Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zadlužený Čechmánek musí znovu před soud. Co se děje?

Autor: ČTK, red

Případ bývalého hokejového reprezentanta a neúspěšného podnikatele Romana Čechmánka (48), který byl loni v květnu nepravomocně zproštěn obžaloby z podvodu, se vrací zpátky ke Krajskému soudu ve Zlíně. 

Na neveřejném zasedání o tom rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který zrušil zprošťující rozsudek a vrátil případ k novému projednání. Uvedla to televize Prima.

Podvodu se měl olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa dopustit mezi lety 2011 až 2014 ve Zlíně a Holešově. Podle obžaloby si Čechmánek půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Způsobená škoda přesáhla podle spisu 15 milionů korun.

Pětinásobný vítěz české extraligy jakékoliv podvodný úmysl odmítl. V případě uznání viny mu hrozí pět až deset let vězení.

„Ve věci bude potřeba provést další dokazování. Soud prvního stupně nekriticky převzal obhajobu obžalovaného, že jeho majetek výrazně převyšoval závazky,“ uvedl ve Valašském deníku mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik.

Tuto skutečnost podle něj vyvrací znalecký posudek. Státní zástupce, který se vůči zprošťujícímu rozsudku krajského soudu odvolal, verdikt Vrchního soudu uvítal. Čechmánek se nechtěl vyjadřovat, protože se s rozhodnutím ještě neseznámil.

Bývalý hokejový brankář provozoval ve Zlíně minipivovar s restaurací, už po zhruba roce fungování jej však musel zavřít. Opravoval také bytový dům v Holešově, koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a v Čeladné.

Někdejší opora Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009. Jako trenér vedl hokejisty druholigového Hodonína, u týmu skončil loni v létě.

Čechmánek čeká na soudní slyšení.
Čechmánek čeká na soudní slyšení.