Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

13. komnata Gabriely Koukalové: Chvíli jsem se styděla, řekla maminka se slzami

Autor: ivp, pv

Práskla dveřmi a už vyhlíží novou životní fázi. „Vše bylo řečeno, vše napsáno, vše okomentováno. Není třeba se ke konkrétním věcem a situacím vracet,“ řekla Gabriela Koukalová a své těžké období plné zdravotních potíží, jež gradovaly přerušením biatlonové kariéry, se rozhodla uzavřít ve zpovědi v pořadu 13. komnata, který vysílá ČT1 dnes večer. Přičemž přiznala, že by si brzy přála založit rodinu.

Nebyly to snadné časy. Pro ni ani pro její blízké okolí. „Řeknu to na rovinu. Já se na chvíli styděla. Řekla jsem si: To jsem nezvládla,“ přiznala Gabriela Soukalová , maminka české biatlonistky Gabriely Koukalové, když měla vzpomínat na chvíli, v níž se dozvěděla o zdravotních potížích (porucha přijmu potravy) své dcery, jež gradovaly spolknutou lžičkou ve snaze způsobit si dávicí efekt.

Maminka Gabriely Koukalové o prvotních náznacích zdravotních potíží své dcery

„Vzpomínám si, že mi volala, že spolkla lžičku. Řekla mi ale, že měla občas čepy na mandlích a snažila se dát si je pryč. Když nad tím ale přemýšlím, není možné, aby snědla lžičku, kterou si dává pryč čepy. Ta lžička musela být dál. A jak si vyvolávala zvracení, tak ji spolkla." 

Byl to rovněž moment, kdy se i ona v pořadu České televize – 13. komnata odvrátila od kamery a do očí se jí nahrnuly slzy. Silný moment. Její dcera věří, že toto je definitivní tečka za složitým obdobím plným vyprávění o svých zdravotních potížích, které vyústily v její nejen loňskou, ale přinejmenším i letošní absenci v biatlonovém Světovém poháru.

„Dlouho jsem o tom přemýšlela, protože 13. komnatu jsem již otevřela ve své knize a rozhodně jsem neměla potřebu, jakkoliv se víc ´odhalovat´... Po dlouhém rozhodování jsem ale nakonec České televizi kývla… Rozhodla jsem se totiž, že svoji 13. komnatu právě v tomto pořadu symbolicky zavřu. Vše bylo řečeno, vše bylo napsáno, vše bylo okomentováno. Není potřeba se ke konkrétním věcem a situacím vracet,“ napsala Koukalová na svém Facebooku.

Návrat? Stále v nedohledu

Jsou to i zavřené dveře za bouří, kterou odstartovala v dubnu vydáním své biografie Jiná, v níž konkrétně psala nejen o svých zdravotních potížích s příjmem potravy, ale i zostřených vztazích uvnitř biatlonového týmu. Její otevřená zpověď (za spouštěč zdravotních potíží třeba označila trenéra Jindřicha Šikolu, který ji měl údajně stavět před zrcadlo a házet jí jídlo do záchodu) pak vzbudila rozporuplné reakce – jedni ji ocenili za upřímnost, jiní jí naopak vyčítali praní špinavého prádla na veřejnosti.

Co se však zdravotních potíží týče, ve 13. komnatě ji svými argumenty podpořili vedle maminky i profesorka a vedoucí centra pro poruchy příjmu potravy Hana Papežová, odborník na výživovou a medicínskou intervenci Richard Pfleger, manžel Petr Koukal nebo její bývalá parťačka Jitka Landová.

„Vím, že jsem svojí zpovědí v knize mnohé překvapila, někoho zklamala a někomu možná způsobila nepříjemnosti. Já jsem však tento krok musela udělat, abych vystoupila ze světa, který nebyl takový, jak jste si možná mysleli. Z četných reakcí ale také vím, že kniha mnoho z vás pobavila, donutila k zamyšlení a někoho dokonce motivovala. To je pro mě to nejcennější zjištění,“ přiznala pak Koukalová.

A pár dní po svých 29. narozeninách a necelý měsíc před startem nového ročníku SP dala na závěr pořadu najevo, že její návrat, pokud nějaký bude, je stále v nedohlednu. „Mám se teď dobře, fakt dobře. Myslím, že je to začátek štěstí, šťastného života. Konce sportovní kariéry nemusí být takové, jak jsem to měla třeba právě já,“ oznámila a dodala: „Mám strašně ráda děti a už bych hrozně nějaké chtěla. Těším se na to. Kdyby se do budoucna povedla rodina, vůbec bych se tomu nebránila. Hrozně se na to těším.“

Co psala Gabriela Koukalová na Facebooku

Já jsem momentálně šťastná, pozitivně nabitá, plná energie uchopit nové výzvy a vyrazit na novou cestu, na které chci pomáhat tam, kde je to potřeba a zároveň rozdávat radost, jako se mi to, doufám, dařilo při mých závodech. Snad mě budete brát takovou, jaká opravdu jsem. Vaše Gábi

Koukalová se ukázala v zajímavých šatech.
Koukalová se ukázala v zajímavých šatech.