Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Podivné úmrtí olympionika Málka (†58) v Kuvajtu. Ztrácel zrak, pláče i Emmons

Autor: Tomáš Matoušek

Nejen pátek 13. umí být temný. Nově si budou sportovci a fanoušci pamatovat i černou sobotu 30. listopadu. Kromě fotbalisty Zbyňka Hotového (†66) odešel do sportovního nebe nečekaně i sportovní střelec Petr Málek (†58).

S nečekanou a smutnou zprávou o skonu Petra Málka, jenž 26. listopadu oslavil 58. narozeniny, přišla v sobotu Málkova rodina. Ta zároveň uvedla, že život stříbrného olympionika ze Sydney 2000 vyhasl v Kuvajtu, kde trénoval tamní střelce. Proč zemřel, jeho blízcí neupřesnili.

Mezi truchlící se přidala i další bývalá sportovní střelkyně Kateřina Emmons (36), trojnásobná olympijská vítězka. „Dnes jsme ztratili pravého šampiona. Nejenže vyhrál spoustu medailí, měl ducha válečníka. Byl pro každou tvrdou bitvu a nikdy se nevzdával. Petr byl dlouhou dobu mým vzorem a jsem potěšena, že jej mohu nazývat svým přítelem. Budeš mi chybět, kamaráde,“ uvedla na svém Facebooku a připojila tři Málkovy fotografie.

Zemřel olympijský medailista ve skeetu Petr Málek (vlevo)
Zemřel olympijský medailista ve skeetu Petr Málek (vlevo)

Problémy se zrakem

Kromě stříbra ze Sydney vybojoval Málek i dva tituly mistra světa a po konci úspěšné kariéry se věnoval trenérskému řemeslu. To mu však komplikovaly potíže se zrakem. „Odumírají mi vlákna zrakového nervu,“ líčil před deseti lety.

Tehdy měl 13procentní pravděpodobnost totální slepoty, což se naštěstí nepotvrdilo. Střelec musel číst s brýlemi a hůř se orientoval, přesto se však až do předčasného konce mohl věnovat své celoživotní vášni, sportovní střelbě.