Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Když jí bylo patnáct, brala dvě zlaté z OH jako nemožné: Ester, jde to zvládnout!

Autor: om

Ester Ledecká (22) v patnácti letech prohlásila: „Zvládnout olympiádu ve dvou sportech by se mi moc líbilo, ale je to asi nemožné.“ Bála se osudového rozhodnutí, čemu dát přednost, proto ho odkládala. Sedm let poté nemožné dokazuje v Koreji! Po dnešní půlnoci (kvalifikace se jede od 1:00, vyřazovací jízdy od osmifinále začínají v 5:30) se pokusí k senzačnímu lyžařskému zlatu z obřího slalomu přidat další (tak nějak očekávané) z paralelního obřího slalomu na snowboardu.

Jak se ale stalo, že si Ledecká oblíbila lyže i prkno a nenechala si jednu z disciplín vymluvit? Dost o tom vypovídá rozhovor, který dávala jako patnáctiletá slečna. Už tehdy měla jasno, co chce. A obdivovala Ondřeje Banka (37) – od nejlepšího českého lyžaře se chtěla učit, což nyní skutečně dělá, je jedním z jejích trenérů. „Přeorientovat se z prkna na lyže není těžké, jenže se často kryjí závody. Takže to musím vymyslet, abych stíhala oboje. Trenérka by chtěla, abych se rozhodla. Ale mně se líbí to i to a tak to zatím nechávám plout,“ pravila před sedmi lety a naštěstí pluje dodnes.

O svých začátcích prozradila: „Ve dvou letech jsem si stoupla na lyže, ale to mě nemohli chytnout, protože jsem se rozjela z kopce. Zastavil mě nějaký hodný pán. Na snowboardu jezdím od šesti. Začala jsem, protože na něm jezdil brácha, a já mu záviděla.“

„Na snowboardingu se mi líbí, že když se položím do oblouku, tak cítím dřív hranici, je to víc adrenalin. Na lyžích zase miluju rychlost, a když si při slalomu můžu pořádně praštit do tyček. Mým vzorem je na prkně Benjamin Karl a na lyžích Lindsey Vonn. A mám ráda i Ondru Banka,“ vyprávěla už tři roky před svou první olympiádou. V Soči ještě závodila jen na snowboardu (skončila šestá a sedmá), v Koreji už si plní svůj obří sen s veškerým oblíbeným náčiním po ruce, resp. na nohách A zatím jí to vychází nad očekávání!

Paralelní obří slalom žen na snowboardu
1.00 kvalifikační jízda 
  eliminační jízda (prvních 16 postoupí do vyřazovacích jízd) 
5.30 - 5.44  osmifinále 
6.00 - 6.06  čtvrtfinále   
6.18 - 6.20  semifinále  
6.30  velké finále  

Ester Ledecká už v Koreji trénuje na snowboardu
Ester Ledecká už v Koreji trénuje na snowboardu

9. den na ZOH: Ledecké slalom snů, nájezdový hrdina Francouz a medailový hattrick Kuzminové
Video se připravuje ...