Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyrůstal jsem mezi grázly, prozrazuje veliký talent českých bojových sportů

Autor: Ondřej Němec

Zázrak z ulice! Bojovník Václav Sivák patřil do romského gangu ve vyloučené lokalitě v Ostravě. Vzepřel se však svému osudu. Díky pevné vůli a otci neskončil jako jeho někdejší kumpáni v dětském domově nebo dokonce ve vězení, ale našel se v bojových sportech. V osmnácti letech má za sebou mimořádné úspěchy a patří k evropské špičce. Ve čtvrtek 19. dubna Siváka čeká zápas v K-1 na galavečeru Česko vs. Čína v pražské sportovní hale Královka.

Používáte jako své motto „Z ulice až na vrchol", proč vlastně? 
„Hlavní důvod je, že jsem vyrůstal mezi grázly na sídlišti. Bylo nám sice jen sedm osm let, ale byli jsme takový menší asi desetičlenný gang. Od rána do večera jsme byli venku. Byla to taková vyloučená lokalita. No a teď jsou ti kluci, co jsem se s nimi tehdy bavil, buď ve vězení, nebo ti mladší v dětském domově. Samozřejmě že kvůli rodičům, protože se o ně nestarali. Přitom měli taky talent na sport. Ale neměli zkrátka tátu, jako mám já. Táta se o mě vždy staral, vedl mě ke sportu. A mě to bavilo, tak jsem nedělal nějaké hlouposti. Ale s nimi jsem se setkával a dělal, co dělali oni, že jo." 

Takže především díky vašemu otci nyní můžete porážet evropskou i zápasnickou špičku. 
„Ano, a jsem moc rád, jak se o mě stará. Táta do mě dává všechny peníze. Vděčím mu za to, že můžu vyhrávat." 

Myslíte si, že i ostatní členové z vaší tehdejší party by uspěli ve vrcholovém sportu? 
„Ano, myslím si, že hodně cikánů má veliký talent na sporty. Ať už to je fotbal nebo box. Oni měli opravdu taky talent, šlo jim to. Ani netrénovali jako já. Hráli jsme například fotbal proti klukům, kteří byli z Baníku, Vítkovic a podobně, a my jsme je poráželi. Přitom jsme nijak netrénovali. Bylo to prostě v nás. 

Kde je ten hlavní problém, že to nedotáhnou výš? 
„Hodně cikánů má talent, ale nevyužijí ho na sto procent. Myslím si, že je to proto, že se jim nedostávají výsledky hned. Jdete nahoru, a pak třeba spadnete a myslím, že v tu chvíli to mnohé přestane bavit. A hlavně prostě nemají rodiče, kteří by je v tom podrželi." 

Komentář ALOISE ŠKEŘÍKA
reprezentační trenér plnokontaktních disciplín kickboxu
Nejlepší mladý kluk, co jsem měl zatím v reprezentaci pod rukama. Pokud se nic nepokazí, bude do čtyř pěti let nejlepším českým zápasníkem napříč všemi vahami.

Zažil jste i vy nějaké období, kdy jste to chtěl vzdát? 
„Musím zaklepat, že jsem zatím neprohrál žádný velký zápas, za což jsem rád. Ale umístil jsem se jednou druhý na velikém turnaji IFMA. Za druhé místo tam by byl každý rád, ale já jsem prohrál ve finále dva jedna na body s Alžířanem. Tehdy všichni v mém týmu říkali, že jsem to měl vyhrát já, ale rozhodčí mi to nedali. A já jsem pak přišel do šatny a rozbrečel jsem se. Po dlouhé době jsem prohrál a hrozně mě to vzalo. Kdybych prohrál jednoznačně, tak to vezmu. O. K., byl lepší, ale takhle... Potom zase přišla vítězná vlna, kdy jsem vyhrál několik desítek dalších zápasů." 

Aktuálně máte před sebou zápas v K-1 na akci Česko vs. Čína, jak se připravujete na soupeře z Asie? 
„Vymysleli jsme nějakou taktiku s trenéry, podívali jsme se na YouTube, jak zápasí, ale není to tak, že bychom se konkrétně na něj připravovali celý měsíc. Trénujeme normálně jako vždycky. A poslední týden dělám to, co by mohlo platit na konkrétního soupeře. Každopádně to bude pořádná válka proti Číňanům." (směje se) 

Kam byste to chtěl v rámci sportu dotáhnout? 
„Nemám přímo nějakou metu. Mám prostě cíl, být nejlepší. Chtěl bych určitě zápasit v prestižní organizaci Glory a to třeba už za tři nebo čtyři roky. A chtěl bych být i vzorem pro mladé."

Galavečer Česko vs. Čína živě ve čtvrtek 19. dubna od 19.00 na O2 TV Sport

Vstupenky na Česko vs. Čína ZDE >>> 

VÁCLAV SIVÁK

Narozen: 27. května 1999 (18 let)
Výška/váha: 176 cm / 63,5 kg
Disciplína: thajský box, K-1, box
Tým: HAMR GYM
Největší úspěchy: vítěz evropského poháru WAKO 2015, 2017, Vítěz Czech open K-1 2017, vítěz Světového poháru wako 2017, mistr ČR 2014, 2017, mistr Evropy WAKO 2017 

Vašek Sivák, úspěšný český zápasník
Vašek Sivák, úspěšný český zápasník