Martin Hašek
17. února 2018 • 14:40

Janek Ledecký po zlatu dcery: Je úžasná! Tohle se mělo stát až příště

Autor: Martin Hašek, s využitím ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od začátku její kariéry stojí pevně při ní. Maminka Zuzana a táta Janek Ledecký, známý zpěvák a skladatel. Před lety se kvůli Ester i odstěhovali z Prahy do hor, aby si mohla plnit svůj sen na sněhu. A nyní se jim dcera odvděčila se vším všudy. Po zisku senzačního olympijského zlata v superobřím slalomu byli i oni dojatí. Maminka české hrdinky se ale jak už je jejím zvykem držela zpátky a trpělivě odmítala žádosti o rozhovor. Za rodinu tak promuvil vedle Janka i slavný dědeček šampionky, legendární hokejista Jan Klapáč. Hokejový mistr světa 1972 závod sledoval z domova.



„Tohle je prostě velký úspěch Ester,“ usmála se paní Ledecká  . Více ale životní jízdu své dcery komentovat nechtěla. To otec  Janek Ledecký  byl přeci jen sdílnější, i když logicky bojoval s návalem emocí a česky i anglicky opakoval s lesklýma očima několik vět. "Děkuju, ještě jednou moc děkuju za trpělivost, kterou jste tady s Ester měli. Ona je prostě úžasná. Skvělá.“ Jeho dcera se totiž od příletu do dějiště olympiády uzavřela do bubliny a s médii do prvního závodu nekomunikovala. Odmítala jak ta česká, tak i rozhovory pro prestižní zahraniční značky.

"Chápejte jí, přijela sem uspět. Až bude po závodech, bude se vám vám věnovat," prosil o pochopení její otec. A tady je výsledek! Senzační zlato, o kterém i prestižní britská BBC uznale mluví jako o jedné z nejúžasnějších zlatých pohádek v celé olympijské historii. „Věřil jsem, že by se to mohlo jednou stát. Ale třeba za rok, za dva, nebo až na příští olympiádě,“ kroutil hlavou Janek Ledecký.

Stejně jako trenéři věděl, že Ester, dvojnásobná mistryně světa ve snowboardingu, už v tréninku super-G na olympiádě jezdila výborně. Srovnání měla například s Rakušankami. „Buď s nimi jela stejně, nebo jim občas na tréninku i nandala. My jsme věděli, že je ve velký formě. Ondra s Tomášem Bankovými ale tohle záměrně nechtěli nikde moc říkat a dobře udělali,“ pochvaloval si Ledecký.

Dědeček Ester Ledecké, bývalý hokejista Jan Klapáč, prožíval při triumfu vnučky v superobřím slalomu pocity těžko popsatelného štěstí. Mistr světa z roku 1972 sledoval nečekané rozuzlení závodu doma u televize.“Těžko to štěstí popsat. Takový úspěch jsme nečekali. Teď sedíme s manželkou a rozebíráme, jakou cestu musela Ester podstoupit. A co to stálo za úsilí. Chceme si to probrat a užít sami. Nezlobte se, více se k tomu vyjádřím někdy později,“ řekl Klapáč, který měl i mezi hokejovými spoluhráči pověst introverta.

Klapáč se z části podílel na kondiční přípravě Ledecké. Pokud mohl a měl čas, jel se na vnučku na závody podívat. Na olympijské hry do Pchjongčchangu, stejně jako před čtyřmi lety do Soči, se ale nedostal. Osobně si prožil úspěch Ester před třemi lety v rakouském Lachtalu, kde získala titul mistryně světa v paralelním slalomu na snowboardu.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud