Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Smutný poslední odpočinek. Hroby legendárních českých sportovců se rozpadají

Autor: pv

Měli zásluhy na šíření slávy českých zemí a byli průkopníky sportu. První hokejisté nebo cyklisté však upadli po smrti v zapomnění a zbylo po nich jen několik snímků a jména v zaprášených knihách či na náhrobcích. Právě i poslední vzpomínka na ně, tedy jejich hrobová místa, chátrají a nikdo se o ně nestará.

V česku je příjmení Fleischmann spojené s hokejem. Vždyť Tomáš Fleischmann odehrál 657 zápasů v NHL a reprezentoval zemi na mistrovstvích světa i olympiádě. Sto let před ním se ale o první úspěchy českého hokeje zasloužili jiní Fleischmannové.

Bratři Jan a Miroslav byli průkopníci hokeje v Československu. Jan se v roce 1909 v Chamonix jako hráč SK Slavia Praha seznámil s  kanadským ledním hokejem a jako obránce pak odehrál všechny zápasy, které do začátku první světové války sehrála česká hokejová reprezentance.

Po válce se stal dvakrát předsedou Československého svazu ledního hokeje a reprezentoval Československo v celkem 15 zápasech včetně prvních zimních olympijských her v Chamonix v roce 1924, kde skončili na pátém místě.

Cyklistovi Vodílkovi nedávno spadl náhrobek.
Cyklistovi Vodílkovi nedávno spadl náhrobek.

Sourozenec Miroslav byl třikrát Mistrem Evropy a s bratrem Janem taktéž reprezentoval na ZOH 1924. Byl rovněž členem hokejového klubu SK Slavia Praha. Oba se svými předky navždy odpočívají v honosném hrobě v Praze na Olšanech, který však chátrá a nikdo ho již léta neopečovává a nenavštěvuje. Paradoxně hned za hřbitovní zdí stojí obchodní dům, kam denně směřují kroky tisíců lidí…

 „Náklady na restaurování sochy a celé hrobky mohou dosáhnout 200 tisíc korun,“ řekla deníku Sport Oldřiška Dvořáčková, která má na starost projekt adopce významných hrobů. „Za špatný stav podobných hrobů může často fakt, že nikdo z příbuzných už nežije nebo emigrovali v dobách komunismu a potomci už ani nemají tušení, že jejich předci zde odpočívají,“ dodala Dvořáčková, která poukázala i na další poslední místa odpočinku významných sportovců.

První kouč, manažer i léčitel. Fanoušci Celtiku uctili „Dědka“ Maddena
Video se připravuje ...

„Jeden z nejslavnějších cyklistů Jindřich Vodílek, který byl životní láskou operní pěvkyně Emy Destinové má také hrob na Olšanech náhrobek s jeho portrétem se bohužel v nedávné době navíc skácel. Renovace náhrobku se může pohybovat v řádu několika desítek tisíc korun. Opravu by potřebovalo i místo posledního odpočinku Antonína Svobody, který byl zakladatelem střeleckých jednot v Čechách a pořádal první závody ve střelbě,“ upozornila Dvořáčková.

Ne na všechny zesnulé sportovce se zapomnělo. Například Odbor přátel fotbalové Slavie Praha adoptoval a opravil hrob Johna Williama Maddena, jenž byl slavným trenérem sešívaných. Český svaz vzpírání pak zase nezapomněl na průkopníka těžké atletiky, boxu a kulturistiky Fridolína Hoyera a vzal si do péče hrob, na jehož náhrobku se tyčí Hoyerova busta.

„Na adopci a s ní spojenou opravu čekají i hroby dalších významných osobností z řad umělců, politiků nebo vědců. Chceme aktivně zapojit širokou veřejnost do péče o významné hroby a zabránit jejich zaniknutí a chátrání,“ vybídla Dvořáčková případné zájemce o záchranu cenných hrobů.

Témata:  legendypenízehrobhrobyadopcesportovciVIPsport