata ze Soči Rakušankou Annou Veithovou.

Až potom se ozval z obrazovky řev. Ještě jednou zaznělo od expertky Hrstkové-Pešánové slovo chyba. Tentokrát ovšem v jiné souvislosti. „Snad si myslí, že je to chyba, Petře, ale je to první místo,“ hlásila při záběru na novou šampionku, která nevěřila tomu, čeho dosáhla.

Nejen pro Českou televizi byl triumf Ledecké nečekaný. Také americká stanice NBC se omlouvala divákům, že nakonec stříbrnou Veithovou vyhlásila vítězkou předtím, než se česká reprezentantka vydala na trať.