Pavel Hartman
18. dubna 2018 • 17:30

ANALÝZA: Útočná bible. Jak Guardiola udělal ze City NEJ tým na světě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět kol před koncem se stali mistry nejnáročnější a nejvyrovnanější fotbalové ligové soutěže na světě. Jak hráči Manchesteru City pod velením trenéra Pepa Guardioly dosáhli na dominanci, která bere dech? Může za to trávník sestřižený na 19 milimetrů, striktní pravidla, promyšlené nákupy, ale zejména genialita katalánského kouče.



Může barcelonská tiky taka dobýt Anglii? Nikdy! Kolébka skluzů a mužných soubojů tělo na tělo už sice evropsky změkla, ale přece ne tak, aby v ní dominovali přihrávkoví umělci.

Nyní tenhle názor dostal na frak.

Jason Burt, komentátor listu The Telegraph, napsal: „Současný Manchester City hraje nejkrásnější, nejúdernější a nejprogresivnější fotbal na světě. Až jednou Guardiola opustí anglický fotbal, budeme brát jeho tým jako benchmark.“

Rio Ferdinand, někdejší křemičitý stoper Manchesteru United a anglické reprezentace, se připojuje: „Je to nejlepší tým na světě. Je těžké ho zastavit.“

Jiní dokonce tvrdí: „Vidíme tým, který hraje nejlepší fotbal v dějinách. Lepší i než byla Guardiolova Barcelona se čtrnácti velkými trofejemi během čtyř let.“

Prrr! Počkejme s takovými soudy. Citizens v zatím necelé dvousezonní éře Pepa Guardioly sice oslavili jeden z nejrychlejších titulů v dějinách Premier League, ovšem v Lize mistrů dvakrát vyšuměli ještě před semifinálovými branami. Nicméně celkově vzato: je třeba se poklonit Guardiolově práci v bledě modrém království.

Nejdříve si však zaslouží hold majitelé City. Trenéra na střídačce totiž po úvodní nepříliš oslnivé sezoně nejen podrželi, ale plně podpořili jeho vizi. „Kdybych v sezoně nevyhrál jedinou trofej, v Bayernu nebo v Barceloně by mě vyhodili. Tady jsem dostal druhou šanci a vynasnažím se, abychom byli lepší a trofeje získali,“ řekl Guardiola.

Jak slíbil, tak učinil.

Ofenzivní filharmonie rozehrála hned po prázdninách v Anglii vlastní ligu. Protivníkům téměř nepůjčila míč, drtila je kombinacemi, jejichž rychlost je taková, že lidské oko má problém je zachytit. A když si usmyslí, že dá gól, tak ho prostě dala.

Berte to samozřejmě nadsázkou. Ale jen s lehkou. Pár statistických čísel vysvětlí proč.

Citizens vyhráli v této sezoně z 33 ligových utkání 28. Poraženi odešli jen dvakrát. Vstup do Premier League 2017/18? 40 vstřelených gólů za 12 kol! O 13 více než za stejnou dobu nastřádal druhý Manchester United. Pro zajímavost: čtyři týmy se v minulém ligovém ročníku nedostaly na tuhle metu ani po 38 utkáních.

Co dál? 13,5 vytvořených šancí na zápas. Procentuální držení míče ve finální třetině hřiště? 1. místo v Premier League. Zisk míče do deseti vteřin od jeho ztráty? 1. místo.

Počet kombinací s deseti a více přihrávkami? Dokonce světový rekord. City vyrobí průměrně za jediné utkání 5 sekvencí, v nichž si hráči pošlou mezi sebou více než 20 pasů. Druhá Barcelona měla v sezoně 2012/13 průměr 3,9 a bronzový Bayern Mnichov se v ročníku 2015/16 se lehce přehoupl přes trojku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud