Ivo Pospíšil
Premium
16. dubna 2018 • 04:30

Rybář o svém konci i knize Koukalové: Mohla být legenda, rozhodla se jinak

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Povedlo se mu stvořit elixír, jenž ze sportu na okraji zájmu udělal národní hit. Strůjce biatlonového boomu. Vizionář. Vůdce. „Vím, že jsem tvrdá hlava, ale jsem hrdý na to, co se povedlo,“ říká bývalý šéftrenér Ondřej Rybář. Vrací se i k poslední sezoně, nedorozumění s Gabrielou Koukalovou i k její knize. Ke kritice některých fanoušků. K dodržování pravidel. I své možné budoucnosti.



Chtěl se stáhnout do ústraní už před čtyřmi lety po ZOH v Soči... nakonec ale přijal post šéftrenéra. Letos už neslevil – volání rodiny bylo silnější. „Zažil jsem však moc hezkých věcí a věřím, že vazby a vztahy, které fungovaly, pojedou dál,“ říká Ondřej Rybář. Dnes už bývalý šéftrenér české biatlonové reprezentace. Ale třeba jeho budoucí sportovní ředitel a metodik.

Když se nyní ohlédnete za poslední sezonou, byla od zažehnutí biatlonového boomu tou nejtěžší?
„Byla jiná. Během léta jsme řešili řadu zdravotních problémů a biatlon se už nacházel v jiné pozici než dřív. Stali jsme se sportem pod drobnohledem a každé zaváhání již vyvolávalo spoustu diskuzí. Když odbočím, vzpomínám si na olympijskou sezonu v Soči, kde jsme cílili na to, získat první medaili pro český biatlon. Ale podařilo se vytvořit kompaktní tým, vše se sešlo a povedlo se jich hned několik. Byla to tehdy biatlonová pohádka a dařilo se na ni i v dalších letech navazovat, ať už MS v Kontiolahti nebo Hochfilzenu. A letos to zase vrcholilo olympiádou...“

Kde pro změnu přišly medaile dvě…
„Ukázali jsme, že jsme neustoupili z výsluní. Bez přihlédnutí ke všem zdravotním peripetiím a neúčasti Gábiny se však mohlo zdát, že to stále není dost. Medaile jsme přivezli znovu, ale bylo to už vnímané trochu jinak. Samozřejmě ne od všech, ale ten duch tlaku tam byl. My jsme ale spokojení – získat medaili na olympiádě není rutina a něco běžného. A pokud se v olympijském roce podaří získat dvě medaile, nemáme být proč nespokojení. Byla to tedy jiná sezona, pod velkým tlakem, ale český biatlon to zvládl a snad ho to do budoucna posílí.“

Kniha Koukalové? Je mi z toho smutno

Zmínil jste Gabrielu Koukalovou. Byla tato sezona i určitou sondou, jak může český biatlon vypadat bez ní, nebo naopak, že si i bez takové tahounky dokáže poradit?
„Gábina byla bezesporu tahounkou, ale byly tam i úspěchy ostatních. Když všichni upínají zrak na toho nejlepšího, kolikrát se někteří mohou dostat do ústraní. Nicméně Gábině se dařilo, výrazně pomohla celému týmu, a pokud takový závodník, který získá sezonu před olympiádou tři medaile z MS, najednou chybí, je to oslabení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud