Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pohřeb hokejisty a skauta NHL Burdy (†45): V Praze plakal i boss Edmontonu

Autor: ps, nem

Byla to těžká a nečekaná rána, když se svět minulé pondělí dozvěděl tu velkou ztrátu. Bývalý hokejový reprezentant a skaut NHL Václav Burda (†45) nepřežil srážku s kamionem. Dnes se s ním v Praze ve strašnickém krematoriu loučí rodina, kamarádi, legendy i nejvyšší šéf týmu Edmonton Oilers!

Jako lovec talentů pro nejslavnější hokejovou ročně najezdil desítky tisíc kilometrů. Předminulý týden byl Burda znovu na cestě. Bohužel za volantem nejspíš usnul a nepřežil srážku s kamionem. Život někdejší opory zadních řad pražské Sparty předčasně vyhasnul těsně po půlnoci na silnici mezi Hodonínem a Moravskou Novou Vsí.

Bolestnou ztrátu oplakává manželka Karin, se níž měl Václav dvě děti. Při dnešním posledním rozloučení se u katafalku poklonili nejbližší včetně bratra Jaroslava, který přiletěl až z Austrálie. Do Strašnic přišla obrovská hokejová jména – Jiří Hrdina, Richard Žemlička, Petr Bříza nebo František a David Výborní.

Speciální je přílet nejvyššího muže organizace NHL Edmontonu Oilers Petera Chiarelliho. Muže, pro něhož Václav v posledních letech pracoval. Do zámoří ani mezi mantinely už se Vašek bohužel nikdy nevrátí. Je to velká škoda, protože měl našlápnuto k vynikající kariéře funkcionáře.

Při odchodu do nebes mu zahrály oblíbené písně Shaniy Twain, Leonarda Cohena či Guns N´ Roses. „Byl to spolehlivý a rovný kluk. Bude nám všem moc chybět,“ krčil rameny Jiří Hrdina, trojnásobný vítěz Stanley Cupu. K němu se přidala trenérská legenda František Výborný: „K Vencovi můžu říct jen to, že byl ve všem NEJ.“ Tak sbohem...

S Burdou se přišly rozloučit hokejové legendy, kamarádi a všichni nejbližší.
S Burdou se přišly rozloučit hokejové legendy, kamarádi a všichni nejbližší.

Rozloučení s Václavem Burdou: ve Strašnicích plakal i boss Edmontonu
Video se připravuje ...