Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Půl století od svatby mezi tanky. Švédský šampion v motokrosu si bral českou miss

Autor: pv

Byla to velkolepá událost. V říjnu 1968 se čtyřnásobný mistr světa v motokrosu Švéd Torsten Hallman oženil s československou Miss Motor Jarmilou Toťovou na Karlštejně. Tehdy málo vídaná věc za železnou oponou. Navíc ani ne dva měsíce po sovětské okupaci...

Národ byl ještě šokován srpnovou invazí vojáků SSSR, NDR, Bulharska, Maďarska a Polska. Někteří občané Československá okamžitě emigrovali na druhou stranu Železné opony. O dva měsíce později z vlasti odešla i krásná Jarmila Toťová.

Svatba na Karlštejně byla na tu dobu okázalá
Svatba na Karlštejně byla na tu dobu okázalá

Důvodem odchodu byla ale láska. Čerstvě zvolená Miss Motor totiž okouzlila švédského motokrosového závodníka Torstena Hallmana. Čtyřnásobný mistr světa v roce 1968 těsně přišel o pátý titul, ale zase si vzal svou životní partnerku. S půvabnou černovláskou si řekli ANO na hradě Karlštejn.

Po obřadu se Torsten a Jarmila postavili na stupně vítězů a oba novomanželé dostali na krk i zlaté věnce. Z hradu svou ženu motokrosový šampion odvezl na závodní motorce.

Pět let pak ještě závodil a v roce 1973 ukončil kariéru a začal se věnovat své rodině a stal se tváři značky Husquarna, se kterou vyhrál všechny mistrovské tituly. Dělal i filmového kaskadéra v Hollywoodu a před několika lety napsal i své paměti pod názvem Mr. Motocross

Témata:  ŠvédskosvatbamotokrosmodelkamissVIPsport